• یکشنبه / ۲۲ دی ۱۳۹۸ / ۱۲:۱۳
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 98102216801
  • خبرنگار : 71442

عذرخواهی روزنامه‌ها از مردم

عذرخواهی روزنامه‌ها از مردم
عکس تزیینی است

یک روز پس از اعلام توضیحاتی مبنی بر شلیک غیرعمد به هواپیمای اوکراینی و سقوط آن که منجر به کشته شدن بیش از ۱۷۰ تن شد، بر صفحه اول روزنامه‌های یکشنبه ـ ۲۲ دی ماه ـ عباراتی چون «عذرخواهی به پیشگاه ملت»، «خطای نابخشودنی»، «... اصرار بر پنهان‌کاری»، «عذرخواهی و استعفا»، «احقاق حقوق جانباختکان» و «مجازات مقصران حادثه تلخ سقوط هواپیمای بوئینگ» نقش بست.

به گزارش ایسنا، در این میان برخی از روزنامه‌های صبح امروز هم با انتشار مطالبی، ضمن تسلیت به خانواده‌های داغدار کشته‌شدگان هواپیمای اوکراینی، نسبت به انتشار اخبار نادرست پس از سقوط این هواپیما از مردم ایران عذرخواهی و عنوان کردند که پیگیر مطالبات و احقاق حقوق خانواده‌های داغدار خواهند بود.

روزنامه ایران با درج عبارت درشت «نابخشودنی» بر صفحه‌ای سیاه بر لزوم پیگیری کوتاهی‌ها و مراقبت از عدم تکرار تاکید کرده است.

این روزنامه ایران همچنین در بخشی از یادداشتی که با عنوان «خطای سکوت» آورده، نوشته است: «چه فاجعه‌ای بالاتر از اینکه همین پنهانکاری، از مسئول تا رسانه را تبدیل به دروغگو کرد؟ چه مصیبتی بالاتر از اینکه حقیقت سه روز قربانی مصلحت شود و به ناگاه تمام مقامات و رسانه‌های ایرانی در مقابل آماج ادعاهای غربی از رؤسای‌جمهوری و نخست‌وزیران گرفته تا رسانه‌هایشان، خود را بی‌پناه و عریان حس کنند؛ آخر به چه حسابی و با چه منطقی با سه روز سکوت، همه را دروغگو و بی‌اعتبار کردند و در نهایت پس از چندین ساعت تعلیق در انتشار اصل خبر، از عصر جمعه تا صبح شنبه ملتی را دوباره عزادار کردند.

ما شرمساریم؛ شرمسار از اینکه نظام رسانه‌ای چنین خوار شده که سه روز حقیقت از آن مخفی مانده؛ گرچه ما هم در تمنای حقیقت سقوط بودیم اما دریغ از اینکه ما هم محرم جمع باشیم؛ اینکه اعتماد کردیم به آرای رسمی و رسانه‌ای داخلی که اصابت موشک به هواپیمای مسافربری را رد می‌کردند و ته دلمان خوش بود ـ و چه خوش بودیم ـ که حقیقت همان‌ است که به ما می‌گویند و ما به مردم می‌گوییم. 

دیروز نظام رسانه‌ای کشور رخت عزا پوشید؛ ما که در وطن خویش غریب ماندیم، در روزنامه گریستیم و نگاه ناباور مردم را نگریستیم که شما هم نمی‌دانستید؟ دیروز پدافند دیگری تمام حیثیت و اعتبار ما را نشانه رفت؛ پدافند نامحرم انگاشتن‌مان. حتی باور نمی‌کنیم که مکذبان قاطع اصابت موشک، واقعاً خود نیز بی‌خبر بودند یا…؟ این همه نوشته بودیم از بحران اعتماد عمومی، آخر دیدیم که چگونه دامان‌مان را گرفت و با ناباوری صبح شنبه با درد به روزنامه آمدیم؛ برای رساندن کدام پیام؟ شنیدن کدام حرف؟ دادن کدام خبر؟ گفت‌وگو از مرگ اعتماد است و سیه‌پوشی حقیقت.»

صدای اصلاحات از دیگر روزنامه‌هایی است که با انتخاب تیتر یک «عذرخواهی به پیشگاه ملت» برای انتشار اخبار روزهای گذشته و نقل قول اخبار نادرست از برخی مسوولان، از خوانندگانش عذرخواهی کرده است.

بر این اساس محمد زارع فومنی ـ مدیر مسئول روزنامه صدای اصلاحات ـ در صفحه‌ی اول روزنامه خود در ۲۲ دی ماه ضمن عذرخواهی در یادداشتی آورده است:

«ملت شریف ایران روزنامه صدای اصلاحات ضمن تسلیت به خانواده‌های داغدار هواپیمایی اوکراینی بابت انتشار اخبار دروغ که از زبان برخی مسوولان گفته شد و از جانب آنان مطالبی در روزنامه عنوان شد از همه آحاد ملت شریف ایران عذرخواهی می‌نماید. روزنامه اصلاح صدای اصلاحات از امروز پیگیر مطالبات این خانواده‌های داغدار خواهد بود.»

روزنامه «هفت صبح» نیز با انتشار یادداشتی با عنوان «ما را ببخشید» نسبت به انتشار اخبار نادرست در چند روز گذشته عذرخواهی کرده است.

آرش خوشخو ـ مدیرمسئول هفت صبح ـ در یادداشتی آورده است:

«ببخشید که کارمان را در این حوزه در عرصه خبررسانی و شفاف‌سازی حقیقت خوب انجام ندادیم. تلاش کردیم. اما نشد. ایراد اصلی از خود ما بود. ببخشید ما را. ببخشید ما را که به‌رغم بعضی حدسیات و شواهد، به حرف‌ها و توجیهات مقامات هواپیمایی اعتماد کردیم. از آقای عابدزاده تا آقای جعفرزاده. ببخشید که فکر کردیم انجمن متخصصین هوا و فضای فارغ‌التحصیل از آن دانشگاه معتبر صنعتی کشور، وقتی بیانیه می‌دهند لابد همه‌ چیز را می‌دانند. حدس نمی‌زدیم که دانش‌شان این‌قدر کم باشد و تعهدشان آن‌قدر زیاد که حقیقت را تحت‌الشعاع خود قرار دهد.

ببخشید ما را که حرف‌های آن مجری مشهور با سوابق خلبانی و آن کاپیتان خوشنام را در مورد رفتار هواپیما بعد از اصابت موشک، قابل استناد دانستیم. ببخشید ما را که چنان در توهم توطئه غوطه‌ور بودیم که نمی‌توانستیم شک و تردیدهای خود را نسبت به روایت رسمی ‌بیان کنیم. ببخشید ما را که حرف‌های فلان مشاور اعظم را جدی گرفتیم.

ببخشید ما را که در هجوم کارشناسان مدعی خوش‌سخن با رگ‌های گردن برآمده به صفحات تلویزیون و روزنامه‌ها و خبرگزاری‌ها، نتوانستیم آن‌طور که باید و شاید نگاه ژورنالیستی خودمان را لحاظ کنیم. ببخشید ما را که در بمباران بخشنامه‌ها و توصیه‌های مسئولان در لحاظ‌ کردن منافع ملی، یادمان رفت که کشف حقیقت خودش بهترین خدمت به منافع ملی است.

ببخشید ما را که متخصصین و کارشناسان توئیتری با آن ادبیات حق‌به‌جانب تمسخرآمیز را زیاد جدی گرفتیم. حداقل الان فهمیدیم که این کارشناسان سیاسی مدعی را فراموش کنیم. بگذاریم خودشان با دوستانشان خوش باشند. ما را ببخشید که کارمان را درست انجام ندادیم. ما را ببخشید.‌ و حالا این کلمات هیچ فایده‌ای ندارند. حقیقت افشا شده است و ما گنگ و مبهوت در گوشه‌ای نشسته‌ایم.»

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر روزنامه‌ی فرهیختگان نیز در بخشی از یادداشت امروز خود با عنوان «مردم همان مردمند، رسانه‌ها را نکُشیم» این چنین آورده است:

«چشمان‌مان را باز کنیم، روزهای عجیبی است، لحظات نفس‌گیری است، انگار تاریخ پیش چشمان‌مان روی دور تند دارد ورق می‌خورد، آنچه از سحرگاه شوم ۱۳ دی از آن ذبح عظیم تا امروز به چشم دیده‌ایم هر کدام رخدادهایی است که هضمش ماه‌ها و بلکه سال‌ها زمان می‌برد اما همه در یک دوره فشرده به ما رخ نشان داده تا تاریخ قدرت‌نمایی کند. چنین حس توامان و درهم‌تنیده سوگ و حماسه و غم و غرور و دوباره سوگ را شاید تابه‌حال هیچ ملتی اینقدر نزدیک، نزدیک‌تر از رگ گردن در یک بازه کوتاه لمس نکرده باشد و این حال غریب این روزهای ماست.

مردم همان مردم حماسه‌های تشییع هستند؛ مردم این روزها عصبانی هستند، هم از اشتباه سهوی در نشانه رفتن هواپیما به جای موشک دشمن و هم از اشتباه بزرگ نادیده گرفتن افکار و آرای عمومی، اما مردم همان مردم هستند؛ همان مردمی که بخشی از آنها از اوضاع معیشت ناراضی‌اند، گاهی صورت با سیلی سرخ می‌کنند و گاهی اعتراضکی در شبکه‌های اجتماعی یا حتی کف خیابان دارند اما خاک ایران را سرمه چشمان‌شان می‌کنند. مردم امروز عصبانی‌اند از بهت یک سوگ بزرگ اما این مردم همان‌هایی هستند که هفته قبل در همان تندخوانی بزرگ تاریخ قهرمان‌شان را، اسطوره‌شان را در بر گرفتند و با حاج قاسم و یارانش شهر به شهر حماسه خلق کردند. مردم همان مردمند، مردم همانند، مردم خلوص و صداقت می‌خواهند.

رسانه‌ها را نکُشیم؛ یک ماه و چند روز قبل از حوادث آبان ۹۸ یعنی اعتراض‌های به اغتشاش کشیده شده، در خبری فرح‌بخش اعلام شد روح‌الله زم دستگیر و آمدنیوز رسانه اصلی پوشش‌دهنده آشوب در سنوات قبلی منهدم شده است، اما حوادث آبان در شدتی خشن‌تر از دی ۹۶ تکرار شد، همان زمان گفتیم و نوشتیم که غیر از بستر اعتراضی حوادث آبان که اهمیت فوق‌العاده‌ای داشت، عقیم‌سازی رسانه‌های رسمی و از مرجعیت انداختن آنها هم در آن حوادث موثر است، گفتیم که نوع نگاه‌ها به رسانه، آمدنیوزساز و فیک‌نیوزساز است و رسانه‌های رسمی را می‌کشد. آن زمان فقط حوادث بنزینی و نامحرم انگاشتن رسانه‌های رسمی را دیده بودیم و خیال می‌کردیم آنجا آخر خط کشتار رسانه‌هاست چون اوضاع این روزها را ندیده بودیم و نمی‌دانستیم قرار است در این جنگ نرم موشک‌های نقطه‌زن رسانه‌ای را به دست خودمان دپو کنیم. چون نمی‌دانستیم که قرار است در مقابل کارگران روزمزد رسانه‌ای پمپئو در بی‌بی‌سی و ایران‌اینترنشنال و... خلع سلاح بشویم.»

و اما روزنامه همشهری امروز یکشنبه ـ ۲۲ دی ماه ـ از یک بهت اجتماعی و سوگ عمومی نسبت به پذیرش اشتباه و تاخیر در اعلام خبر دلیل سقوط هواپیمای اوکراینی گزارش داده است.

جهان صنعت تیتر «اصرار بر پنهان‌کاری» را برای امروز انتخاب و به این جمله از سردار حاجی‌زاده اشاره کرده است که «آرزوی مرگ کردم».

روزنامه صبح ایران «دنیای اقتصاد» با یادآوری آنچه مطالبه عمومی عنوان کرده، خواهان مجازات مقصران شده است. این روزنامه در همین ارتباط تیتر یک «شوک دوم یک سقوط» را برگزیده است.

آنچه در ادامه مشاهده خواهید کرد صفحه نخست دیگر روزنامه‌های صبح امروز است:

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha