• چهارشنبه / ۱۲ مهر ۱۴۰۲ / ۰۹:۲۲
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402071207690
  • خبرنگار : 50107

بازپرس دادسرای فضای مجازی مشهد تشریح کرد

پرتکرارترین جرایم فضای مجازی

پرتکرارترین جرایم فضای مجازی

ایسنا/خراسان رضوی بازپرس دادسرای فضای مجازی مشهد پرتکرارترین جرایم فضای مجازی و سایبری را تشریح کرد.

سعید عبدالله‌نژاد در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص پرتکرارترین جرایم فضای مجازی و سایبری اظهار کرد: در بین جرایمی که در حوزه فضای مجازی و سایبری اتفاق می‌افتد، برخی پرتکرارتر هستند که نیاز به اطلاع‌رسانی و آگاهی برای پیشگیری از وقوع جرایم دارد؛ زیرا پیشگیری قطعا موثرتر خواهد بود.

وی بیان کرد: جرایم حوزه فضای مجازی به دو دسته مالی و غیر مالی تقسیم می‌شود. جرایم مالی انواع مختلفی دارد که پرکاربردترین آن کلاهبرداری مرتبط با رایانه است. این کلاهبرداری از طریق فیشینگ با ارسال پیامک‌هایی در خصوص سهام عدالت، سامانه ثنا و هر موضوعی که در جامعه بیشتر مطرح بوده، انجام می‌شود. نرم‌افزارهای رسیدساز جعلی نیز مورد دیگری است که منتهی به کلاهبرداری‌های سنتی نه رایانه‌ای می‌شود.

بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۷ مشهد با بیان اینکه در این زمینه دو پرونده در حال رسیدگی بوده که یکی منجر به صدور رای شده است، عنوان کرد: یک پرونده در خصوص کلاهبرداری از طریق انتشار آگهی جعلی است. روش کار متهمان اینگونه است که آگهی‌های جعلی را از طریق نرم‌افزارهای فروش کالا منتشر می‌کنند. معمولا این آگهی‌ها بسیار جذاب بوده و شاید قیمت محصولات از قیمت بازار پایین‌تر باشد که موجب می‌شود شهروندان به طمع بیفتند، وجوهی را برای متهمان واریز کنند و مالباخته شوند.

عبدالله‌نژاد افزود: در حال حاضر پرونده‌ای در شعبه داریم که متهم را دستگیر کردیم و در حال شناسایی شاکیان هستیم. روش کار اینگونه است که از کارت بانکی خود استفاده نمی‎کنند، بلکه از سیم‌‎کارت‌هایی که به نام دیگران بوده برای انتشار آگهی‌های جعلی استفاده می‌کنند. در پرونده حاضر ۳۸ سیم‌کارت به نام دیگران از متهم کشف شده است. مبالغ کلاهبرداری شده در این پرونده از ۵۰۰ هزار تا ۵۰ میلیون تومان بوده و تا الان حدود ۲۰ تا ۳۰ شاکی را شناسایی کردیم.

بازپرس دادسرای فضای مجازی مشهد خاطرنشان کرد: در مورد دیگر متهمان خریدهایی را به صورت تلفنی و بیشتر با مراجعه حضوری به مغازه‌ها و فروشگاه‌ها انجام می‌دهند و برای واریز وجه از نرم‌افزارهای رسیدساز جعلی استفاده می‌کنند. این رسید جعلی را به فروشنده نشان می‌دهند و اگر فروشنده بپرسد وجهی به حساب من نیامده بیان می‌کنند ساتنا یا پایا کردند و واریز آن زمان می‌برد.

وی ادامه داد: در این زمینه پرونده خرید زعفران داشتیم که متهم از سه شهروند از طریق نرم‌افزارهای فروش کالا خرید انجام داده بود. متهم با سیم‌کارتی که متعلق به خودش نبود با شکات تماس حاصل کرده و وجه را از طریق نرم‌افزار رسیدساز ارسال کرده بود. زعفران‌ها را از گلبهار تحویل گرفته و هنگام تحویل نیز ماسک و کلاه داشته تا شناسایی نشود اما ما با روش‌هایی که داشتیم، شناسایی و دستگیر کردیم. مبالغ کلاهبرداری شده در این پرونده ۶۰، ۷۰ و ۹۰ میلیون تومان بوده است.

بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۷ مشهد با اشاره به اینکه نوع دیگر از پرونده‌های جرایم فضای مجازی که پرتکرارترین پرونده‌‎ها بوده، کلاهبرداری از طریق فیشینگ است، تصریح کرد: در این روش متن‌های مختلفی را برای شهروندان ارسال می‌کنند که متن‌ها متفاوت اما روش کلاهبرداری یکسان است. گاهی در فضای جامعه بحث سهام عدالت بیشتر اطلاع‌رسانی می‌شود که متهمان در این زمان پیامک‌هایی را برای شهروندان ارسال می‌کنند و ذیل پیامک یک لینک قرار می‌دهند که شهروندان را به دانلود نرم‌افزاری راهنمایی می‌کند.

عبدالله‌نژاد اضافه کرد: پس از این باید مبالغ جزئی ۵ یا ۱۰ هزار تومان پرداخت کنند که از این طریق اطلاعات حساب افراد را به دست می‌آورند. کلاهبرداران از طریق نرم‌افزاری که در تلفن همراه شهروندان نصب شده و بدافزار است، به پیامک‌های رمز پویای شهروندان دسترسی پیدا کرده و از این طریق پول را از حساب افراد برداشت می‌کنند. متهمان از کارت‌های افراد مختلف استفاده می‌کنند، بنابراین شناسایی آن‌ها به سختی انجام می‌‎شود، نه اینکه انجام نشود. به همین دلیل اطلاع‌رسانی، آگاهی و پیشگیری از وقوع جرایم بسیار مفیدتر است.

بازپرس دادسرای فضای مجازی مشهد گفت: در پرونده های مختلف توصیه‌ها به شهروندان متفاوت است. در پرونده‌‎های رسیدساز توصیه این است که تا از وصول وجه اطمینان حاصل نکردند، کالایی را تحویل ندهند. صرف اینکه رسیدی را نشان دادند، اطمینان نکنند، بلکه حتما از وصول وجه به حساب خود اطمینان حاصل کنند و بعد کالا را تحویل دهند.

وی افزود: در خصوص پرونده‌های کلاهبرداری از طریق سایت‌های فروش کالا، شهروندان باید در خصوص اینکه مالی ارزان‌تر به فروش برسد، حساس باشند، خرید را به صورت حضوری انجام دهند و از پرداخت بیعانه یا کل مبلغ خودداری کنند.

بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۷ مشهد ادامه داد: در زمینه پرونده‌های کلاهبردرای با رایانه که شامل فیشینگ می‌شود. لینکی که برای شهروندان ارسال می‌شود و می‌خواهند کلیک کنند، باید دقت داشته باشند لینک‌ها جعلی نباشد. پیامک‌های سامانه ثنا قوه‌قضاییه با سرشماره عدل ایران به زبان لاتین ارسال می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha