• سه‌شنبه / ۲۲ مهر ۱۳۹۹ / ۰۰:۱۷
  • دسته‌بندی: فرهنگ عمومی
  • کد خبر: 99072216051
  • خبرنگار : 71342

«سندرم تحلیل» در ایران امروز

نظر یک جامعه‌شناس درباره برخورد با همایون شجریان

نظر یک جامعه‌شناس درباره برخورد با همایون شجریان
سخنان همایون شجریان در اولین ساعات درگذشت پدرش مقابل بیمارستان جم

کاملا طبیعی بود که حتی در دوران کرونایی هم همین که خبر درگذشت محمدرضا شجریان اعلام شود، جمعیت زیادی مقابل بیمارستان محل درمان او جمع شوند؛ جمعیتی که با وجود بیماری طولانی مدت این چهره هنری، از درگذشت هنرمند محبوب‌شان شوکه و غم‌زده بودند. حالا همین جمعیت، فرزند اسطوره خود را تنها نقطه ای می‌دانستند که دانسته و ندانسته، حجمی از پرسش‌ها و مطالبات را از طریق او پیگیری کنند.

پس از آنکه همایون اعلام کرد پدرش در مشهد به خاک سپرده می‌شود، جمعی از حاضران طوری واکنش نشان دادند که واکنش بخشی از جامعه را برانگیختند. در این میان کسانی معتقد بودند این اندازه حس مالکیت نسبت به شخصیتهای ملی، منطقی نیست و در مقابل، کسانی دیگر، این نوع پرسش‌گری را ناشی از نوعی بی‌اعتمادی می‌دانستند. انان بر این باور بودند که افرادی در جمعیت حاضر احساس می‌کردند بخشی از واقعیت از آنان پنهان شده و می‌خواستند با پرسشگری از همایون شجریان، از آن رازهای پنهان باخبر شوند. حال که چند روز از این ماجرا می‌گذرد و طبیعتا هیجان‌های عمومی هم تا حدودی آرام گرفته است، موضوع را با دکتر محمدرضا کلاهی، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه مطرح کردیم. او که دارای مدرک دکتری جامعه‌شناسی فرهنگی است، در گفت و گو با ایسنا از «سندرم تحلیل» به عنوان یکی از مشکلات جامعه ما سخن می‌گوید که سبب می‌شود عادی‌ترین امور زندگی‌مان هم مورد «تحلیل» قرار بگیرد.

در ادامه نظرات دکتر محمدرضا کلاهی، عضو هیأت علمی مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی را در پاسخ به پرسش از اتفاقاتی که روز پنجشنبه مقابل بیمارستان «جم» و در برخورد با همایون شجریان رخ داد، میخوانیم:

به نظر من چنان اتفاقی نیازمند تحلیل نیست. مشکل از آن اتفاق نیست؛ مشکل از «بیش‌تحلیل موضوعات» است؛ تحلیل بیش از حد. ما در جامعه‌ی امروز خود با چیزی مواجهیم که من آن را «سندرم تحلیل» می‌خوانم. سندرم تحلیل وضعیتی است که در آن هر اتفاق معمولی، نیازمند تحلیل پیچیده دانسته می‌شود. سندرم تحلیل محصول رفتار قشری است به نام «تحلیل‌گران حرفه‌ای». به نظر من در بسیاری حوادث و اتفاقات، مشکل ما بیش از آنکه رفتار مردم باشد، رفتار تحلیل‌گران حرفه‌ای است. بیش از رفتار مردم، «تحلیل»‌های این تحلیل‌گران است که باید مورد «تحلیل» قرار گیرد.

تصور ما این است که پشت هر اتفاق ریز و درشتی، حتما زیرلایه عمیقی وجود دارد. به این معنا که ما آن اتفاق را به عنوان اتفاقی طبیعی تلقی نمی‌کنیم بلکه آن را نشانه‌ای از واقعیت بزرگ‌تری می‌دانیم که فقط بخش کوچکی از آن نمایان شده و بخش بزرگ‌تری از آن پنهان مانده و نیازمند تحلیل است. در حالی‌که بسیاری از این اتفاقات، وقایعی ساده و معمولی هستند؛ واکنش عادی افراد به موقعیت هستند؛ هیچ زیرلایه‌ی پنهانی ندارند و ناشی از چیز دیگری نیستند. مثلاً درباره‌ی همین موضوع واکنش مردم به مکان خاکسپاری محمدرضا شجریان، چرا به این فکر نکنیم که موضوع ممکن است کاملاً عادی باشد. جمعی از علاقه‌مندان که گرد آمده‌اند و در ناخودآگاه یا خودآگاه‌شان این است که هر هفته بر مزار محمدرضا شجریان حاضر شوند و مثلاً شعر و آواز بخوانند، ناگهان با این واقعیت رو به رو می‌شوند که مزار او قرار نیست در تهران باشد و واکنش نشان می‌دهند. این می‌تواند چیز عجیبی نباشد. می‌تواند اتفاقی عادی و ناشی از هیجانی آنی باشد بدون وجود هیچ لایه پنهانی که الزاماً نیاز به تحلیل داشته باشد.

بدیهی است که این البته به معنای آن نیست که همه اتفاقاتی از این دست، عادی و بی‌نیاز از تحلیل است. گاهی برخی از رویدادها ناظران را شوکه می‌کند؛ نظیر جمعیت انبوهی که به خاکسپاری مرتضی پاشایی آمده بود. حضور این جمعیت شوکه‌کننده و چنین اتفاقی نیازمند تحلیل بود. نکته‌ی مهم‌تر این که منظورم آن هم نیست که فقط رخ‌دادهای شگفتی‌آور و شوکه کننده نیازمند تحلیل‌اند. برعکس، از قضا بسیاری از وضعیت‌ها یا رخ‌دادهایی که طبیعی و بدیهی به‌نظر می‌رسد، بسیار بیش‌تر نیازمند تحلیل است. وضعیت‌های طبیعی‌شده یا بدیهی تلقی شده، دقیقاً از همین رو که بدیهی تلقی می‌شود و نیازمندی‌اش به تحلیل را پنهان می‌کند، نیاز بیش‌تری به تحلیل دارد. اما بسیاری از حوادث، عمقی که به آن نسبت داده می‌شود را ندارند. سندرم تحلیل است که به آن‌ها دامن می‌زند و ابعاد می‌دهد.

سندرم تحلیل ناشی از چیست؟ در درجه‌ی، اول ناشی از رفتار قشر تحلیل‌گران حرفه‌ای است. تحلیل‌گران حرفه‌ای کسانی هستند که کاروبارشان یا هویت‌شان یا شهرت‌شان با تحلیل کردن گره خورده است. قشر متنوعی از یادداشت‌نویسان یا حتا صاحب‌نظرانی که در مطبوعات یا در صفحات شخصیِ کم‌وبیش پرطرف‌دار خود در شبکه‌های مجازی می‌نویسند. کسانی که الزاماً کم‌دانش یا کم‌عمق هم نیستند. بعد از هر اتفاق ساده‌ای (مانند چیزی که شما به آن اشاره کردید)، ناگهان حجم زیادی «تحلیل» بیرون می‌آید که آن اتفاق را به «مسأله» تبدیل می‌کند. در حالی‌که اگر این «تحلیل‌»ها نبود، کسی آن اتفاق را مسأله تلقی نمی‌کرد و ماجرا به‌زودی فراموش می‌شد. آن‌ها مهم‌ترین ویژگی‌شان آن است که به هر دلیل (اعم از دلیل حرفه‌ای یا هویتی یا منزلتی) خود را متعهد به تحلیل کردن و نوشتن می‌دانند. هنگام هر رخ‌داد ریزوردشتی دست به قلم می‌برند و شروع به تحلیل کردن می‌کنند. نتیجه آن که به تدریج رقابتی شکل می‌گیرد بر سر تحلیل بهتر یا عمیق‌تر. برای آن‌که تحلیل، عمیق‌تر شود، علت‌های عمیق‌تری برای وقایع ساده جست‌وجو می‌شود. هرچه یک واقعه‌ی ساده به یک علت عمیق‌تر پیوند بخورد، جذابیت تحلیلیِ بیش‌تری ایجاد می‌کند. نتیجه آن که در یک دور تشدید شونده، در یک رقابت تحلیلی، هر تحلیل‌گری تلاش می‌کند در رسیدن به عمق بیش‌تر از دیگری سبقت بگیرد و در نتیجه واقعه را به جای عمیق‌تری نسبت می‌دهد. در این ماراتن تحلیل‌گری، ساختار عظیمی از علل پیدا و پنهان تاریخی و ساختاری بر یک واقعه‌ی ساده بار می‌شود.

اما سندرم تحلیل، علت مهم‌تری هم دارد. «سندرم تحلیل»، برآمده از احساس فرودستی در برابر دیگر کشورهای جهان است. حس می‌کنیم از جهان «عقب افتاده‌ایم». این احساس عقب‌ماندگی این تلقی را ایجاد کرده که گویی جامعه‌ای «نرمال» نیستیم و وضعیت ما با همه جهان فرق دارد. منظور من از نرمال، «ایده‌آل» نیست. به عبارت دیگر مشکل آن نیست که خود را «ایده‌آل» نمی‌دانیم. قطعاً خصوصاً در این وانفسایی که این سال‌ها درگیر آنیم، هیچ‌کس میان این اوضاع و وضعیت ایده‌آل هیچ نسبتی نمی‌بیند. ما با وضعیت ایده‌آل که نه، با وضعیت معمولی هم فرسنگ‌ها فاصله داریم. قطعاً اوضاع را کم‌تر از «بحران» نمی‌توان تلقی کرد. منظور من از این که ما خود را «نرمال» تلقی نمی‌کنیم آن است که وضعیت خود را تابع همان منطقی نمی‌دانیم که بر همه‌ی رخ‌دادهای انسانی در جهان حاکم است. قائل بودن به وجود بحران، متفاوت است با این‌که منطقِ این بحران را با منطقِ بحران در جهان انسانی متفاوت بدانیم. ما فکر می‌کنیم یا حس می‌کنیم منطقِ حاکم بر رخدادهای اجتماعی در جامعه ما با همه جهان متفاوت است. مثلاً یک اتفاق (مثل اتفاق مورد بحث)، چه بسا اگر – مثلاً – در یک کشور اروپایی رخ دهد، عادی تلقی می‌شود ولی در ایران، غیرعادی و نیازمند تحلیل است.

آتش‌سوزی پلاسکو را به یاد آورید. اتفاقی تلخ و حتا عصبانی کننده بود. نشانه‌ای از ضعف در مدیریت و ناکارآمدی بوروکراتیک که خشم عمومی به درستی از آن برانگیخته شد و تحلیل‌های بسیاری هم در آمد. به فاصله اندکی از آن اتفاق، در لندن هم حادثه‌ای مشابه رخ داد و پس از آن آتش‌سوزی فجیع کلیسای نتردام. واکنش‌ها به طرز معناداری متفاوت بود. قطعاً انتظار نیست که آن آتش‌سوزی‌ها، که در کشورهای دیگری رخ داده است، به همان سطح و اندازه خشم و واکنش عمومی را برانگیزد. میان واکنش‌هایی که به این دو اتفاق نشان داده شد (صرف‌نظر از میزان خشماگین بودن آن‌ها) تفاوت دیگری وجود داشت. یک حادثه در یک کشور اروپایی، دارای یک علتِ فنی و تکنیکال، ناشی از یک بی‌نظمیِ قابل رفع تلقی می‌شود. اما همان حادثه در ایران به زیرلایه‌های عمیق و ساختاری جامعه نسبت داده می‌شود که در اعماق تاریخ ریشه دارد و ناشی از انباشتی تاریخی است؛ علت‌های کلان و عظیم، از قبیل فقدان درک درست از علم مدرن، یا فقدان عقلانیت مدرن.

مسأله آن نیست که ما جامعه را دچار مشکل و بحران یا حتا در آستانه‌ی فروپاشی بدانیم. مشکل آن است که مشکلات را تابع منطق حاکم بر جهان بشری ندانیم. ما منطق حاکم بر مشکلات خود را غیرمنطقی می‌دانیم. دوست داریم دنبال دلایلی «عمیق» بگردیم. در نتیجه هر چیز کوچکی، حتی راه رفتن عادی‌مان هم نیازمند تحلیل دانسته می‌شود. به این ترتیب این نوع نگاه چون سدی دربرابر درک وضعیتِ واقعاً موجود قرار می‌گیرد. اصولاً امکان اندیشیدن به مشکلات و رسیدن به راه حل را ناممکن می‌کند. علت‌ها را به جایی حواله می‌دهد که اساساً در دست‌رس موجود بشری نیست. درباره‌ی آن‌ها فقط می‌توان «تحلیل‌های عمیق» ارائه داد؛ آن‌چنان عمیق که به عمق آن دسترسیِ عملی وجود ندارد.

به عبارت دیگر، ما مسایل فنی را به مسایل فلسفی تبدیل می‌کنیم. به قول ارستو، برای دانستن تعداد دندان‌های اسب، کافی است آن‌ها را بشماریم. ما درباره‌ی تعداد دندان‌های اسب تفلسف می‌کنیم. به همین دلیل است که فلسفه در جامعه ما (و اصولا جوامع جنوب) به شدت مورد اقبال است. در صورتی که در جوامع شمال که در آنها احساس غیرعادی بودن وجود ندارد، فلسفه این اندازه خواهان ندارد. مقصودم البته این نیست که فلسفه، اهمیت ندارد. منظورم نوع مواجهه با آن است که گاه سبب می‌شود عادی‌ترین امور را غیرعادی و نیازمند تحلیل تلقی کنیم.

محمدرضا کلاهی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۰۸:۳۶

هنگام هر رخ‌داد ریزوردشتی دست به قلم می‌برند و شروع به تحلیل کردن می‌کنند.

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۳:۲۴

خب اونا هم باید نون بخورند دیگه هرکسی نونش را به نحوی باید تامین کنه یکی با عرق جبین یکی با پاچه خاری ویکی....

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۰:۲۴

عالی بود

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۰:۲۸

درود برشما بسیار عالی

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۲:۴۷

جالب بود

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۵:۱۶

تحلیلگری مردم از وقایع ریز و درشت جامعه بعلت بی مسئولیتی و بی کفایتی دولتیها و عدم اعتماد مردم به مسئولینه

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۹:۵۰

واقعیت. واقعا. همینه....

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۱:۲۱

اگه خدا رو قبول نداری که فاتحه بفرستی پس به احترامش چند دقیقه سکوت کن نه اینکه چرخ‌وفلک بزنی بعد مرغ سحر بخونی

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۲:۰۲

عالی بود👌👌

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۲:۱۲

حالا اگر یک شخصیت سیاسی یا دینی یا مهم اگر در این اوضاع کرونا فوت نماید چگونه تشییع خواهد شد؟ که اینقدر به تشییع استاد گیر دادین وکرونا کرونا کردین وحتی عزای عمومی اعلام نکردین ومانع حضور مردم در مراسم شدین؟

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۲:۱۵

_ مگه وصیت مرحوم،دفن کردنشان در مشهد نبوده است؟

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۲:۴۷

بسیار عالی بود

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۲:۵۶

سلام و صد سلام خیلی خیلی سپاسگزارم از این بزرگوار که با تحلیل عمیق و علمی و فنی خود هر آنچه در ذهن این حقیر گل کرده بود به گل آبی معطر تبدیل ساخت خدا به اندیشه شما نور به باراند.... لطفاً اندیشه های این عالم جلیل القدر را بیشتر در معرض عموم قرار دهید و خوشا به حال کسانی که این سخنان پرمغز را بیاندیشند و ممنون از شما بابت انتشار این گفتار درود بر شما

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۳:۳۵

روحش شاد کلا ما ملت جو گیری هستیم هیچگونه مطالعه رو هیچ رویدادی نداریم َمطمنم نود درصد مردم اصلا به آهنگهای مرحوم شجریان گوش نمی‌کنند بطور مستمر منطورمه الا دوتا تصنیف که اونها هم کپی میباشد

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۳:۳۶

عالی بود.

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۳:۳۹

ارسطو

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۳:۵۲

خوب آسمان ریسمان کردید بفرمایید نظر جناب دکتر راجع به عزاداریها و مراسم حسینی چه نظری دارند

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۳:۵۹

این آقا اهل کجاست و چه خدماتی داشته و چه جایگاهی اجتماعی داشته چرا تظاهر مي شود اگر وی آز قبرستان بلند شود احتمالا شوکه شود چرا مییت در قبر اذیت می کنین،

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۴:۰۸

همایون شجریان بهترین کار را انجام داد و درست رفتار کرد همانند پدر بزرگوارش

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۴:۳۶

درود . البته نباید از یاد برد ک فقط ما یه محمدرضا شجریان داشتیم حالا واقعا مشکل چیه ک باید اینطور بهش پرداخته بشه ؟؟ مشکلات خیلی خیلی حادتر وجود داره ک هیچکس بفکر حل کردنشون نیست....

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۴:۵۲

ایناهم فقط نشستن توخونه تجزیه تحلیل میکنن.کجای مشکلات ملت بانظریات شماحل شده؟

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۵:۰۶

همه این حرفها درست اما اینکه پیکر رو زودتر از خود خانواده فرستادن مشهد و اینها ناچار با ماشین شخصی رفتن واسه این بود که نگذارن تشییع صورت بگیره که توی مشهد هم نگذاشتن نه بخاطر کرونا!! این تحلیل زدگی و سندروم نیست اقا جان واقعیته.

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۵:۵۶

جالب بود .اما چرا جامعه ی ما اینگونه است؟

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۶:۱۸

الان اینجا کرونا نیست؟

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۶:۲۴

عالی

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۶:۴۱

جناب کلاهی عزیز :اونقدر گفتین و باز گفتین منظور م این نیست که به نظر میرسد این صحبت های شما هم نیاز به تحلیل دارد.

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۷:۰۹

این سندرم .اسمش سندرم بی اعتمادی است .چوپان دروغگو رو خوندی .خب

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۷:۱۸

ول کنید خدایی من به سن ازدواج رسیدم پول ندارم دوتا نون بربری بخرم شما گیر دادین به شجریان استاد آواز بود که بود به ما چه

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۸:۰۳

شجریان برا مملکت و مردم چکار کرد که حالا وایسایم مرگش رو تحلیل کنیم

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۸:۲۱

چرا تهران نه؟

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۸:۳۲

همه راه های زمینی و هوایی منتهی به تششیع جنازه استاد رو بستن. ساعت 6 صبح جنازه رو از تهران بردنش به مشهد. ملت رو پشت نرده ها نگه داشتن. هر جا که دوست دارن ملت باید تو صحنه باشن و هر جا که دوست ندارن ملت پشت نرده. همه بزرگداشتها رو ممنوع اعلام کردن. الان با ماست مالی میخوان درستش کنن.

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۸:۳۳

چرا همه چی سیاسی میبینید چه خبر دیگه!!؟

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۸:۴۸

تحلیل هرچه میخواهدباشدولی این یک واقعیت است که یک هنرمندواقعی فقط بخاطربیان عقایدش درانزواومظلومیت رفت

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۲۰:۲۷

بسیارمستدل ومنطقی.

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۲۱:۳۷

از بس که توی این سالها دروغ به خورد مردم دادند.مردم دیگه به هیچ چیز اعتماد نمیکنند.این رفتار مردم نتیجه رفتار سیاسیون است.

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۲۲:۳۸

همین طور است. بیخود و بیجا. تحلیل های آبدوغ خیاری!

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۳ ۰۰:۰۳

اشاره ای دقیق وبجا بود

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۳ ۰۰:۱۴

دقیقا درسته کلامتون

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۳ ۰۰:۴۷

بسیار جالب دقیق وحکیمانه بود

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۳ ۰۱:۲۷

بسیارعالی بود وکاملا منطقی

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۳ ۰۵:۴۴

همیشه میخوایم بگیم دست های پشت پرده ای وجود داره متاسفانه انقدر از این نوع اتفاقات میفته که مردم باور نمی کنند عمدی در کار نبوده در کل با این تفسیر موافقم

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۳ ۰۶:۴۲

خودتم که همین کار رو کردی

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۳ ۰۷:۵۵

من که چیزی نفهمیدم

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۳ ۱۲:۱۷

یه نفربیاد 10خط دوم این تحلیل را برای ما تحلیل کنه،شاید بفهمیم چه گفته

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۴ ۰۶:۵۳

درود برشما بسیار عالی بود

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۳۰ ۱۱:۲۳

اصل موضوع درسته و قابل بررسی و تبیین. اما لزوما تمام استدلال این بنده خدای عضو هیات علمی موسسه ....درست و قابل پذیرش نیست. یک بحث طولانی جامعه شناختی لازم داره که خب اینجا جاش نیست.