• چهارشنبه / ۸ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۲:۴۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402060805569
  • خبرنگار : 50081

یک نویسنده کتاب مطرح کرد

شناخت پیشینه نام ایران در کتاب «تاریخ و فرهنگ ساسانیان»

شناخت پیشینه نام ایران در کتاب «تاریخ و فرهنگ ساسانیان»

ایسنا/خراسان رضوی یک پژوهشگر تاریخ ایران و باستان گفت: کتاب «تاریخ و فرهنگ ساسانیان» اثر تازه‌ای از تاریخ و فرهنگ ساسانی است که به مفهوم و شناخت جغرافیایی سیاسی ایرانشهر، پیشینه نام ایران، توضیحات تازه‌ای در مورد سنگ نگاره‌های ساسانی، نخستین تصویر زرتشت از جمله موضوعات تازه‌ای است که در کتاب به آن‌ها پرداخته شده است.

کوروش صالحی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: علاقه به مطالعه تاریخ در نوجوانی و ادامه تحصیل به طور تخصصی در رشته تاریخ باستانی سبب شد تا نتیجه آن حدود بیش از ۳۰ عنوان کتاب در حوزه تاریخ و ادبیات باشد. در این میان تاریخ ساسانیان از آن جهت که ما را با هزاره‌های دور، منش و رفتار، کردار و اندیشه‌های نیاکان‌مان پیوند می‌دهد، اهمیت خاصی دارد.

وی با بیان اینکه ما در دوره ساسانیان شاهد هویت ملی برای ایرانیان هستیم، افزود: در این دوره یک ملت ظهور و واژه شهروند معنا پیدا می‌کند و ما شاهد یک دولت بروکراتیک هستیم که دارای دیوان سالاری پیشرفته است. این دیوان سالاری تا دوره معاصر ما ادامه پیدا می‌کند و پایه بن‌مایه دولت‌های مدرن است.

یک پژوهشگر تاریخ ایران و باستان عنوان کرد: میراث ساسانی در دوره بعد از اسلام دست‌مایه دانشمندان، ادیبان، سیاست‌مداران، هنرمندان و صنعتکاران بسیاری بود. آنچه که به نام تمدن اسلامی می‌شناسیم، بیش از ۸۰ درصد اجزای تشکیل‌دهنده آن از دوره ساسانی وام گرفته شده است.

وی تصریح کرد: از سبک معماری تا موسیقی و فنون صنعتی در کارگاه‌های گوناگون، ادامه حیات دوره ساسانی در دوره بعد از اسلام است و آن را به عنوان تمدن اسلامی می‌شناسیم. تمامی این ویژگی‌ها سبب شد تا در این زمینه پژوهشی انجام شود که نتیجه آن دو کتاب «تاریخ و فرهنگ ساسانیان» و «دو قرن فریاد» شد. 

پژوهش‌های دوره ساسانی بسیار کم و ناچیز است

صالحی بیان کرد: در حوزه تاریخ تالیفات اندکی توسط ایرانیان نوشته شده و بیشتر این کتاب‌ها کار مستشرقین است که در حوزه تاریخ، فرهنگ و باستان‌شناسی ایران نوشته شده، از این‌رو تالیفات داخلی در حوزه علوم انسانی، تاریخ و فرهنگ این کشور اهمیت زیادی پیدا می‌کند. این حجم از پژوهش‌ها برای دوره ساسانی نسبت به بزرگی موضوع بسیار ناچیز و لازم است که علاقه‌مندان به تاریخ و فرهنگ ایران دوره ساسانی، نسبت به موضوعات گوناگون این دوره، پژوهش کنند.

وی خاطرنشان کرد: نوشتن چندین کتاب در یک موضوع برخلاف نظر علمی رایج، اصلا بد و نکوهیده نیست. بی‌شک تنوع نگاه‌های متفاوت به یک موضوع و گردآوری این آگاهی‌ها از پژوهشگران مختلف، یک ثروت علمی به شمار می‌آید، حتی اگر مطالب تاریخی و گاه مهم و بنیادی در آن تکرار شده باشد.

فرهنگ مهمترین عامل حیات و نوزایی یک ملت به شمار می‌آید

این نویسنده اظهار کرد: در این پژوهش نگاهی به تاریخ سیاسی ساسانی انداخته شده و پس‌ از آن در بخش‌های بعد، فرهنگ و شاخه‌های آن در جامعه ساسانی مورد واکاوی قرار گرفته است. فرهنگ مهمترین عامل حیات و نوزایی یک ملت به شمار می‌آید. این فرهنگ و بخش‌های مشتق شده آن مانند تمدن، هنر، معماری، موسیقی، مذهب و… در دوره ساسانی تکامل یافت و توانست به‌ عنوان یک ابزار قوی هویتی برای ایرانیان نقش بازی کند.

وی اضافه کرد: فرهنگ، سلاح قدرتمندی بود که در اختیار مردمان ایرانشهر قرار داشت تا بتوانند از آن برای شکست دشمن و بازسازی خود بهره برند.

صالحی گفت: کتاب «تاریخ و فرهنگ ساسانیان» اثر تازه‌ای از تاریخ و فرهنگ ساسانی است که به موضوعات تازه و جالبی پرداخته است. بحث ملت و ملیت در دوره ساسانی، مفهوم و شناخت جغرافیایی سیاسی ایرانشهر، پیشینه نام ایران، توضیحات تازه‌ای در مورد سنگ نگاره‌های ساسانی، نخستین تصویر زرتشت از جمله موضوعات تازه‌ای است که در کتاب به آن‌ها پرداخته شده است.

وی ادامه داد: از آنجا که رفرنس در تحقیقات علوم انسانی و تاریخ بسیار با اهمیت است یکی از مواد مورد توجه در کتاب، روش رفرنس‌دهی در کتاب است که در مقدمه کتاب توضیحاتی در مورد آن داده شده است. در مقدمه دلایلی که بهتر است ارجاعات در زیر کتاب و چه شکلی داشته باشد، بحث شده است.

یک پژوهشگر تاریخ ایران و باستان خاطرنشان کرد: کتاب ۴ بخش دارد که در بخش اول کلیات تاریخ ساسانی مورد بحث قرار گرفته است. در بخش دوم به تاریخ سیاسی ساسانی پرداخته شده که اطلاعات متفاوتی درباره تاریخ ساسانیان وجود دارد. در بخش سوم به مباحثی مانند ساختار سیاسی، مذهب، سیاست مذهبی و در بخش چهارم کتاب مظاهر فرهنگی و تمدنی ساسانی مورد پژوهش قرار گرفته است. این کتاب در ۳۶۵ صفحه توسط انتشارات ایران آزاد در سال ۱۴۰۲ به چاپ رسیده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha