• سه‌شنبه / ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۰:۴۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402051006013
  • خبرنگار : 30147

ریزگردها در سرخس فروکش می‌کنند اگر...

ریزگردها در سرخس فروکش می‌کنند اگر...

ایسنا/خراسان رضوی رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست سرخس گفت: هرچند اگر هر نهاد و یا ارگانی به وظایف اصلی خودشان به درستی عمل کنند در شهرستان سرخس کمتر شاهد معضل ریزگردها خواهیم بود، اما درواقع از سویی با پدیده تغییر اقلیم هم مواجه هستیم.

محمد ملتجی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: با توجه به اینکه سازمان حفاظت محیط‌زیست یک نهاد نظارتی و حاکمیتی است مباحث اجرایی به این سازمان ارتباطی پیدا نمی‌کند و بیشتر نظارت کننده به فعالیت سایر ارگان‌ها است.

وی افزود: شهرستان سرخس همزمان با چند معضل تغییر اقلیم، خشکسالی‌های پی در پی، چرای دام، حضور دام بیش از تعداد مجاز در منطقه و کشاورزی دیم مواجه است.

ملتجی با بیان اینکه چون شهرستان سرخس به مرکزی برای قشلاق دام تبدیل شده است عشایر بیشتر نقاط استان دام خود را در فصول سرد سال به این منطقه منتقل می‌کنند، بیان کرد: چرای دام علاوه بر اینکه موجب از بین رفتن پوشش گیاهی منطقه می‌شود، ورود تعداد دام مازاد به منطقه هم خاک را به نابودی می‌کشاند.

وی با تأکید بر اینکه نباید ماندگاری عشایر در منطقه بیش از آنچه در پروانه ثبت شده باشد، گفت: برای اینکه بتوانیم جلوی تخریب خاک و پوشش گیاهی را بگیریم دستگاه‌های ذیربط باید بازنگری جدی در صدور پروانه‌های چرای دام داشته باشند.

کشاورزی دیم یکی دیگر از معضلات شهرستان

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست سرخس در ادامه کشاورزی دیم را یکی دیگر از معضلات شهرستان سرخس برشمرد و افزود: وقتی سال‌هاست با پدیده خشکسالی مواجه ایم و عملاً میزان بارش‌ها از ابتدای امسال حدود صفر بوده است عملاً کشت دیم هم باید متوقف شود.

وی عنوان کرد: با عنایت به اینکه ۹۵ درصد اراضی سرخس تحت مالکیت آستان قدس رضوی است، می‌تواند با تعامل بیشتر به حل این معضل، کمک پررنگی داشته باشد.

ملتجی با تأکید بر اینکه دستگاه‌های متولی باید از عقد قرارداد با کشاورزان دیم خودداری کنند و اجازه شخم و شیار را به کشاورزان ندهند، اظهار کرد: در پی بازدیدهای به عمل آمده بیشترین حجم گرد و غباری که از روی زمین بلند می‌شود مربوط به نقاطی است که زمین‌های کشاورزی شخم و شیار زده شده‌اند.

وی بیان کرد: خوشبختانه فرمانداری شهرستان سرخس در همین خصوص طی جلسه‌ای با تمامی دستگاه‌های مرتبط تفاهم‌نامه‌ای را تهیه و تدوین نمودند که در حال طی مراحل نهایی و ابلاغ است.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست سرخس با بیان اینکه بر اساس این تفاهم‌نامه وظیفه تمامی دستگاه‌ها مشخص شده است، گفت: بر اساس این تفاهم‌نامه تمامی دستگاه‌ها از جمله دستگاه‌های مهم و تأثیرگذار به وظایف خود در خصوص این مهم آشنا می‌شوند.

وی تصریح کرد: با اجرایی شدن این تفاهم‌نامه وظیفه حفظ وضع موجود به منابع طبیعی واگذار خواهد شد تا تداخل بین مسئولیت‌های بین دو ارگان موجب بروز خلل و بعضاً سودجویی از سوی افراد غیر نشود.

نصب دستگاه سامانه سنجش آلودگی هوا

وی افزود: اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان سرخس و اداره کل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی در این راستا فعالیت‌های بسیار خوبی تاکنون داشته‌اند که برگزاری کارگروه‌ها و ستاد مقابله با شرایط اضطرار و مقابله با گردوغبار و دعوت از مسئولان سازمان از جمله دبیر ستاد مبارزه با گردوغبار، مسئول کنوانسیون‌ها و امور بین‌الملل سازمان حفاظت محیط‌زیست و...به شهرستان و بازدید میدانی از وضعیت گرد و غبار شهرستان و نوار مرزی شهرستان سرخس، از جمله آن برنامه‌ها بوده است.

ملتجی از خرید یک دستگاه سامانه سنجش آلودگی هوا توسط اداره کل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی از محل اعتبارات ملی برای شهرستان خبر داد و گفت: دستگاه در حال حاضر به شهرستان منتقل شده و در حال نصب آن هستیم.

دو دستگاهی که به تعهدات خود عمل نکردند

وی بیان کرد: علیرغم اینکه بر اساس مصوبه شورای تأمین شهرستان در سال ۱۴۰۰ باید پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد و شرکت بهره‌برداری نفت و گاز شرق هر کدام دو ایستگاه سنجش آلودگی هوا تهیه و نصب کنند، اما با توجه به گذشته دو سال از این مصوبه هنوز به تعهد خود عمل نکرده‌اند.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست سرخس افزود: هرچند محیط‌زیست در این خصوص وظیفه‌ای نداشته اما با پیگیری‌های مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی اعتبار مورد نیاز برای سه شهرستانی که در خصوص ریزگردها وضعیت بحرانی دارند از جمله سرخس، خواف و نیشابور دستگاه‌های مورد نیاز خریداری و به شهرستان‌ها حمل شده است.

وی با بیان اینکه دستگاه مستقیم به سازمان حفاظت محیط‌زیست متصل می‌شود، گفت: مستقیم خواهیم توانست وضعیت غلظت ریزگردها را در شهرستان داشته باشیم.

ملتجی اظهار کرد: هرچند اگر هر نهاد و یا ارگانی به آن وظایف اصلی خودشان به درستی عمل کنند در شهرستان کمتر شاهد معضل ریزگردها خواهیم بود اما درواقع با پدیده تغییر اقلیم هم مواجه هستیم.

مواجهه با تغییر اقلیم نیازمند سیاست‌گذاری‌ها در سطح ملی است

وی با اشاره به اینکه پدیده تغییر اقلیم شمال کشور و به خصوص شمال شرق کشور را به شدت تحت تأثیر قرار داده است، افزود: حتی شهرستان‌هایی که پر آب بودند امروز به دلیل پدیده تغییر اقلیم با خشکسالی بی‌سابقه مواجه شده‌اند.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست سرخس در همین خصوص اذعان کرد: علیرغم پدیده تغییر اقلیم اما می‌شود با مدیریت چرای دام، عدم کشت دیم، جلوگیری از بریدن تاغ‌ها و... تا حدودی از این معضل جلوگیری نمود.

وی با بیان اینکه مواجهه با تغییر اقلیم نیازمند سیاست‌گذاری‌های خاص خود در سطح کلان و ملی است، بر تأثیرات صحرای قره قوم ترکمنستان اشاره کرد و گفت: علاوه بر اینکه در مناطقی از شهرستان مانند خانگیران-گنبدلی، چاله زرد-ابمال و صمدآباد تحت تأثیر کانون‌های ریزگرد داخلی هستیم تحت تأثیر کانون قره قوم ترکمنستان هم هستیم.

ملتجی خاطرنشان کرد: بیش از ۷۰ درصد مساحت ترکمنستان معادل ۳۵۰ هزار کیلومتر مربع را صحرای قره قوم تشکیل می‌دهد، زمانی که جهت باد از شمال غرب به جنوب شرق باشد شهرستان نیز تحت تأثیر ریزگردها قرار می‌گیرد و عملاً گردوغبار را حتی در برخی از نقاط استان داریم.

وی در پایان از شهروندان خواست پای کار بیایند، قطعاً بدون کمک و همراهی مردم هیچ کاری از دستگاه‌های دولتی ساخته نیست و یا اگر هم بتوانند کاری انجام دهند به نتیجه مطلوبی نخواهد رسید.

شهرستان مرزی سرخس در ۲۰۲ کیلومتری شمال شرق مشهد حدود ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارد. بخش مرکزی این شهرستان شامل شهر سرخس و ۴۰ روستاست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha