• چهارشنبه / ۱ خرداد ۱۳۹۲ / ۰۹:۱۸
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 92030100113
  • منبع : نمایندگی خراسان رضوی

روش‌های نگهداری نمک یددار

روش‌های نگهداری نمک یددار

ایسنا/خراسان رضوی کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: نمک نامی است عام که به «کلروسدیم» نسبت داده می‌شود و به ‌صورت بلورهای سفید مکعبی‌ شکل با دانه‌های بسیار ریز در طبیعت وجود دارد.

کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: نمک نامی است عام که به «کلروسدیم» نسبت داده می‌شود و به ‌صورت بلورهای سفید مکعبی‌ شکل با دانه‌های بسیار ریز در طبیعت وجود دارد.

لیلا شورورزی در گفت و گو با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان، افزود: نمک طعام محصولی است متبلور، شورمزه و بدون بو که از کلروسدیم تشکیل شده است.

وی ادامه داد: از آغاز تاریخ زندگی بشر کاربرد کلروسدیم به‌عنوان یک نوع چاشنی که به رژیم غذایی افزوده می‌شود، کاملا روشن است و خواص ضد میکروبی نمک و خاصیت نگهداری مواد غذایی و جلوگیری از فساد آنها روشی متداول در زندگی بشر بوده است.

کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: امروزه با توجه به شیوع بالای بیماری قلبی و عروقی و پرفشاری خون، مصرف زیاد نمک به‌عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل خطر در بروز این بیماری شناخته شده است.

شورورزی خاطرنشان کرد: از هر 800 مورد مرگ و میر در کشور 300 مورد آن ناشی از بیماری قلبی و عروقی است و سرانه مصرف نمک بنا به توصیه سازمان‌های بین‌المللی باید به حداکثر 5 گرم در روز کاهش پیدا کند و این در حالی است که این میزان در کشور ما دو تا سه برابر حداکثر میزان مجاز برآورد شده است.

وی عنوان کرد: نمک در طبیعت به دو صورت جامد(معدن نمک) و محلول در آب دریا وجود دارد.

کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: باید از نمک یددار استفاده کنیم زیرا یک عنصر طبیعی مورد نیاز برای بدن است که باید از طریق برنامه غذایی روزانه تامین شود.

شورورزی خاطرنشان کرد: بزرگی غده تیروئید، اختلال در رشد مغزی و جسمی، کم‌شنوایی، لالی، لوچی چشم، کاهش بهره هوشی کودکان، کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی از عوارض کمبود ید است.

وی یادآور شد: قرار ندادن نمک یددار در معرض نور مستقیم خورشید و یا رطوبت، نگهداری نمک در ظروف بدون منفذ پلاستیکی، چوبی، سفالی، ظرف شیشه‌ای رنگی و دربسته از روش‌های نگداری نمک یددار است.

کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: ذخیره کردن نمک به‌مدت طولانی سبب کاهش میزان ید آن می‌شود و حداکثر تا 6 ماه پس از خرید مصرف شود.

شورورزی گفت: با مصرف نمک یددار میزان ید مورد نیاز بدن به راحتی تامین می‌شود و کسانی که پزشک مصرف نمک را برای آنها ممنوع کرده است، نباید از نمک یددار تصفیه‌(تبلور مجدد) هم استفاده کنند.

وی اظهار کرد: بعضی از افراد به‌صورت ژنتیکی مستعد ابتلا به پرفشاری خون در اثر مصرف نمک هستند و افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن کلیه یا دیابت، کسانی که یکی یا هر دو والدین آنها مبتلا به پرفشاری خون هستند و افراد بالای50 سال با مصرف نمک نیز شانس بیشتری برای ابتلا به پرفشاری خون دارند.

این مقام مسوول دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: وجود ناخالصی‌ها در نمک مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلوده کننده و مواد محلول سختی مانند کلسیم و منیزیم، فلزات سنگین مثل سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم، علاوه بر ایجاد عوارض نامطلوب، سبب کاهش شوری نمک شده و در نتیجه افزایش مصرف نمک را به‌دنبال دارد.

شورورزی ادامه داد: این ناخالصی‌ها می‌توانند عوارض نامطلوبی در دستگاه گوارشی، کبد، کلیه و ریه‌ها ایجاد کنند و حتی منجر به بروز مسمومیت شوند و اختلال در جذب ریزمغذی‌هایی مانند آهن و روی از مضرات دیگر ناخالصی‌های نمک‌های خوراکی است.

وی ادامه داد: رعایت نکات بالا در سلامت تغذیه‌ای مردم اثرات جدی و همیشگی داشته و با در نظر گرفتن شیوه‌های صحیح زندگی می‌توان موجب شادابی، سلامت و بهبود تغذیه جامعه شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha