• یکشنبه / ۹ تیر ۱۳۹۲ / ۱۲:۳۰
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 92040905072
  • منبع : مطبوعات

اظهارنظر احمد پوری درباره‌ی معادل‌های فرهنگستان

امید دارند عمه‌ی من از بقال بپرسد «خمیراک» دارد؟!

امید دارند عمه‌ی من از بقال بپرسد «خمیراک» دارد؟!

احمد پوری از معادل‌های فرهنگستان برای واژه‌های بیگانه با عنوان «نوزادان مرده» یاد کرد.

احمد پوری از معادل‌های فرهنگستان برای واژه‌های بیگانه با عنوان «نوزادان مرده» یاد کرد.

به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این مترجم در یادداشتی نوشته است: خبرگزاری ایسنا روز چهارشنبه 5 تیر اعلام کرد، فرهنگستان زبان فارسی برای دو واژه خارجی «پاستا» (بگذریم که خود این واژه زیاد به کار نمی‌رود و معمولا از لغت ماکارونی به جای آن استفاده می‌کنند) و «چیپس» برابرهایی برگزیده. برای پاستا «خمیراک» و برای چیپیس «برگک». اما باز مانند صدها مورد دیگر فضلای فرهنگستان دو نوزاد مرده تحویل زبان فارسی دادند.

واقعا نمی‌دانم این تراژدی کمدی تا کی می‌خواهد ادامه یابد. آیا استادان فرهنگستان امید دارند از این به بعد عمه من از بقال سر کوچه بپرسد آیا خمیراک دارد یا نه؟ چه ضرورتی است ماکارونی عوض شود؟ این دوستان هرگز از خود پرسیده‌اند که مکانیسم ورود واژه به زبان از چه قوانینی تبعیت می‌کند؟ مثلا آیا پی برده‌اند چرا «کامپیوتر» با این همه فشاری که رسانه‌های همگانی روی مردم گذاشته‌اند، «رایانه» نشد، اما «هاردور» به سادگی تبدیل به سخت‌افزار شد؟ دوستان آیا بررسی کرده‌اند ببینند چرا «طیاره» شد هواپیما، اما «ماشین» خودرو نشد.

من گمان نمی‌کنم واقعا این چراها را ندانند. تنها توجیهی که برای کار آن ها دارم، این است که بالأخره وقتی سازمانی است و تشکیلاتی و مواجبی، نمی‌شود همین‌جوری بی‌کار نشست و محصولی تحویل نداد. هر از چند گاهی باید «چرخ‌بال» و «کش‌لقمه» (این یکی را نمی‌دانم واقعا پیشنهاد فرهنگستان بود یا نه) و «خمیراک» تحویل داد تا بدانند حاصل چند ماه انتظار سرانجام به تولدی ختم شده، حالا این نوزاد اگر مرده بود و همان بدو تولد به خاک سپرده شد، دیگر اهمیتی ندارد.

امیدوارم فرصتی باشد با دوستان این مسأله واژه‌گزینی را کمی به بحث بگذاریم که گفتنی در این‌باره زیاد است.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۴-۰۹ ۱۴:۴۸

از فرهنگستان براي جايگزيني موفق واژه هاي واراداتي که اغلب به چيز يا مفهومي وارداتي دلالت دارند، چه بازدهي را انتظار داشته باشيم تا به حساسيت ما بچشم سياه‌انگاري نگريسته نشود؟ آيا نقد اينچنيني که تنها به تمسخر و بزرگنمايي انحرافات معقول يک سازمان انساني از اهداف تعيين شده مي‌پردازد، جز فريادي در برابر سيل واژه‌ها و مفاهيم جديدي است که ما متوقف ساختنش را به بهانه مشغله شخصي بر عهده سازماني دولتي با بودجه محدود سپرده‌ايم. آقاي عزيز، کار مدتهاست که از فرياد زدن گذشته است؛ اگر دلسوزيد، چاره کنيد!