• شنبه / ۱۴ مرداد ۱۳۹۱ / ۰۹:۰۱
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 91051408100
  • منبع : نمایندگی گیلان

كلوچه فومن ماحصل سیر تحول «قند كلوچه» و «نان قندی» قدیم

كلوچه فومن ماحصل سیر تحول «قند كلوچه» و «نان قندی» قدیم

ایسنا/گیلان كلوچه فومن كه ماحصل سیر تحول «قند كلوچه» و «نان قندی» قدیم است، مواد اصلی آن را آرد، تخم مرغ، شكر، روغن حیوانی، دارچین، وانیل، جوز و مغز هل تشكیل می‌دهند.

كلوچه فومن كه ماحصل سیر تحول «قند كلوچه» و «نان قندی» قدیم است، مواد اصلی آن را آرد، تخم مرغ، شكر، روغن حیوانی، دارچین، وانیل، جوز و مغز هل تشكیل می‌دهند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه گيلان، کلوچه فومن، نوعي نان شيرين و مغزدار است که روي آن با وسيله مهر مانندي منقوش مي‌شود. سپس همچون نان‌هاي عادي در درون کوره پخت قرار مي‌گيرد تا پخته شود و به مشتري عرضه گردد و به واسطه عطر و طعم‌اش با استقبال مردم روبرو شده و هم‌اکنون شهرتي به وسعت ايران دارد.

اين کلوچه هويت و اصالت کاملا ايراني دارد و همانطور که از نامش پيداست، متعلق به شهرستان فومن يکي از شهرستان‌هاي استان گيلان است.

البته امروزه در جاهاي مختلف اين استان پخت مي‌شود، اما خاستگاه اصلي آن شهر فومن است و امروزه هر گردشگر و مسافري که از اين شهر گذر مي‌کند، اين کلوچه را به عنوان سوغات به شهر خود مي‌برد، به دلیل مرغوبیت و متمایز بودن با سایر كلوچه‌ها ذائقه بسیاری از مسافران و گردشگران را به خود جلب كرده است.

غیر از كلوچه سنتی فومن، نان روغنی و نان خشك این شهر و همچنین حلوا كنجدی و اگردك(اگرده) از شیرینی‌های محلی ماسوله از دیگر سوغات معروف شهر زیبای فومن است.

برخي افراد مي‌پندارند که کلوچه سنتي فومن محصول کار زنان اين منطقه است که در گذشته به صورت خانگي پخت مي‌شد. اين محصول همواره از چندين سال پيش به شکل سنتي در کوره‌هاي آجري پخت مي‌شد و با گذشت زمان، تنها فروشگاه‌هاي عرضه محصول بيشتر شده است. این محصول طرفداران و علاقه‌مندان خاص خود را دارد و در کنار سایر جاذبه‌های شهرفومن نقش موثری در جذب گردشگران و مسافران دارد.

در گذشته این کلوچه تنها در شهر فومن و شهرهاي اطراف، شهرت داشت و در تمام مناطق كشور زياد شناخته شده نبود تا اين‌كه بعد از انقلاب، مسافرت‌هاي داخلي زياد شد و كلوچه ‌فومن شهرت پيدا كرد، حتي جهانگردان پس از ورود به فومن، كتابچه‌هايي دارند كه در آن عكس كلوچه فومني به چاپ رسيده، آنها به مغازه‌های کلوچه فروشی مراجعه می‌کنند و به زبان خود «فومن كوكي» مي‌خواهند.

یکی از تولیدکنندگان کلوچه فومن در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: اين شغل اجدادي من است، از پدربزرگ به پدر و از پدر به من رسيده است، از 9 سالگي به پدرم در مغازه كمك مي‌كردم، هم درس مي‌خواندم هم كلوچه مي‌پختم. در قديم كلوچه‌پزي‌ها كوره‌هاي سنتي داشتند و كلوچه‌ها را در سيني‌هاي كوچك در كوره قرار مي‌دادند و اين روش بسيار مشكل بود، چون بايد هرچند دقيقه يك بار سيني را جابه جا مي‌كرديم تا كلوچه‌ها به صورت يكسان بپزند، اما در حال حاضر پختن كلوچه با دستگاه‌هايي كه اهالي رشت آن را ابداع كرده‌اند، آسان شده است.

محمد رادنيا با اشاره به اینکه كلوچه‌پزي شغل مورد علاقه‌ام نيست، اما بايد با شرايط سازگار شد، ادامه داد: پدرم در گذشته چند كارگر داشت و برادر بزرگترم نيز كمك حال پدرم بود و در حال حاضر نيز در مغازه مشغول به كار است، اما از آنجا كه وسواس زيادي در درست انجام شدن كار دارم، مديريت به من سپرده شده است.

وی خاطرنشان کرد: زماني كه پدرم مغازه را اداره مي‌کرد، كار ما از رونق افتاده بود، چون ابزار قديمي بودند و ما به زمان نمي‌رسيديم، اما پس از مشغول شدن در مغازه ابزارهاي قديمي را به ابزارهاي جديد تبديل كرده و همچنین آردي كه سال‌ها پيش پدرم استفاده مي‌كرد، كيفيت مناسبي نداشت و من آرد خاصي را جايگزين آرد قبلي كردم.

وی درخصوص شیوه‌های تولید جدید کلوچه فومن افزود: كوره‌هاي جديد دماي مخصوص كلوچه را نشان مي‌دهد. اگر دما بيش از حد باشد، كلوچه خمير مي‌شود و دماي نامتناسب مي‌تواند آن را خشك كند و این امر باعث شده که تا حدقابل ملاحظه‌ای کیفیت کلوچه‌های تولیدی بیشتر شود.

وی خاطرنشان کرد: در شهر فومن حدود 40 تا 45 كلوچه فروشي وجود دارد، اما كيفيت تمام كلوچه‌ها يكسان نيست، زیرا میزان مواد همچون گردو و نوع روغن یا کره‌ای که این تولیدکنندگان استفاده می‌کنند، بسیار متفاوت است.

رادنيا در پاسخ به این سوال از اين كه كام ديگران را شيرين مي‌كند، چه احساسي دارد؟ گفت: بارها و بارها به اين موضوع فكر كرده‌ام. اين كلوچه‌هاي شيرين انرژي مثبتی را به من مي‌بخشند. از اين كه همه پس از خريدن كلوچه‌ها بارها و بارها به من مراجعه مي‌كنند، لذت مي‌برم. اين انرژي مثبت ما را براي پختن كلوچه‌هاي بيشتر آماده مي‌كند.

وی در خصوص خرید گردشگران خارجی نیز افزود: گردشگران اكثرا به صورت عددی کلوچه می‌خرند، چون آنها براي كسي سوغاتي نمي‌برند و آنقدر طمع شیرین این کلوچه‌ها آنان را وسوسه می‌کند که در جلوی درب مغازه مشغول خوردن می‌شوند.

وی در پایان گفت: علاقه ندارم فرزندانم اين شغل را ادامه دهند، هرچند كه خودشان بايد تصميم بگيرند. كلوچه پزي و هر كار توليدي در جامعه ما سختي‌هاي زيادي دارد. بعضي روزها مشتري‌ها زياد مي‌شوند و پاسخگويي به همه آنها كاري دشوار است. استرس، فشار كار و مسئوليت پذيري كلوچه‌پزي باعث مي‌شود كمتر كسي به آن روي آورد.

علیپور یکی دیگر از تولیدکنندگان باسابقه کلوچه فومن گفت: رونق این دسته از محصولات غذایی به دلیل فروش ساده و سریع و کوچک بودن ظرفیت تولید و آسان بودن اصلاح ساختاری آنها و همچنین پایین بودن خطرپذیری، می‌تواند عامل موفقیت اقتصادی بسیاری از تولیدکنندگان کلوچه فومن باشد.

وی افزود: افزايش قيمت مواد اوليه، حامل‌هاي انرژي و دستمزد کارگران مشکلاتي است که توليدکنندگان هر روز با آن دست و پنجه نرم مي‌کنند.

انتهاي پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha