اسما افشاری در گفتوگو با ایسنا ضمن اشاره به ساماندهی بخشی از مراکز عرضه لبنیات سنتی طی سالهای اخیر، اظهار کرد: تعدادی از واحدهای لبنیات سنتی با اخذ شناسه کارگاهی، تحت نظارت سازمان غذا و دارو فعالیت میکنند و بازدیدهای منظم، نمونهبرداری و انجام آزمونهای میکروبی روی محصولات آنها انجام میشود.
وی افزود: نتایج تحقیقات و بررسیهای انجامشده طی سالهای گذشته نشان میدهد وضعیت لبنیات سنتی که بدون نظارت سازمان غذا و دارو تولید و عرضه میشوند، از نظر شاخصهای بهداشتی و میکروبی قابل قبول نیست. در این محصولات پاتوژنهای مهم شناسایی شده و در برخی موارد، شمارش کلی میکروبها چندین برابر حد مجاز استاندارد بوده است.
شیر بیکیفیت اجازه ورود به کارخانه را پیدا نمیکند
عضو هیئت علمی گروه علوم تغذیه دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه عامل اصلی آلودگی در لبنیات سنتی دریافت ماده اولیه نامناسب است، گفت: در کارخانجات صنعتی، شیر خام ورودی کاملاً تحت نظارت است و در بدو ورود آزمونهای مختلفی روی آن انجام میشود، بنابراین شیر بیکیفیت اساساً اجازه ورود به کارخانه را پیدا نمیکند. در حالی که در برخی مراکز عرضه لبنیات سنتی از مرحله دریافت ماده اولیه تا شرایط نگهداری و عرضه، اغلب استانداردهای لازم رعایت نمیشود و بعضا امکان دارد از شیرهایی با کیفیت پایین استفاده شود.
افشاری با اشاره به تفاوت جدی میان تولید صنعتی و سنتی محصولات لبنی، ادامه داد: در صنایع لبنی، ماده اولیه، شرایط تولید، حضور مسئول فنی، تیمهای نظارتی و آزمایشهای دورهای همگی تحت کنترل هستند. این نظارتها تولیدکننده را ملزم به رعایت اصول بهداشتی میکند تا بتواند محصولی باکیفیت و رقابتی به بازار عرضه کند.
جوشاندن شیر خام، بسیاری از خواص آن را از بین میبرد
وی با اشاره به اینکه جوشاندن شیر خام به ویژگیها و کیفیت آن آسیب میزند و بسیاری از خواص شیر از بین میرود، اضافه کرد: در کارخانجات لبنی، شیر با دما و زمانبندی مشخص و در مدت کوتاه حرارتدهی میشود تا خواص آن از بین نرود.
رئیس دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان با تأکید بر ضعف دانش فنی در حوزه لبنیات سنتی اظهار کرد: در این بخش، دانش فنی و کنترلهای لازم وجود ندارد و بسیاری از تولیدکنندگان اعتقادی به حضور و تأیید مسئول فنی در این رابطه را ندارند. در پنیرها و دوغهای سنتی، رشد کپکها یکی از چالشهای جدی به شمار میرود.
افشاری با بیان اینکه با وجود داشتن مجوز صنفی مراکز عرضه لبنیات سنتی و به دلیل محبوبیت لبنیات سنتی در میان مردم، امکان حذف کامل یا صنعتیسازی کامل این محصولات وجود نداشت، تصریح کرد: بنابراین ساماندهی این مراکز و ادامه فعالیت آنها تحت نظارت سازمان غذا و دارو و با اخذ شناسه کارگاهی راهکاری بود که در این خصوص اتخاذ شد.
وی اضافه کرد: بهطوریکه در حال حاضر بیش از ۲۰ واحد لبنیات سنتی در مشهد مجوز کارگاهی دریافت کرده و در قالب طرح ساماندهی لبنیات سنتی، بهصورت مستمر تحت بازرسی و نظارت فعالیت میکنند. این طرح به سفارش دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی و با توجه به نتایج نامطلوب وضعیت بهداشتی این محصولات، از سوی گروه تغذیه دانشکده پزشکی پیشنهاد و اجرایی شد.
رئیس دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان با تأکید بر مصرف لبنیات پاستوریزه و استریلیزه، اظهار کرد: در صورتی که مصرف محصولات سنتی مدنظر است، این محصولات باید از مراکز معتبر دارای شناسه کارگاهی و با شرایط بهداشتی قابل مشاهده تهیه شوند. سلامت مصرفکنندگان در مواجهه با لبنیات سنتی فاقد نظارت در معرض خطر جدی قرار دارد و به نظر میرسد همچنان نیاز به نظارتهای دقیقتر و سیاستگذاریهای جدید در این حوزه وجود دارد.
انتهای پیام


نظرات