• یکشنبه / ۱۱ خرداد ۱۳۹۹ / ۱۲:۴۲
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 99031106297
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

روی دیگر زندگی با ترک سیگار

روی دیگر زندگی با ترک سیگار

ایسنا/اصفهان دخانیات نیمی از مصرف کنندگان خود را به کام مرگ می‌کشاند، محصولات حاوی نیکوتین و دخانیات، خطر ابتلا به سرطان، بیماری‌های قلبی، عروقی و ریوی را افزایش می‌دهد، عامل ۲۵ درصد مرگ و میرهای ناشی از سرطان سیگار است و سالانه یک میلیون نفر در اثر مواجهه با دود دست دوم جانشان را از دست می‌دهند.

اینها گوشه‌ای از آمار تکان دهنده مصرف محصولات دخانی است که گستردگی فزاینده‌ای در جوامع مختلف دارد و حالا نگرانی سازمان بهداشت جهانی، جوانان و نوجوانانی است که در دام این صنعت ویرانگر گرفتار می‌شوند.

اپیدمی تنباکو یکی از بزرگترین تهدیدهای بهداشت عمومی در جهان است؛ دخانیات سالانه بیش از ۸ میلیون نفر را می‌کشد و بیش از ۷ میلیون نفر از این مرگ و میرها ناشی از مصرف مستقیم دخانیات است، در حالی که حدود ۱.۲ میلیون مرگ نیز در نتیجه عدم مصرف سیگار و به علت قرارگرفتن در معرض دود دست دوم است.

سیگار کشیدن گران است و شما با ظاهر و سلامتی خود هزینه آن را پرداخت می‌کنید. استعمال کنندگان این محصولات دودزا، با بوی بد دهان، دندان‌های زرد، پوست‌های چروک، ریه‌های ناسالم و سیستم ایمنی ضعیف روبه رو می‌شوند.

استعمال سیگار شایعترین شکل مصرف دخانیات در جهان است

محققان استعمال دخانیات به هر شکل و میزانی را مضر می‌دانند و معتقدند که هیچ ایمنی در برابر دخانیات وجود ندارد. استعمال سیگار شایعترین شکل مصرف دخانیات در سراسر جهان است. سایر محصولات دخانیات شامل توتون و تنباکو در آب، انواع محصولات تنباکو بدون سیگار، تنباکو رول، لوله تنباکو و ... وجود دارد. حتی اگر یک مصرف کننده اصلی محصولات دخانی هم نباشید، از دود دست دوم آن در امان نبوده و ضرر خواهید کرد. جویدن تنباکو هم می‌تواند باعث سرطان دهان، ریزش دندان‌ها، قهوه ای شدن دندان و ایجاد لکه‌های سفید و بیماری لثه شود. حتی سیگار الکترونیکی که موردی جدید و جذاب است و این روزها در میان جوانان باب شده، نیز بی خطر نیست. این ابزار جدید نه تنها جوانان را به سمت مصرف دخانیات می‌کشاند، بلکه حتی خطر ابتلا به بیماری‌ها را نیز در پی دارد. کودکان و نوجوانانی که از سیگار الکترونیکی استفاده می‌کنند، حداقل احتمال سیگار کشیدن در آنها دو برابر می‌شود. همچنین محققان هشدار می‌دهند که مصرف سیگار الکترونیکی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و اختلالات ریه را افزایش می‌دهد. نیکوتین موجود در سیگار الکترونیکی یک داروی بسیار اعتیاد آور است و می‌تواند به مغز در حال رشد کودکان آسیب برساند.

استفاده از تنباکو در آب (قلیان) به سلامتی آسیب می‌رساند. با این حال، خطرات سلامتی ناشی از مصرف دخانیات در لوله‌های آب اغلب توسط کاربران قابل درک نیست. مصرف دخانیات بدون سیگار نیز بسیار اعتیاد آور است و به سلامتی آسیب می‌رساند. دود دخانیات حاوی سموم بسیاری است که استفاده از آن خطر ابتلا به سرطان های سر، گردن، گلو، مری و حفره دهان و همچنین بیماری های مختلف دندان را افزایش می‌دهد.

دود دست دوم دودی است که هنگام سوختن محصولات دخانیاتی فضاهای محصور را پر می کند. ایمنی در برابر در معرض قرار گرفتن دود دست دوم دخانیات، وجود ندارد و باعث می شود بیش از ۱.۲ میلیون مرگ زودرس در سال و بیماری های جدی قلبی عروقی و تنفسی ایجاد شود.

تقریبا نیمی از کودکان مرتباً هوای آلوده از دود دخانیات را در اماکن عمومی تنفس می کنند و هر سال ۶۵ هزار نفر بر اثر بیماری های منتسب به دود دست دوم می میرند. در نوزادان خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را افزایش می دهد. در زنان باردار باعث عوارض بارداری و وزن کم هنگام تولد می شود.

روز جهانی بدون دخانیات ۲۰۲۰ با تمرکز بر جوانان و نوجوانان

به گزارش ایسنا و به نقل از سازمان بهداشت جهانی(WHO)، امسال روز جهانی بدون دخانیات با تمرکز بر محافظت از نوجوانان و جوانان در برابر بازاریابی و تبلیغات شرکت‌های بزرگ دخانیات و کمک به آن‌ها برای جلوگیری در استفاده از دخانیات و نیکوتین نامگذاری شده است. هر ساله، سازمان جهانی بهداشت، از این روز برای برجسته‌سازی خطرات سلامتی ناشی از مصرف دخانیات و ترغیب دولت‌ها به تصویب و اجرای سیاست‌هایی در جهت کمک به کاهش استعمال سیگار و سایر محصولات دخانی، حمایت می‌کند.

هزینه‌های اقتصادی مصرف دخانیات قابل ملاحظه است و شامل هزینه‌های بالای مراقبت‌های بهداشتی برای درمان بیماری‌های ناشی از مصرف دخانیات و همچنین سرمایه انسانی گمشده ناشی از عوارض و مرگ و میر ناشی از دخانیات است. در برخی از کشورها کودکان خانواده‌های فقیر برای تقویت درآمد خانواده در کارخانه دخانیات اشتغال دارند. کشاورزان توتون و تنباکو نیز در معرض خطرات سلامتی قرار دارند.

بیش از ۸۰ درصد از استعمال کنندگان محصولات دخانی در کشورهای کم درآمد و متوسط ​​زندگی می‌کنند، جایی که بار بیماری و مرگ ناشی از دخانیات سنگین‌تر است. استفاده از دخانیات با منحرف کردن هزینه‌های خانواده از نیازهای اساسی مانند غذا و پناهگاه، به فقر دامن می‌زند.

سازمان بهداشت جهانی هشدار می‌دهد که رقم مرگ و میر ناشی از استعمال دخانیات رو به فزونی است، تعدادی که پیش‌بینی می‌شود در صورت عدم افزایش اقدامات ضددخانی و پیشگیرانه، رشد کرده و بیشتر شود. در ایالات متحدهٔ آمریکا، مصرف دخانیات بزرگ‌ترین عامل بیماری و مرگ و میر است که البته عاملی قابل پیشگیری است. استعمال دخانیات انواع مختلفی از سرطان‌ها و همچنین بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، بیماری ریه و سایر مشکلات سلامتی را ایجاد می‌کند.

مطالعات نشان می‌دهد که بیشتر افراد سیگاری از زمان نوجوانی و یا جوانی شروع به کشیدن سیگار کرده‌اند. هرچه سن فرد کمتر بوده و مصرف دخانیات را در سنین پایین‌تری شروع کند، احتمال اعتیاد او به تنباکو و محصولات نیکوتینی بیشتر می‌شود. به همین علت بسیار مهم است که جوانان از سیگار کشیدن و هرگونه دستگاه‌های استعمال دخانیات دوری کنند. سازمان بهداشت جهانی در پی این است که این دانش لازم را به جوانان ببخشد تا بتوانند در مقابل این صنعت ویرانگر ایستاده و نسلی عاری از تنباکو ایجاد شود.

صرف هزینه ۹ میلیارد دلاری شرکت های دخانی برای تبلیغات

صنعت دخانیات با آورد مالی بالا جان میلیون‌ها انسان را نشانه گرفته و بنابر آمارهای سازمان بهداشت جهانی، محصولی که سالانه ۸ میلیون نفر را به کام مرگ می‌کشاند، یک نسل را از بین می‌برد. شرکت‌های دخانیات بیش از ۹ میلیارد دلار در بازاریابی و تبلیغات هزینه می‌کنند.

سال‌هاست که صنعت دخانیات از تاکتیک‌های متفاوت برای جذب جوانان به سمت دخانیات و محصولات حاوی نیکوتین استفاده می‌کند، از جمله معرفی محصولات جدید، طعم دهنده‌ها و سایر ویژگیهای جذاب که باعث ترغیب جوانان به دست کم گرفتن خطرات مربوط به سلامتی و شروع به استفاده از آنها می‌شود.

استفاده از طعم دهنده‌هایی در تنباکو و محصولات نیکوتین که برای جوانان جذاب است، طرح جلدهای براق و محصولات جذاب که می‎توانند حمل آنها نیز آسان و فریبنده باشد (به عنوان مثال محصولاتی که مانند چوب USB یا آب نبات هستند،) تبلیغ محصولاتی به عنوان جایگزین سیگارهای معمولی و یا تبلیغات با افراد مشهور و تأثیرگذار و مسابقات حمایت مالی از برند محصولات دخانیات و محصولات نیکوتین، قراردادن محصولات دخانی در فروشگاهها در نزدیکی شیرینی، تنقلات یا نوشابه از جمله اقداماتی است که برای فروش بیشتر این قسم محصولات انجام می شود.

مزایای ترک سیگار

در پی ترک سیگار و محصولات دخانی، تغییرات بهداشتی مفیدی اتفاق می افتد که به شرح زیر است:

طی ۲۰ دقیقه ضربان قلب و فشار خون افت می کند. ۱۲ ساعت بعد، سطح مونوکسید کربن در خون به حالت عادی کاهش می یابد و در طول ۲-۱۲ هفته پس از ترک، گردش خون بهبود می یابد و عملکرد ریه افزایش می یابد. ۱-۹ ماه بعد از کنار گذاشتن دخانیات، سرفه و تنگی نفس کاهش می یابد و یکسال خطر بعد، ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب در حدود نیمی از افراد سیگاری کم می‌شود.

کاهش خطر سکته مغزی پس از ترک خطر در طول ۵ سال پس از ترک سیگار رخ می دهد و ۱۰ سال بعد از آن، خطر ابتلا به سرطان ریه در حدود نیمی از افراد سیگاری و خطر ابتلا به سرطان دهان، گلو، مری، مثانه، گردن رحم و لوزالمعده کاهش می‌یابد.

ترک سیگار احتمال ناتوانی جنسی، مشکل در بارداری، داشتن زایمان زودرس، نوزادانی که با وزن کم و متولد می‌شوند را کاهش می دهد. همچنین ترک سیگار و محصولات دخانی امید به زندگی را در افراد افزایش می‌دهد و هرچه زمان ترک سیگار در سنین پایین تر آغاز شود، میزان سالهای امیدبخش بیشتر می‌شود.

کرونا و استعمال دخانیات

در روزهایی که جهان با یک بیماری ویوسی مرموز دست به گریبان است و هر روز بر تعداد مبتلایان و مرگ و میر ناشی از این بیماری تنفسی رو به افزایش است، ترک سیگار و کاهش استعمال این مواد، راهی برای کاهش انتقال کووید ۱۹ عنوان شده است.

استعمال دخانیات یک عامل خطرناک شناخته شده در بسیاری از عفونتهای تنفسی است و شدت بیماری‌های تنفسی را افزایش می دهد. با بررسی مطالعات صورت گرفته توسط کارشناسان بهداشت عمومی که توسط سازمان بهداشت جهانی در ۲۹ آوریل ۲۰۲۰ انجام شد، مشخص شد که افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر سیگاری، به احتمال زیاد مبتلا به بیماری شدید کووید ۱۹ می شوند.

کووید ۱۹یک بیماری عفونی است که در درجه اول به ریه ها حمله می‌کند. استعمال دخانیات باعث اختلال در عملکرد ریه می‌شود و بدن را برای مقابله با بیماری کرونا ویروس و سایر بیماری‌ها در وضعیت دشواری قرار می‌دهد. دخانیات همچنین یک عامل خطر اصلی برای بیماریهای غیرواگیر مانند بیماری های قلبی عروقی، سرطان، بیماری تنفسی و دیابت است که افراد مبتلا به این شرایط را در معرض خطر ابتلا به بیماری شدید در اثر ابتلا به کووید ۱۹ قرار می‌دهد.

سازمان بهداشت جهانی دائماً تحقیقات جدید را به بررسی ارتباط بین مصرف دخانیات، مصرف نیکوتین وکووید ۱۹ اختصاص می‌دهد. این سازمان در مورد ادعاهای تأیید نشده مبنی بر اینکه دخانیات یا نیکوتین می تواند خطر ابتلا به کرونا را کاهش دهد، هشدار می دهد. در حال حاضر اطلاعات کافی برای تأیید هرگونه ارتباط بین دخانیات یا نیکوتین در پیشگیری یا درمان کووید ۱۹ وجود ندارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha