• شنبه / ۱ بهمن ۱۴۰۱ / ۰۹:۵۵
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401110100148
  • خبرنگار : 71021

اظهارات مدیر پیشین پروژه مطالعات باستان‌شناسی چم‌شیر

ابهام پشت «سد چم‌شیر»؛ باستان‌شناسان حکم نابجا دادند؟

ابهام پشت «سد چم‌شیر»؛ باستان‌شناسان حکم نابجا دادند؟

مدیر پیشین پروژه مطالعات باستان‌شناسی چم‌شیر، حکم پایان مطالعات باستان‌شناسی در چم‌شیر را «نابجا» خواند و گفت: می‌خواهند پروندۀ منطقه‌ای بکر از نظر باستان‌شناسی که می‌توانست پاسخگوی پاره‌ای از ابهام‌های تاریخی و فرهنگی این سرزمین باشد را با وضعی نامطلوب‌ ببندند.

به گزارش ایسنا، با اعلام کفایت مطالعات باستان‌شناسی در حوضه سد چم‌شیر در هفته‌های پایانی دی‌ماه ۱۴۰۱ و آماده‌سازی سد برای آبگیری، شهرام زارع  ـ مدیر پیشین پروژه مطالعات باستان‌شناسی چم‌شیر ـ با طرح این پرسش که «چرا حکم پایان مطالعات باستان‌شناسی چم‌شیر نابجا است؟» در یادداشتی نوشت: «گویا داستان میراث چم‌ِشیر پایان تأثرانگیزی پیدا کرده است. می‌خواهند پروندۀ منطقه‌ای بکر از نظر باستان‌شناسی که می‌توانست پاسخ‌گوی پاره‌ای از ابهام‌های تاریخی و فرهنگی این سرزمین باشد را با وضعی نامطلوب‌ ببندند. اخبار نشست مطبوعاتی (۱۹ دی ماه) برای اعلام «کفایت مطالعات» و محتوای مصاحبۀ برخی کاوشگران که در رسانه‌ها انتشار یافت حاوی ابهام، سهل‌انگاری و سوءبرداشت‌های بسیاری است، چون این مسائل در رسانه‌های عمومی مطرح شده و میراث چم‌شیر نیز این روزها سرنوشتی عاجل دارد، برای آگاهی افکار عمومی چکیده‌وار به مواردی اشاره می‌شود و بحث‌های تفصیلی و تخصصی را به آینده موکول می‌کنیم.

می‌دانیم سه حکومت فرامنطقه‌ای فلات ایران (عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان) در جنوب ایران شکل گرفتند. به گواه آرای محققان، سهم عمده در برآمدن این حکومت‌ها با "جوامع کوچ‌رو" بوده است. در هزارۀ گذشته هم سرنوشت سلسله‌های حکومتی ایران با جوامع کوچ‌رو در هم تنیده بوده است. در واقع، تا پیش از دوران جدید، کوچ‌روی و کوچ‌نشینی بخش مهمی از حیات جوامع انسانی فلات ایران و از اقتضائات زیستن در این سرزمین بود. منطقۀ چم‌شیر بخشی از زیستگاه این‌گونه جوامع کوچ‌رو بوده و آثار زیست آن‌ها در جای‌جای آن مشهود است. همین نکته نشان می‌دهد که استقرارگاه‌های کشف‌شده در این منطقه و مطالعۀ این شیوۀ زیستن تا چه پایه اهمیت دارد و نباید از مسؤولیت مطالعۀ آن‌ها شانه خالی کرد.

مطالعات باستان‌شناسی محدوده سد چم‌شیر در سال ۱۳۹۰ آغاز شد، اما همان خشت اول کج نهاده شد. در حالی که شهرستان گچساران که چم‌شیر در مرز جنوبی آن واقع شده از میانۀ دهۀ ۱۳۸۰ در چارچوب مجوز و برنامه‌های پژوهشکدۀ باستان‌شناسی توسط یک هیأت باستان‌شناسی تحت مطالعه قرار گرفته بود، انجام بررسی چم‌شیر را به پژوهشگری سپردند که سابقه‌ای در مسایل پژوهشی آنجا نداشت. در عین حال، حتی به نظرات او هم وقعی نگذاشتند و - به اذعان مسؤولان وزارت نیرو- مدیر وقت پژوهشکده باستان‌شناسی برخلاف قانون، مجوزِ بلامانع بودن ساخت سد چم شیر را اعلام داشته بود! بنابراین، هم تحقیقات مذکور ایراد و ابهام‌هایی داشت و هم سهل‌انگاری، یک مجوز غیرکارشناسی روی دست مدیران بعدی گذاشته بود. تاریخی که وزارت نیرو برای دریافت مجوز ذکر کرده برابر با روزهای آشفتگی و چندپاره شدن و انتقال پژوهشگاه از تهران به شیراز و اصفهان است. متأسفانه مدیر فعلی پژوهشگاه نیز در آن زمان از مدافعان انتقال پژوهشگاه بوده است. چند سال بعد از آن واقعه، وقتی پژوهشگاه دوباره به تهران برگشت و نظمی پیدا کرد، مدیران وقت باستان‌شناسی با پیامدهای این قبیل تصمیم‌گیری‌های مدیران پیشین مواجه شدند.

نتیجه این‌که، در سال ۱۳۹۵ پژوهشگاه میراث فرهنگی و پژوهشکدۀ باستان‌شناسی به ضرورتِ بازبینی و تجدید مطالعات پی بردند و هیأتی به سرپرستی همکار محترم آقای «محمدتقی عطایی»، که اینجانب و برخی از همکاران دیگر هم عضو آن بودیم به بررسی منطقه پرداخت. یکی از نتایج آن طرح، شناسایی بیش از ۳۰ محوطه جدید بود. به دنبال آن، ارزیابی و گزینش محوطه‌های مهم برای کاوش با توجه به ضرورت‌های پژوهشی منطقه در دستور کار قرار گرفت. سرانجام، از ۳۰ محوطه‌ای که برای کاوش گسترده انتخاب و گمانه‌زنی شده بود، پس از رایزنی با همکاران و مسؤولان پژوهشکدۀ باستان‌شناسی و بر اساس شناختی که از محیط و مواد و موضوعات فرهنگی و تاریخی منطقه وجود داشت، ۲۷ محوطه برای انجام کاوش گسترده انتخاب و معرفی شد. از حدود سه سال پیش به خواست رؤسای وقت پژوهشگاه و پژوهشکدۀ باستان‌شناسی و به خاطر سوابق و تجارب مطالعاتی‌ام در منطقه عهده‌دار مدیریت «پروژه نجات‌بخشی مطالعات باستان‌شناسی چم‌شیر» شدم که البته یک همکاری افتخاری بود و جنبۀ مالی و اداری نداشت. پیگیری و تلاش برای متقاعد کردن مسؤولان آب‌ونیرو و پژوهشگاه میراث فرهنگی نسبت به لزوم تداوم پژوهش به خاطر همین علقه‌ها و در همین چارچوب انجام شد که مکاتبات موجود گواه آن است. باور داشتم با مدیریت مناسب پژوهش‌ها می‌توان کار ارزنده‌ای انجام داد و گره‌هایی را گشود.

باید اشاره کنم که یک فصل برنامۀ بررسی منطقۀ چم شیر در سال ۱۳۹۰ با مبلغ ۳۰ میلیون تومان، و دو فصل برنامۀ بررسی باستان‌شناسی و گمانه‌زنیِ ۳۰ محوطۀ باستانی نیز در سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۸ درمجموع با مبلغ ۱۲۰ میلیون تومان به انجام رسیده بود.

در سال ۱۳۹۹ در نخستین مرحله از کاوش‌های گسترده نیز ۵ محوطه توسط چهار هیأت باستان‌شناسی و مجموعاً با مبلغ ۲۱۰ میلیون تومان کاوش شد. بعداً در دو مقطع، در پاییز ۱۴۰۰ و نیمه اول سال ۱۴۰۱، سه هیأت باستان‌شناسی ۳ محوطۀ دیگر را کاویدند که مجموع بودجۀ آن ۳۰۵ میلیون تومان بود، یعنی پژوهشگاه میراث فرهنگی تا تابستان ۱۴۰۱ برای دو فصل بررسی منطقه، یک فصل گمانه‌زنی باستان‌شناسی در ۳۰ محوطه، و کاوش باستان‌شناسی ۸ محوطه درمجموع رقمی حدود ۶۶۵ میلیون تومان صرف کرده است. البته بودجۀ این قراردادها هم گاه با یکی دو سال تأخیر و پس از کسورات مختلف به دست پژوهشگران می‌رسیده است. ذکر این عدد و رقم‌ها به این سبب است که در نشست مطبوعاتی مذکور ارجاعاتی داشته‌اند. هدف این است که رسانه‌ها و مردم در جریان هزینه‌کردِ بیت‌المال قرار گیرند، و این مطالبه لابه‌لای هیاهوها گم نشود که بودجۀ مطالعات نجات‌بخشی باید صرف شناخت و حفاظت حداکثریِ همان میراثِ در معرض نابودی شود.

در دو سه ماه گذشته کسی مدیریت و نظارت کاوش‌های چم‌شیر را عهده‌دار شد که [به لحاظ تخصص] درکی از ظرایف و پیچیدگی‌های باستان‌شناسی منطقه ندارد و با مواد تاریخی و فرهنگی آن آشنا نیست و منطقه را «فقیر» و آثار آن را «نافاخر» و «کم‌ارزش» دانسته و در مصاحبه‌هایی گفته شده که آنجا «منطقه‌ای فقیر، و بدون بناهای فاخر و سفال‌های شاخص است که حجم گسترده‌ای اثرات کوچ‌نشینی دارد و در شرایط عادی باستان‌شناسان ممکن بود در آن کاوشی انجام ندهند» و «آثاری به فاخری آثار شوش، تخت جمشید، پاسارگاد و... ندارد»! این مقایسه‌ها مع‌الفارق و غیرعلمی است. این‌که در نشستی جدی «فاخرترین و خاص‌ترین» دستاورد کاوش باستان‌شناسان را «دو سکۀ مسی ایلخانی» معرفی می‌کنند، به روشنی گویای طنزآمیزی موضوع است. به همین سبب است که برخی مسؤولان وزارت نیرو هم یافته نشدن «شهرهای بزرگ» در چم‌شیر را ملاک ناارزشمندی آنجا اعلام کرده‌اند. اگر با معیار «علم» به میراث و بقایای فرهنگی چم شیر نگریسته می‌شد این‌گونه قضاوت نمی‌کردند.

در این زمینه بخوانید:

باستان‌شناسان در سد «چم‌شیر» تیشه‌ها را زمین گذاشتند

ماجرای کشف دو سکه خاتون ایرانی در پشت سد «چم‌شیر»

سد «چم‌شیر» بخشی از تاریخ ایران را غرق می کند!

ابهام پشت «سد چم‌شیر»؛ باستان‌شناسان حکم نابجا دادند؟

در چم‌شیر ترکیبی از آثار کوچ‌نشینی، نیمه‌یکجانشینی، ارتباطی، و نظامی-امنیتی از دورۀ عیلامی تا روزگار معاصر وجود دارد. ازجمله، روی شاخص‌ترین عارضۀ طبیعی چم شیر که کوهی مخروطی‌شکل به نام «شاه چرو» یا «دامن عروس» است بقایای فرهنگی گستره‌ای شناسایی شد. این کوه به خاطر جنس آهکی و سست آن پس از آبگیری سد به‌تدریج [احتمالا] فروخواهد ریخت. این محوطه که مدتی نقش حاکم‌نشین منطقه را ایفاء می‌کرده با بارویی محافظت می‌شده که محدوده‌ای حدود ۱۳۰ هکتار را دربرمی‌گیرد. در درون و بیرون این بارو استقرارگاه‌های کوچک و بزرگی وجود دارد. ازجملۀ آن‌ها محوطه شمارۀ ۵۴ بقایای بنا و استقرارگاهی گسترده از اوایل و میانۀ دورۀ اسلامی و به زعم کاوشگر، کاروانسرا یا قلعه‌ای حکومتی است. وجود بقایای یک پل بر رود زهره نیز در پیوند با همین مجموعه است و دلالت بر اهمیت منطقه و سرمایه‌گذاری برای ایجاد راهی ارتباطی دارد.

از گفت‌وگوها چنین برمی‌آید که اشتباهات متعددی رخ داده است، مثلاً برخی از کاوشگران به اشتباه یا به تشخیص ناظر محترم در محوطه‌هایی کاوش کرده‌اند که اصلاً در فهرست محوطه‌های منتخب قرار نداشت. یا برخی گله کرده‌اند که محوطه در بررسی اولیه به دوره‌ای منسوب شده که مواد آن را در کاوش نیافته‌ایم. آن‌ها یا گزارش گمانه‌زنی‌ها را به دقت ندیده و نخوانده‌اند یا با مواد فرهنگی منطقه آشنا نبوده‌اند و یا پرسش‌ها و انتظاراتی که از آن کاوش مد نظر بوده را نمی‌دانسته‌اند. نمونه‌ای دیگر، در فیلم و گزارش یکی از رسانه‌ها گویا از کاوش محوطۀ ۸۹ منتشر شده، کاوشگر ضمن انتساب محوطه به کولی‌ها، ایلیاتی‌ها و چلنگرهای روزگار سلجوقی/ایلخانی گفته است که «در بررسی اولیه گفته بودند قدمت اینجا پساساسانی و پساهخامنشی بوده، اما چنین چیزی نیست، من حداکثر تاریخی که می‌توانم برای این محدوده بدهم سلجوقی است.» در حالی که، در «بررسی اولیه» نیز همین تاریخ برای آن محوطه برآورد شده بود. آثار پساهخامنشی به دژی در بالادست این محوطه تعلق دارد، نه محوطه‌ای (۸۹) که کاوش شده است، اما فارغ از «بررسی اولیه»، مگر کولی‌ها و چلنگرها تاریخ ندارند؟ و تاریخ صنایع و پیشه‌ها یا تاریخ محلی نباید مطالعه شود؟ در واقع، نه تنها تناسب تخصصی کاوشگر با محوطه رعایت نشده، بلکه اصلاً مکان‌یابی دقیق برای کاوش محوطه و تبیین ضرورت و هدف کاوش صورت نگرفته است. آگاهی‌بخشی دربارۀ این مسایل بر عهدۀ مدیر و ناظر کاوش‌هاست که چون با ذهنیتِ کشف «آثاری  به فاخری آثار شوش» پا به میدان تحقیق نهاده لاجرم راهی خطا پیموده و کل طرح را به انحراف کشانده است.

از طرفی، طبق اعلام مسؤولان، برای کاوش همۀ محوطه‌ها بودجۀ تقریباً یکسانی (حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ میلیون) در نظر گرفته شده است. این هم رویکرد نادرست دیگری است. برخی از محوطه‌ها متناسب با بقایای فرهنگی‌شان با یک‌سوم و حتی کمتر از آن مبلغ باید کاوش می‌شدند و برخی دیگر با یک یا دو برابر بیش از آن مبلغ. شیوۀ مدیریت کاوش‌ها در کیفیت نتایج و برنامه‌ها مستقیماً تاثیر دارد.

اغراق دربارۀ ابعاد طرح هم خواندنی است؛ جایی که ابراز داشته‌اند «حدود ۲۵ درصد ظرفیت باستان‌شناسان کشور در سد چم‌شیر به کار گرفته شد» با این حال، هنوز کاوش چند محوطۀ مهم در چم شیر پایان نیافته یا اصلاً انجام نشده است. در نشست خبری ابراز شده است که پژوهشگاه یا شورایی در وزارت میراث فرهنگی دربارۀ صدور مجوز آبگیری تصمیم‌گیری و اعلام نظر می‌کنند، باید مطلع باشند که هنوز چند محوطۀ «ارزشمند» (۱۳۰، ۱۲۵، ۱۲۳ و ۸۲) کاوش نشده و در دریاچۀ سد، منتظر کلنگ باستان‌شناسان هستند. با توجه به شرایط حاضر، امیدوارم برای محوطه‌هایی (مانند ۲۹، ۵۴، ۱۰۶ و ۱۳۲) که نیاز به فصل دوم کاوش دارند برنامه‌ریزی کرده باشند.

مضاف بر این، در گذشته به خاطر اختصاص ندادن بودجه از سوی پژوهشگاه امکان انجام مطالعات قوم‌باستان‌شناسی و انسان‌شناسی میسر نشد که اکنون لازم است انجام شود. همچنین، وقتی‌که وزارت نیرو آمادگی خود را برای ایجاد موزه در چم شیر اعلام می‌کند باعث تأسف است که متولیان میراث از ادای وظیفۀ خود طفره می‌روند.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۲:۵۰

جناب زارع پیگیری مستمر بفرمایید و با رسانه ها در این باره سخن بگویید. پیروز باشید. محمد رضا جیت ساز

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۳:۱۲

مصیبتی که سالها گردن ایران رو گرفته. هرکی از هر کور خرابه ای میشه صاحب دفتر و دستک، خودتون رو ب کوچه علی چپ میزنین، گم نشين یه وقت

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۳:۴۶

کمر به نابودی میراث مملکت گذاشتن عده ای فرصت طلب بودجه خور سدی که دست آخر آب آن هم شور میشود بخاطر لایه های نمک

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۴:۱۴

این چه مسخره بازی هست مگه قبل از اجرای طرح سد مطالعات نشده ؟ مجوز ها گرفته نشده؟ مگه میراث فرهنگی قبلا مجوز نداده بود؟؟؟؟حالا یادشان افتاده؟؟

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۴:۵۹

سر نرماب در مینودشت هم که چندساله درحاله تنضیم برای آب گیری هست دارای کلی قلعه تاریخی و تپه های دست ساز هست ...همش میره زبر آب بگا میره....البته مردم فقیر بدبخت زحمت در آوردن طلاهاش رو کشیدن نیاز نیست میراث بیاد

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۵:۱۱

این سد توان نگهداری آب را ندارد و در صورت آبگیری خواهد شکست این بهانه قشنگتره از این استفاده کنید

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۵:۳۵

با این خشکسالی مگه سد پر میشه ؟۶۰ درصد سد ها خشک شده ...

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۵:۵۱

مرموزه نه؟؟ هر جا ابر پروژه و سد سازی میشه...ییهووو تمدنه فلان سبز میشه!! نه؟؟؟راستش هرکی از بیرون ببینه...(((( بننننظظظظر میاد )))) که جریانی و عده ای دارن تو راه توسعه این کشور سنگ میندازن!!! ننننننه؟؟؟؟؟؟؟؟ ایا نباید قبلا این دانشمندان گرامی منطقه رو قبببل از شروع پروژه برسی میکرند؟؟ و تا الان به نتیجه رسیده بودند و میلیارد ها دلار سرمایه مردم رو هوا نبود؟؟؟؟؟!! هااا؟؟ نمدونم بگم اشکار از پرکاری مهندس هاست یا..کم کاری باستان شناسان مدعی!! بهر حال اگگگر اثار تمدنی کشف شده....طبعا بااید متوقف بشه!! اما... این ماجرا انگار ادامه داره!!! نه؟؟ ماجرای کشف تمدن در ابر پروژه ها!!!! داستان چیست؟؟ ممنون.

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۹:۱۹

ازکی تاحالا سد شده توسعه ؟؟؟ مرموزه؟بله مرموزه که این سد چطوری مجوز گرفت این مرموزه!!به نظر شما حالا که یه عده ای اشتباها یاعمدا یا هرچی یه اشتباهی کردند یه سدی ساختند میدونیم ابش شور میشه میدونیم یه دشت حاصلخیر باستانی زیر آب میره این همه دانشمند همون روزای اول تا الان دارن تو سرشون میزنن از قبل از مطالعات دارن میجنگن الان شما میبینی دکتر اخانی همون روزای اول اومد و لایه های نمکی رو منتشر کرد اقای درویش گفت چم یعنی چمنستان یعنی دشت یعنی تاریخ یعنی طبیعت بچه های باستان شناسم که مشغول یودند ازهمون اول مشکل اینه که این مجوزا با رای گیری صادر میشه یه رای منفی محیط زیست و میراث فرهنگی نمیتونس جلوی صدور مجوز رو بگیره ولی باید اشتباهو قبول کرد و اصلاحش کرد نه اینکه کمر بست به کاراشتباه و برای پوشوندن یه اشتباه اشتباه بزرگتری انجام داد

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۹:۵۷

متن رو خوندی بعد میای دهن باز میکنی؟؟ میگه از نالایقی یکسری افراد تو دهه ۸۰ مجوز الکی دادن

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۲۰:۱۱

شما باهوشی نههههه؟ ابرپروژه نههههه؟ دستهای منطقیه ای برای یه سدسازی نهههههه؟

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۸:۳۵

آبگیری شد رفت...دیگه این حرفها و داستانها فایده نداره

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۹:۱۴

به سد گتوند 2 خوش آمدید. اولی که اونجوری شد وای به حال دومی.

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۱۹:۳۲

راستی گنجشو کی بورده

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۲ ۰۱:۳۱

همونی که باید میبرد

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۲۰:۴۷

واقعاً باعث تأسف است. تیشه ای دیگر بر ریشه آثار باستانی. علاوه بر از بین بردن میراث باستانی از لحاظ وجود نمک هم در آینده مشکل ساز میشود. چرا منافع برخی باید بر مصلحت غلبه کند. مثل سد گتوند خواهد شد

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۲۱:۴۵

تعجب میکنم چرا این اصطلاحات به زبان کوردی کرمانجی هست!! (چَم شِر) چم به زبان کرمانجی یعنی (رود) شِر یعنی (شیر) چم شر یا چم شیر یعنی رودی که مثل شیر خروشان هست (چِرو) یا ( چِر) به زبان کرمانجی یعنی چراگاه ...شاه چرو یعنی چراگاه پادشاه که نوشتین عروس کاملا بی معنی هست

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۱ ۲۳:۲۹

هرجای دنیا که سدی غیره اصولی در حال ساخت بود حتی در زمان ساخت دست از ساختن بیشتر کشیدن ولی در ایران حتی هشدارهایی مردمی و محیط‌زیست به کارشون ادامه میدن و کمر به نابودی این منطقه و آب و آثار باستانی این منطقه بستن با وجود هشدارها چرا که رانت بازی تو ساخت این سدها حرف اول رو میزنه مثل گتوند که برای برق ساخته شد ولی تا الان هیچ استفاده ای از این سد نشده و باعث نابودی آب کارون شد و تا الان با وجود هشدارها هیچ فکری برای این سد نشده شش ماه که دارند کاوشگران آثار باستانی در مورد این آثار تاریخی و حتی وجود نمک در زیر این سد هشدار میدن ولی کو گوش شنوا با وجود این مثل گتوند دارند به کارشون ادامه میدن و در آخر وقتی آبگیری شد میگن اشتباه زمان فلانی درحالیکه هر موقع جلوی ضرر رو بگیری سود ولی این جماعت با اینحال که می‌دونن که اشتباه باز بدون ارزیابی به کارشون ادامه

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۲ ۰۰:۲۸

بیش از ده سال است که این سد داره ساخته میشه و عزیزان میراث فرهنگی و باستان شناس فقط چند منطقه کوچک رو برسی کردن، پس خواب بودید تو این ده سال، حالاچی شده وقتی سد بامیلیاردها تومن هزینه ساخته شده و. اماده اب گیری هست به فکر میراث این منطقه افتادید ایا باید باور کنیم که همه موضوع همین هست و فقط ناراحت اثار باستانی این مکان هستید یا موضوع چیز دیگری است و از این که این سد میتونه جلوی سیلابهای بزرگ این منطقه رو بگیره و به روستاتای پایین دست اسیب نزنه ناراحت هستید فقط بگید چطور الان نگران میراث باستانی این مکان افتادید و تا الان که میدونستید اونجا مهمه هیچ کاری نکردید

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۲ ۰۰:۵۹

کاملا موافقم، عزیزان باستان شناس سینه چاک تازه یادشون افتاده که اینجا اثار باستانی هم داشته و تو این چند سال گذشته و فقط چند محیط خیلی کوچیک رو گمانه زنی کردن و روش کار کرذن، اینجا هم اگر سد سازی نمیشد کلا سراغش نمیرفتن تا نصف اثارش رو قاچاقچیان و یا اقا زاده های پر نفوذ میزدن و میبردن اون عزیزی که میگه مگه سد سازی پیشرفت هست، باید بگم اره هست ولی تو ایران که 1200سد ساخته دیکه برای ما عادی شده در صورتی که در برخی کشورها برای ساخت حتی یک سد ابی جشن ملی برگذار میکنند چرا برخی از پیشرفت کشورشون ناراحت میشن مثل اون کارنشناسی که میگفت پروژه انقال اب از خلیج فارس به یزد باعث اسیب به خلیج فارس میشه، تا الان که امارات و کویت که اب خلیج فارس رو شیرین میکردن مشکل نداشت ولی حالا که کشورشون برای حل مشکل هم وطنان در یزد میخواد این مار کنه شده مشکل ساز

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۲ ۰۸:۱۴

جم کنید ای باستان باستانو...مگه شهر و روستاهایی ک قبلا زیر آب رفته اند چی شده ک حالا چم شیر بره زیر آب ...بزاریذمردم استفاده کنن از ای آب...بعدش هر چی داخل ای هست در بیارید برید بزنید ب بدن مثل بقیه باستانها

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۲ ۱۱:۲۳

درود به شرفت مرد ننگ بر سیاست و ناکار آمدی و لابی گری و مافیای ایران

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۳ ۰۰:۰۰

بازقضیه بخور بخوره،

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۳ ۰۷:۵۰

مافیا همیشه موفق بوده .صدها سد ساخته شده ولی مشکل اب وبرق کشور هنوز حل نشده ..

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۴ ۰۷:۴۴

بزرگترین آب شور کن دنیا در حال آب گیری هستش احسن احسن توف به زات کثیف تون باید انداخت نفوذی هایه بهایی با ساخت یک تشتک بخار آب شور کن یعنی کلا ضرره اینکار هنوزم میشه جلو ضررو گرفت .....البته یکم مشکوکه چون زیاد داره رسانه ای میشه و اینا کار رسانه ای بلد نیستن و رسانه دسته یهوده به نظرم دارن سنگ اندازی میکنن نمی‌دونم والا گیج شدم مگه مسئول نداره

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۸ ۰۹:۰۶

این یه اصطلاح باستانشناسان چون کاری ندارندومفتخ ورهستندمیخواهندازآب گیری سدی که حیات بخش است برای مردم جلوگیری کنند

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۹ ۱۳:۴۹

چرا این همه سنگ اندازی چرا ارزش و اعتبار این سد باارزش را زیر سوال میبرید.صدها سال فراموش کردید که همچه منطقه ای وجود دارد.حالا به فکرش افتادید .به فرض یه چند ساختمان خرابه یا چند سکه بی ارزش پیدا شده باشه. آیا ارزش اقتصادی این سد برای مردم وکشور بهتر است یا یا چند ساختمان قدیمی . تورا به قرآن گوش به حرفایی یه مشت به اصطلاح کارشناس که هیچی هم بلد نیستن ندین .هرچه زودتر آبگیری کنید انشاالله نتیجه مثبتش را خواهیم دید .یا علی بگین آبگیری کنید

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۹ ۱۳:۵۷

ولا بهترین سد است .بعضیا الکی سنگ اندازی میکنند . هیچ مشکلی هم نیست .ارزش و اعتبار این سد از هزاران .سنگ بنای قدیمی بی ارزش هم بهتر است .بزارین ملت از این سد استفاده کنند . ۳۴۴

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۹ ۱۴:۰۳

عزیزان باستان شناس مگه تا حالا خواب بودین .که بعد از این همه هزینه حالا یادتون اومده همچه منطقه‌ای وجود دارد .سنگ اندازی نکنید .همکاری کنید .ارزش این سد از هزاران .بنای تاریخی بهتر است بزارین مردم از مزایای این سد با ارزش استفاده کنند .