دکتر کیارش قزوینی با اعلام این خبر، اظهار کرد: با گسترش عفونتها و مصرف بیرویه و خارج از اندازه آنتیبیوتیکهای معمول، باکتریها و سایر میکروبها در قبال آنها مقاوم شده و رفته رفته، این داروها به مواد بیخاصیتی تبدیل میشود که گاه فقط ارگانهای سالم بدن را از بین میبرد و بر میکروبها بیاثر است. پیشبینی میکنند که تا حدود ده سال دیگر، آنتیبیوتیکهای فعلی، هیچ کاربرد و مصرفی نداشته باشند و دیگر نتوانیم از آنها برای از بینبردن میکروبها استفاده کنیم.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: ساخت پروتئین های ضدمیکروبی جدید، هنوز در هیچ نقطهای از دنیا به مرحله فروش دارو در بازار نرسیده و حتی در پیشرفتهترین مراکز دنیا هم در مرحله کارآزمایی حیوانی یا بالینی انسان قرار دارد و هنوز در حال گذراندن این فازهای تحقیقاتی است.
وی با بیان اینکه «آنتیبیوتیکها از موادی که قارچها برای از بینبردن رقبایشان یعنی باکتریها تولید میکردند ساخته میشده است»، افزود: جدا از آنتیبیوتیکهای مصنوعی، بسیاری از سلولهای انسانی و غیر انسانی، راهکارهای دیگری در مقابله با عفونتهای باکتریایی داشتهاند که اکنون مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است.
مدیر گروه آموزشی میکروبشناسی و ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: همکاران ما منتظر محققان دیگر کشورها نشدند و تحقیقات وسیعی را در این زمینه آغاز کردهاند و موفق شدهاند پروتئینهایی که در سلولهای انسانی مانند پروتئینهای بزاق و اشک و دیگر مکانیسمهای پایهای بدن انسان وجود دارد را بیان و تخلیص کنند که ساخت این پروتئینها محسوب میشود. بعضی دیگر از جانوران مانند خزندگان، ماهیها و حشرات نیز انواعی از این پروتئینها را تولید میکنند که در گروه میکربشناسی و ویروسشناسی به طور آزمایشگاهی در حال تحقیق بر روی آن هستیم و تعدادی از آنها نیز ساخته شده است.
براساس اعلام پایگاه اطلاعرسانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، قزوینی تاکید کرد: سه سال است که با چند دانشجوی دکتری و کمک استادان مختلف پنج نمونه از بهترین پروتئینها را با روشهای جدید بومیسازی کردهایم که بسیار ارزانتر از نمونههای خارجی است و اکنون این نمونهها در مراحل آزمایشگاهی هستند و نتیجه گرفتهایم که بر روی طیف گستردهای از باکتریها مؤثر هستند.
وی در خصوص پروتئینهای ضدمیکروبی که توسط متخصصین دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حال ساخت است، اظهار کرد: در این گروه بخشهایی از دانش پروتئینهای ضدمیکروبی بومیسازی شده و بخشهایی هم اختصاصا تولید این گروه است و در حال حاضر قادر هستیم به طور مستقل این پروتئینها را تولید کنیم و دو دارو مراحل تست آزمایشگاهی و حیوانی را طی کرده و در حال ورود به فاز بالینی است.
مدیر گروه آموزشی میکربشناسی و ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: در نخستین فاز انسانی قرار است این تولیدات را در قالب پماد یا ژل برای درمان زخم پای دیابتی و سپس برای زخمهای عفونی دیگر استفاده کنیم و سپس به فاز بعدی برویم که برای عفونتهای گوارشی از فرمهای خوراکی و تزریقی استفاده خواهیم کرد. از آنجا که فرمهای مالیدنی و موضعی، تعامل کمتری با بدن دارند شکل مناسبی برای تستهای بالینی است و براساس نتایج این فرمهای پروتئینهای ضدمیکروبی، تصمیم به تولید سایر شکلهای دارویی میگیریم.
انتهای پیام
نظرات