• شنبه / ۱۲ آذر ۱۴۰۱ / ۱۴:۳۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401091207685
  • خبرنگار : 71021

توضیحات وزارت میراث درباره ثبت «فرهنگ پهلوانی» به نام آذربایجان

توضیحات وزارت میراث درباره ثبت «فرهنگ پهلوانی» به نام آذربایجان

به دنبال واکنش‌ها به ثبت پرونده «فرهنگ پهلوانی: بازی‌های سنتی زورخانه‌ای، ورزش و کشتی» به نام کشور آذربایجان در یونسکو، یک مقام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این‌باره توضیحاتی داد و تاکید کرد: جمهوری آذربایجان با ثبت «فرهنگ پهلوانی» مالک آن میراث نخواهد شد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، مصطفی پورعلی ـ مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی ـ درباره ثبت واکنش‌برانگیز پرونده «فرهنگ پهلوانی» به نام جمهوری آذربایجان، یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران، آیین پهلوانی و زورخانه‌ای را به طور رسمی در سال ۸۹ (سال ٢٠١٠ ) در فهرست میراث فرهنگی ناملموس جهانی یونسکو ثبت کرده است.

او افزود: کُشتی پهلوانی در ایران هم انواعی دارد، مثلا کشتی چوخه، کشتی مازندرانی و کشتی گیله مردی. به‌دلیل محدودیت‌های یونسکو در سهمیه‌بندی هر کشور برای ثبت‌های سالانه جهانی، مناسب این است که همه این موارد در یک پرونده با عنوان جامع ثبت شوند که بحمدالله ایران این اقدام مهم را ١٢ سال پیش انجام داده است.

پورعلی سپس اظهار کرد: این‌که جمهوری آذربایجان پرونده‌ای قریب (نزدیک) به عنوان و موضوع پرونده ایران را ثبت کرده است، از منظر کنوانسیون یونسکو در حوزه میراث فرهنگی ناملموس، نه تنها خللی به پرونده ایران وارد نمی‌کند، بلکه بر ترویج بیشتر این عنصر فرهنگی ناملموس تاکید دارد.

مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی بیان کرد: پرونده آذربایجان، ملی است. طبق ضوابط یونسکو هر کشوری می‌تواند عناصر فرهنگی ناملموس خود را ثبت کند و این تعارضی با عناصر دیگر کشورها ندارد. کشتی پهلوانی و آیین‌های زورخانه‌ای که فدراسیون بین‌المللی آن هم در تهران مستقر است، در گستره کشورهای کثیری ظهور و بروز دارد. این جای افتخار است که یک داشته فرهنگی ایران در چنین گستره‌ای زنده است، برای مثال ازبکستان هم می‌تواند در سال آتی چنین کاری را انجام دهد. به‌هرحال این کشورها همه دارای کشتی و آیین‌های پهلوانی هستند.

او تاکید کرد: باید تاکید شود که میراث ناملموس زنده است و متعلق به همه مردمی است که از آن استفاده می‌کنند. ثبت یک عنصر در فهرست میراث جهانی ناملموس برای هیچ کشوری ایجاد مالکیت نمی‌کند. پس آذربایجان با ثبت فرهنگ پهلوانی مالک آن عنصر نخواهد شد.

پورعلی همچنین بیان کرد: از منظر یونسکو در حوزه ثبت جهانی میراث ناملموس، "خاستگاه" اهمیتی ندارد. اثبات این‌که یک عنصر در ابتدا در کدام کشور خلق و بعدها به کشور دیگری منتقل شده، از دید یونسکو هیچ حقوق و امتیازی برای کشور مبدأ ندارد، چون میراث ناملموس توسط حاملان و مجریان به هر نقطه دنیا حرکت می‌کند و همه کشورها می‌توانند میراث ناملموسی را که در کشورشان زنده است، ثبت کنند.

مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی گفت: کشورها می‌توانند میراث ناملموس‌شان را هم به‌صورت مستقل و هم به‌صورت مشترک ثبت کنند. هرچند که یونسکو کشورها رو به تدوین پرونده مشترک تشویق می‌کند، ولی الزامی وجود ندارد که برای مثال آذربایجان به پرونده ایران ملحق شود.

«فرهنگ پهلوانی: بازی‌های سنتی زورخانه‌ای، ورزش و کشتی» در هفدهمین کمیته بین‌الدولی پاسداری از میراث ناملموس یونسکو که از هفتم تا دوازدهم آذرماه ۱۴۰۱ در شهر رباط مراکش برگزار شده است، به نام جمهوری آذربایجان ثبت شد که در ایران بسیاری از فعالان و کارشناسان میراث فرهنگی نسبت به سکوت و انفعال وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نسبت به این اقدام جمهوری آذربایجان، واکنش نشان دادند. ایران پیش‌تر در سال ۲۰۱۰ پرونده «ورزش‌های باستانی و زورخانه‌ای» به نام خود در یونسکو ثبت کرده بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۹-۱۳ ۱۷:۰۱

ایرانی ها مردمانی کم ظرفیت کم تجربه کم حوصله و ازاین قبیل باید نامید اولا این ورزش سنتی از دیر باز در خاک آذربایجان خلق شده واز آذربایجان به نقاط دیگر جهان وایران انتقال یافته است و ثبت آن بعنوان میراث غیر مملوس حق آذربایجان شمالی می‌باشد چون آذربایجان شمالی یا جنوبی ندارد هر دو در یک اندازه حق دارند. ایرانیان عزیز یه بقول دوستان بلبشو درست نکنند خواب تو چشمشان نمی‌رود

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۱۳ ۲۲:۳۴

😂 😂 😂 😂 😂 😂 جوک نگوبرادرجوک نگو. جمهوری آذربایجان چنددهه بیشترازعمرش نمیگذره. کل خاکش چپاول شده است. کل تاریخ وسندش باطله😂😂😂😂نژادپرستی تاچه حداخه

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۱۸ ۰۳:۱۷

معلومه ایرانی نیستی چون از فرهنگ و هویت ایرانی هیچی نمیدونی و بارت نیست:))

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۱۳ ۲۰:۲۹

هم ورزش و فرهنگ پهلوانی مال آزربایجانه، و هم فرهنگ شب چله. لطفاً با دزدی از دیگران برای خودتون فرهنگ نسازید. اگر همین آزربایجان نبود با هنر می کردید، همون افغانستان بودید

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۱۳ ۲۲:۳۲

جمهوری آذربایجان چنددهه بیشترازعمرش نمیگذره هیچ تاریخ وریشه وفرهنگی نداره. توی این چنددهه ی عمرش همواره ازفرهنگ هاوقومیت های دیگه دزدی تاریخی کرده که بلکه ریشه ای پیداکنه برای خودش. چندسال پیش هم رقص کردی بادینان روبه اسم خودشون ثبت کردن واسمش رورقص یالی گذاشتن. البته جای ناراحتی نیست این مغول ها دوست دارن جای مامردم ایران باشن ولی نیستن. طبیعیه دزدی فرهنگی هم بکنن

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۱۴ ۰۸:۳۸

طبق کدام سند پهلوانی از خاک آذربایجان خلق و به نقاط جهان و ایران! انتقال یافته؟ واژه پهلوان چه از سرزمین پهله باشد چه از پرثوه هردو به ایران اشاره دارد نه به کشوری ۳۰-۴۰ ساله که در واقع دو استان اران و شروان ایران است. بهتر بود که فرهنگ پرخاشگری و غارتگری به نام آن جمهوری مادام‌العمر وراثتی (در واقع پادشاهی) ثبت میشد نه پهلوانی که هیچ قرابت فرهنگی با آن منطقه ندارد. تقسیم بندی مناطق اشغالی ایران به جنوبی و شمالی هم چیزی را عوض نمیکند. قبایل آلتایی به همان آلتای تعلق دارند و چیزی که در آلتای اثری ازش نیست پهلوانی است