• چهارشنبه / ۳ شهریور ۱۳۹۵ / ۱۵:۳۰
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 95060102193
  • منبع : نمایندگی قزوین

مدیرکل میراث فرهنگی قزوین:

اهرم‌های بازدارنده‌‌ برای جلوگیری از تخریب آثار تاریخی روزآمد نیستند

ایسنا/قزوین مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان قزوین گفت: اهرم‌های بازدارنده‌‌ی موجود کشور برای محافظت و جلوگیری از تخریب و تعرض به آثار تاریخی روزآمد نیستند.

به گزارش ایسنا، به‌منظور بررسی شیوه‌های همکاری کانون وکلا و میراث ‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، نشست مشترک ساز و کارهای حقوقی حمایت از میراث فرهنگی با حضور محمدعلی حضرتی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و غلامرضا تجدد رئیس و اعضای هیئت مدیره کانون وکلای استان قزوین برگزار شد.

محمدعلی حضرتی در این نشست با اشاره به غنای تاریخی و فرهنگی قزوین اظهار کرد: در کشوری مثل ایران و شهری مانند قزوین صحبت از میراث فرهنگی کاری سهل و در عین حال ممتنع است، سهل به این دلیل که پیرامون ما سرشار از نشانه‌های میراثی در حوزه میراث ناملموس، طبیعی و تاریخی به یادگار مانده از گذشتگان است و دشوار به این سبب که حدود این آثار و مواریث ارزشمند تبیین نشده و همین امر موجب شده که قانونگذاران ما با نگاهی بسیار سطحی و گذرا و تنها از دریچه عواید اقتصادی به آن توجه ‌کنند و جنبه‌های فرهنگی و هویتی این حوزه مورد غفلت واقع شود.

وی افزود: کشورهای توسعه یافته دنیا در تلاشند که این رویکرد را تصحیح کرده و بهره‌مندی اقتصادی از موضوعات میراث فرهنگی را در رده‌های سوم و چهارم برنامه‌های خود قرار دهند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان قزوین خاطرنشان کرد: برای یک ایتالیایی برج پیزا، بافت تاریخی ونیز و فلورانس و آثار داوینچی غرورآفرین است و به او هویت می‌بخشد، اگر برای مردم کشور ما هم این طرز نگرش به آثار تاریخی و فرهنگی ایجاد شود، بسیاری از کجروی‌ها و قانون گریزی‌هایی که در این حوزه شاهد هستیم، کنترل و به یک مسیر صحیح و تدوین‌شده هدایت خواهد شد.

وی با تأکید بر غفلت مسولان ما نسبت به داشته‌های تاریخی و فرهنگی از گذشته و بی‌توجهی‌هایی که در این حوزه صورت گرفته تشریح کرد: ما همواره در حفاظت و ارائه آثاری که نشانگر تاریخ و هویت یک ایرانی است بی‌مبالات بوده و کاستی‌های بسیاری در حفظ این گنجینه‌های ارزشمند تاریخی – فرهنگی نشان داده‌ایم به طوری که در زمان قاجار با کاوش‌های هیئت‌های فرانسوی، انگلیسی و... بسیاری ازمحوطه‌های ما از آثار تاریخی تخلیه شد و این آثار ارزشمند در موزه‌های خارجی نشست و گِل‌نوشته‌های هخامنشی ما از دهه چهل برای انجام یک طرح مطالعاتی به آمریکا منتقل شده که هنوز در این کشور باقی مانده است.

حضرتی اضافه کرد: همچنین آثار تاریخی ارزشمند ما در حوزه تمدنی بسیار درخشان جیرفت با قدمتی بالغ بر 3500 تا 4000 سال به نام کشورهایی چون امارات، قطر، سوریه و اردن از کشور خارج شده و ما هنوز نتوانسته‌ایم جیرفت را به‌عنوان یک حوزه تمدنی درخشان در دنیا معرفی کنیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به مشکلاتی که در حوزه حفاظت از مواریث ارزشمند تاریخی وجود دارد اشاره کرد و افزود: قزوین حدود هزار و 360 اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور دارد که از این تعداد 40 اثر در حوزه میراث ناملموس و بیش از هزار و 100 محوطه‌ و تپه‌های تاریخی را شامل می‌شود ضمن اینکه هزار محوطه شناسایی شده ثبت نشده نیز در استان وجود دارد که متأسفانه قوانین و اهرم‌های بازدارنده موجود در خصوص محافظت و جلوگیری از آسیب‌رساندن و تخریب این آثار، روزآمد نشده و بسیار قدیمی هستند.

حضرتی در پاسخ به پرسشی درباره سرنوشت پروژه موسوم به انصاری شرقی توضیح داد: در پروژه خیابان انصاری شرقی سعی کردیم تا با استفاده از مکانیزم‌های حقوقی و قانونی و از طریق شورای عالی معماری و شهرسازی از تخریب یک مسجد و مدرسه هزارساله، گرمابه 400 ساله و بافت تاریخی هزار و 200 ساله جلوگیری کنیم.

وی یادآور شد: جهان در حال تغییر است و طرح تفضیلی شهر ما باید با موازین امر وزین شهرسازی منطبق شود، اگر 55 سال پیش می‎خواستند به دروازه‌های تمدن بزرگ برسند و تصور بر این بود که از طریق ایجاد بلوارها و خیابان‌ها در شهرهای تاریخی به این هدف می‌رسند و طرح تفصیلی با همین رویکرد تنظیم می‌شد درحالی‌که در دنیای امروز مفاهیم تازه‌ای برای برنامه‌ریزی شهری به کار می‌روند، ولی همچنان بسیاری از شهرهای ما با رویکردهای ناکارآمد و صرفاً مبتنی برساخت و ساز اداره می‌شوند.

حضرتی در خصوص نحوه همکاری کانون وکلا و میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تصریح کرد: نفس ایجاد ارتباط بین میراث فرهنگی و کانون وکلا به‌عنوان یک‌نهاد غیردولتی و صنفی که از فرهیختگان و دانشگاهیان تشکیل‌شده و بسیاری از آنان دغدغه حفاظت از میراث فرهنگی و محیط‌زیست دارند بسیاری از موضوعات و مباحث ناشناخته حوزه میراث فرهنگی را روشن خواهد کرد که از طریق برگزاری تورهای مختلف علمی – آموزشی، حقوقدانان ما با ظرفیت‌های موجود در استان آشنا شده و زمینه همکاری بیشتر و استفاده از توانایی‌های دو نهاد برای حفاظت از مواریث ارزشمند تاریخی و فرهنگی کهن شهر قزوین فراهم می‌شود.

غلامرضا تجدد رئیس کانون وکلای دادگستری قزوین نیز در ادامه گفت: تشکیل این جلسه در راستای تحقق اهداف ملی و مدنی کانون وکلای استان در کنار تکالیف صنفی و احساس مسئولیت در قبال احقاق حقوق مردم درزمینهٔ میراث تاریخی و فرهنگی برگزارشده که امیدواریم با استفاده از توانمندی‌های هر دو نهاد بتوانیم گام‌های مؤثری در این مسیر برداریم.

تجدد، میراث فرهنگی را رکن اصلی هویت مردم شهر خواند و اظهار کرد: حفاظت و نگه‌داری از مواریث ارزشمند تاریخی، فرهنگی موجب رشد و بالندگی، خودباوری ملی و ارتقای دیدگاه مردم در جامعه می‌شود، چراکه بسیاری از معضلات اجتماعی به دلیل دوری مردم از تاریخ و فرهنگ و مورد غفلت واقع‌شدن آن در دهه‌های اخیر ایجادشده است.

وی با اشاره به پیشینه غنی تاریخی – فرهنگی قزوین افزود: کهن شهر قزوین از دیرباز خاستگاه فرهنگ، تاریخ و تمدن بوده و قدمت دشت قزوین و محوطه‌های باستانی ارزشمندی چون تپه‌ زاغه و سگزآباد در این منطقه و تختگاهی قزوین در عصر صفوی نشانگر غنای تاریخی – فرهنگی این دیار است که مسئولیت همه ما را در حفاظت و صیانت از این مواریث ارزشمند سنگین‌تر می‌کند.

تجدد در پایان با اعلام آمادگی کانون وکلای استان قزوین جهت همکاری مشترک با میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری یادآور شد: کانون وکلای استان قزوین به‌عنوان شخصیت حقیقی، مدنی و ملی همراه با 700 وکیل توانمند عضو این کانون که هریک دارای سمت‌های سیاسی و قضایی در استان هستند دفاع از تاریخ و تمدن این مرزوبوم را وظیفه خود می‌داند و برای همکاری مشترک و حمایت از شخصیت حقوقی میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آمادگی لازم را دارد.


انتهاي پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha