• یکشنبه / ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ / ۱۴:۱۳
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 97021608576
  • خبرنگار : 71191

تخریب قبرستان سلجوقی "سموران" + فیلم

تخریب قبرستان سلجوقی "سموران" + فیلم

بعد از پنج سال هشدار؛ بالاخره لودرهای معدن "سموران" به بالای قلعه "سموران "رسیده‌اند و بعد از تخریب دماغه شمالی این قلعه سلجوقی، قبرستان این محوطه‌ی تاریخی را نیز که در پژوهش‌های گذشته از وجود آن یاد شده بود، تخریب کرده‌اند.

به گزارش ایسنا، ۲۸ آذر سال گذشته بود که «محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری بعد از حدود پنج سال از انتشار اولین خبرها از تعرض به عرصه و حریم قلعه سلجوقی سموران در عنبرآباد جیرفت در استان کرمان؛ اعلام کرد: «هیاتی، هفته آینده همراه با مدیرکل دفتر حفاظت محوطه‌های تاریخی و پژوهشکده باستان‌شناسی از قلعه سموران دیدن می‌کنند.»

در همان روزها نیز نامه‌نگاری‌های سید محمد بهشتی، رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگی در نامه‌ای به محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی و ابراهیم شقاقی، مدیرکل امور حقوقی و املاک سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خطاب به محمود وفایی، مدیرکل وقت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان برای توقف عملیات عمرانی در محدوده عرصه قلعه سموران، انجام شد.

بازدید و نامه‌نگاری‌هایی که هر چند به مقصد رسیدند، اما تا امروز هیچ اظهارنظری برای این دو اقدام منتشر نشده و در نتیجه معدن‌کاران پائین قلعه هنوز با جدیت به کار خود ادامه می‌دهند و هیچ کس سراغی از آن‌ها نمی‌گیرد، به اندازه‌ای که دماغه شمالی قلعه هم به نابودی کامل نزدیک می‌شود اما بی‌توجهی به وضعیت این قلعه تاریخی که درفهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، ادامه دارد.

سالار سالاری‌فر، فعال میراث فرهنگی شهرستان عنبرآباد کرمان در گفت‌وگو با ایسنا؛  آخرین وضعیت این قلعه تاریخی را نامناسب‌تر از گذشته می‌داند.

او می‌گوید: تا امروز حدود ۵۰ متر از دماغه شمالی قلعه را تخریب کرده‌اند، این تخریب باعث شده شش متر از عرصه قلعه نیز تخریب شود.

وی این تخریب را خسارتی جبران‌ناپذیر به قلعه سموران می‌داند و ادامه می‌دهد: براساس گزارش‌های پیشین از قلعه، یک قبرستان از دوره سلجوقی نیز در دماغه شمالی قلعه قرار داشته که به واسطه‌ی این تخریب قبل از انجام هر گونه مطالعات باستان‌شناسی آن نیز تخریب شده است.

سپنجی کارشناس دفتر حفظ و احیا بناهای تاریخی سازمان میراث فرهنگی، اما در پاسخ به تعیین عرصه و حریم این بنای تاریخی به ایسنا می‌گوید:  تعیین عرصه و حریم این قلعه تا کنون انجام نشده است.

وی با بیان این‌که استان کرمان تا قبل از اجرائی شدن طرح دورکاری سازمان میراث فرهنگی و انتقال کارمندان این سازمان به شیراز؛ سومین استان از نظر تعیین عرصه و حریم در کشور بود، ادامه می‌دهد: این در حالی است که بعد از این اتفاق هیچ قدم دیگری برای تعیین عرصه و حریم بناهای تاریخی دیگر کرمان برداشته نشده است.

در حدود پنج ماه گذشته، بازدید از قلعه سموران به عهده غلامرضا میثاقیان، مدیر وقت محوطه‌ها و بناهای تاریخی بود، اما اکنون این مدیریت بر عهده هادی احمدی، سرپرست این اداره کل قرار گرفته است؛ وی نیز در گفت‌وگو با ایسنا اعلام کرد؛ پرونده‌ی این اتفاق در دست بررسی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha