• یکشنبه / ۱۹ آذر ۱۴۰۲ / ۱۲:۳۸
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 1402091913478
  • خبرنگار : 71451

متجاوز اعلام شدن رژیم بعث عراق در جنگ تحمیلی چه مسیری را طی کرد؟

متجاوز اعلام شدن رژیم بعث عراق در جنگ تحمیلی چه مسیری را طی کرد؟

اعلام متجاوز بودن عراق در وضعیتی انجام شد که این کشور به سبب تجاوز به کویت، در انزوای کامل بین‌المللی قرارداشت. به هر صورت، پس از تعیین مسئول آغاز جنگ، راه برای ادعای جبران خسارات جنگ برای ایران باز شد.

به گزارش ایسنا، دو سال پس از حمله عراق به کویت، خاویر پرزدکوئیار؛ دبیر کل سازمان ملل متحد به‌منظور اجرای بندهای ۶ و ۷ قطعنامه ۵۹۸ (شناسایی متجاوز و تعیین خسارات جنگ)، در روز ۲۳ مرداد ۱۳۷۰ برابر با ۱۴ اوت ۱۹۹۱، نامه‌ای به کشورهای ایران و عراق نوشت و از آن‌ها خواست ادله خود را برای معرفی کشور آغازکننده جنگ، اعلام کنند.

این درخواست با تمسخر دولت عراق مواجه شد و این کشور در ۴ شهریور ۱۳۷۰ برابر با ۲۶ اوت ۱۹۹۱، پاسخی شکلی و غیر محتوایی به همراه مدارک خود به دبیرکل سازمان ملل ارائه داد. اما ایران مدارک مستند و مستدلی در حد یک کتاب در روز ۲۴ شهریور ۱۳۷۰(۱۵ سپتامبر ۱۹۹۱) به دبیر کل سازمان ملل ارائه کرد. مستندات ایران بر ماده ۵۱ منشور ملل متحد، مبنی بر دفاع مشروع تکیه داشت.

دبیرکل سازمان ملل متحد پس از مشاوره با گروهی از کارشناسان خبره منتخب خود و نیز مطالعه سندهای ایران و عراق، آن‌ها را در اختیار یک گروه بی‌طرف قرارداد و پس از اظهارنظر آن گروه، نهایتاً در ۱۸ آذر ۱۳۷۰ برابر با ۹ دسامبر ۱۹۹۱ نظر خود را مبنی بر این‌که عراق آغازگر جنگ بوده است، طی یک گزارش رسمی در ۹ بند اعلام کرد.

دبیرکل سازمان ملل دربند ششم این گزارش آورده است: رویداد برجسته‌ای که تحتعنوان موارد نقض حقوق و مقررات بین‌المللی دربند ۵ این گزارش به آن اشاره کردم، همانا حمله ۲۲ سپتامبر ۱۹۸۰ علیه ایران است که بر اساس منشور سازمان ملل متحد، اصول و قوانین شناخته‌شده بین‌المللی یا اصول اخلاقی بین‌المللی قابل توجیه نیست و موجب مسئولیت مخاصمه است.

وی همچنین دربند ۷ این گزارش آورده است: حتی اگر پیش از شروع مخاصمه، برخی تعرضات از جانب ایران به خاک عراق صورت گرفته باشد، چنین تعرضاتی نمی‌تواند، توجیه‌کننده تجاوز عراق به ایران باشد که اشغال مستمر خاک ایران را در طول مخاصمه در پی داشت؛ تجاوزی که ناقض ممنوعیت کاربرد زور است که یکی از اصول آمره حقوق بین‌الملل است.

البته دبیرکل در پایان گزارش خود یعنی دربند ۹ به این نکته هم که خواست عراق بود، اشاره‌کرده است: از دید من به نظر نمی‌رسد، تعقیب بند ۶ قطعنامه ۵۹۸، هدف مفیدی را برای صلح در برداشته باشد.

به‌هرحال شورای امنیت باید گزارش دبیر کل را تصویب و به‌طور رسمی عراق را به‌عنوان متجاوز اعلام می‌کرد که چنین اقدامی صورت نگرفت.

«اعلام متجاوز بودن عراق در وضعیتی انجام شد که این کشور به سبب تجاوز به کویت، در انزوای کامل بین‌المللی قرارداشت. به هر صورت، پس از تعیین مسئول آغاز جنگ، راه برای ادعای جبران خسارات جنگ برای ایران باز شد.

به‌این‌ترتیب، به‌منظور اجرای بند ۷ قطعنامه ۵۹۸، گروه کارشناسی شورای امنیت به سرپرستی عبدالحلیم فرح، معاون وقت دبیر کل سازمان ملل، تشکیل و به ایران اعزام شد. این هیئت پس از بررسی‌های خود در سال ۱۳۷۰، غرامت‌های جنگ را ۱۰۰ میلیارد دلار محاسبه و اعلام کرد.

هرچند که ایران این رقم را نپذیرفت، اما این تنها گزارش و سند بین‌المللی از برآورد خسارات جنگ ایران و عراق است. با وجود این گزارش، ایران تاکنون نتوانسته غرامت جنگ را از عراق دریافت کند و همچنان این موضوع به‌عنوان یکی از بندهای قطعنامه از سوی طرفین، به‌ویژه ایران مسکوت باقی‌مانده است.

درنتیجه گیری کلی می‌توان گفت که معرفی عراق به‌عنوان مسئول و آغازگر جنگ ایران و عراق، مهر تأییدی بر سند حقانیت و مظلومیت جمهوری اسلامی ایران در این نبرد هشت‌ساله نابرابر بود.

شناسایی و تنبیه متجاوز و پرداخت غرامت در این جنگ تحمیلی، یکی از منویات و شروطی بود که همواره ایران در طول جنگ و به‌ویژه در زمان‌هایی که بحث آتش‌بس و اتمام جنگ مطرح می‌شد، بر روی آن پافشاری می‌کرد اما منافع قدرت‌های بزرگ که حامی صدام در این جنگ بودند، مانع از پذیرش این خواسته و شرط به‌حق جمهوری اسلامی می‌شد.

درواقع جلوگیری از پیروزی جمهوری اسلامی در این جنگ، مهم‌ترین عاملی بود که کشورها و نهادهای بین‌المللی و در رأس آن سازمان ملل را از صدور قطعنامه‌ای عادلانه که در آن حقوق مشروع طرف محق جنگ که مورد تجاوز قرارگرفته بود، بر حذر می‌داشت و این خود از دلایل اصلی طولانی شدن این جنگ فرسایشی به مدت هشت سال بود.

بررسی بندهای قطعنامه ۴۷۹ سازمان ملل در سال ۱۳۵۹، قطعنامه‌های ۵۱۴ و ۵۲۲ در سال ۱۳۶۱ و بالاخره ۵۹۸ در سال ۱۳۶۶ آن‌هم در شرایطی که ایران دست برتر در جنگ را داشت؛ همگی نشان از بی‌توجهی سازمان ملل متحد و قدرت‌های بزرگ به‌حق بدیهی و مسلم جمهوری اسلامی در شناسایی و معرفی متجاوز و پرداخت غرامت به ایران بود.

در پایان این جنگ هشت‌ساله، ملت و دولت ایران با دفاع و حفظ و حراست از تمامیت ارضی کشور خویش، هیچ‌گونه سازش و کرنشی را در برابر مطامع و زورگویی‌های قدرت‌های بزرگ و در رأس آن آمریکایی‌ها از خود نشان نداده بودند و از آرمان‌ها و اهداف مقدس و آزادیخواهانه خود عدول نکرده بودند و این باعث شد که اعضای شورای امنیت سازمان ملل که خود از حامیان رژیم بعث و از مسببان شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران بودند؛ حتی در پایان جنگ و بعد از اعلام رسمی رئیس سازمان ملل متحد مبنی بر متجاوز بودن رژیم بعثی، حاضر به تائید و تصویب این نظر و گزارش نشوند.

منابع:

۱-علایی، حسین، تاریخ تحلیلی جنگ ایران و عراق (جلد ۲)، تهران، نشر: مرزوبوم، چاپ اول، ۱۳۹۵، صفحات ۴۹۵، ۴۹۶

۲-زهرانی، مصطفی، جنگ ایران و عراق و نظریه جنگ عادلانه، تهران، نشر: صفحه جدید، چاپ اول، ۱۳۹۳، صفحات ۳۹۱، ۳۹۲

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۲:۵۳

با تمام مسیری که طی شد و اینهمه هزینه و خون که دادیم‌مگه خسارتی پرداخت کردند تازه این ایران بود که دوباره برای عراق هزینه کرد و می‌کنه.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۲:۵۷

غرامت جنگ ۸ ساله عراق علیه ایران را باید از دولت آمریکا وعراق گرفته شود آمریکا باعث تحریک جنگ عراق علیه ایران شده است پس باید تمام غرامت مالی و جانی مردم ایران را وخسا رات جنگ ۸ ساله عراق علیه ایران را از دولت تروریست آمریکای جنایتکار و دولت عراق گرفته شود و هزینه ملت ایران گردد ....‌

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۳:۵۸

هر چه میشه آمریکا.منطقی باش عراق را آغاز کرده همانطور که به کویت غرامت داد باید ایران هم بدهد

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۴:۱۴

چرا از عراق خسارت نگرفتیتد.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۴:۲۷

منظورتون اینه که مردم پیگیر خسارت نباشند؟ البته خسارت مصوبه سازمان ملل قابل دریافت است گرچه حکومت ایران بخاطر حفظ دوستی با مقامات حکومت عراق که عمدتا شیعی هستند همیشه کوتاه امده است.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۵:۰۰

اگر عراق به کویت حمله نمی کرد هرگز سازمان ملل عراق آغازکننده جنگ نمی دانست چون غربی ها و آمریکا از عراق حمایت می کردن ،چون صدام مغرور شده بود واز آمریکا حرفشنوی نکرد، آمریکادر تله ای بنام کویت صدام راگرفتار کرد .

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۵:۰۴

هم غرامت نگرفتید و هم درست و حسابی به دلاوران جنگ نرسیدید پس بترسید از خدا باید در پیشگاه خدا جوابگو باشید دستان شما مثل عراق به خون شهدا آلوده هست مگر اینکه حقشان را ادا کنید

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۵:۲۵

از زمان صلح با عراق نه تنها عراق به ایران غرامت نداد و نه تنها ایران هم هرگز به دنبال غرامت نبود بلکه میلیاردها دلار هم ایران به عناوین مختلف صرف عمران و آبادی و همچنین حراست از آن کشور بابت حمله داعش کرده است و می کند

avatar

غرامت جنگی برای دولت نیست برای خانواده شهدا و ایثارگران و جانبازان هست که حتما گرفته میشه....

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۶:۰۶

سلام باید ایران خسارت جنگ ۸ ساله را بگیرد ولو همان که گفتین و باید خسارت رزمندگان آن دوران داده شود بر اساس روز های حضور در جنگ و مقدار جان بازی این اشتباه بزرگی بوده که جمهوری اسلامی حق رزمندگان را از عراق دریافت نکرده واین دین بر گردن حاکمان است

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۶:۲۲

کشور عراق به سرزمین جمهوری اسلامی ایران حمله کرده واغاز گر جنگ بوده وباید تمامی خسارت وارده را بپردازد تا دولت مردان بعدی هوس حمله به هیچ کشوری را نداشته باشند

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۲۰:۳۳

زنده بادعلایی۶۴۷ آنها هاکه درجنگ بودندوزحمت کشیدن

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۷:۲۹

بابا زشته این چه حرفیه،

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۹:۲۶

چراحق رزمندگان داده نمیشود

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۲۲:۱۸

غرامت جنگ ۸ ساله عراق علیه ایران را باید از دولت آمریکا وعراق گرفته شود آمریکا باعث تحریک جنگ عراق علیه ایران شده است پس باید تمام غرامت مالی و جانی مردم ایران را وخسارات جنگ ۸ ساله عراق علیه ایران را از دولت تروریست آمریکای جنایتکار و هزینه خانواده شهدا و ملت ایران گردد ....‌

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۲۲:۵۵

اراده‌ای برای گرفتن غرامت نبوده، کویت تا دینار آخر غرامتش را از عراق گرفت

avatar

من جانباز 30 درصدی جنگ تحمیلی هستم چرا ایران حق ما از عراق نمی گیرن خدا شاهده بعد گذشت سه ده از مجروحیتم هنوز درد آن میکشم پس مسولین مملکت اگر بخواهن بگزند ما نمیگزیم وحق ما گردن مسولین ماست

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۲۰ ۰۱:۲۲

با سلام برادر من دو سال در اسارت بود و طبق گفته آزاده های هم اطاقی هایش بر اثر شکنجه شهید شد ۶۲ اسیر و ۶۴ شهید تا سال ۸۱ بازگشت به وطن چهار تکه استخوان ولی به هر آزاده که حتی دو ماه در اسارت بود مقداری پول به خانواده اش دادند مگر ما فرق داشتیم بیست سال در عراق و چهار سال جبهه این است عدالت شما شهید اسیر بهمن امیریان فارسان ضمنا برادر دیگرم را هم در تشیع جنازه در اثر تصادف از دست دادیم