• دوشنبه / ۶ بهمن ۱۳۹۹ / ۱۴:۲۷
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 99110604056
  • خبرنگار : 50046

پرنده ای با اعضا و جوارح طلایی ولی تشنه نگاه های ویژه

پرنده ای با اعضا و جوارح طلایی ولی تشنه نگاه های ویژه

ایسنا/خراسان شمالی ادا و اطوارش را می‌شود ساعت‌ها نگاه کرد، هرچند دنبال نشانه‌های اسمش رفتن بسیار دشوار است، در اصل حق دارد که نه زیر بار شتر بودنش برود و نه مرغ بودنش، نه از کوهان خبری است و نه از پاها و گردنی کوچک که اغلب در ذهن با بیان کردن نام مرغ، شکل می‌گیرد، اما نعمت بی‌نظیری است که خداوند بر انسان ارزانی داشته که با سرمایه‌گذاری بر روی آن می‌تواند رزق و روزی‌اش را به دست آورد.

این حیوان که یکی از اجتماعی‌ترین مخلوقات است، هم گوشت خوبی تولید می‌کند و هم تخم مناسبی دارد، ضمن آنکه پوستش نیز نوعی چرم ویژه را در اختیار آدمی قرار می‌دهد، بنابراین راه‌اندازی یک واحد پرورش شترمرغ می‌تواند چند نفری  را دست به کار کند.

بنابراین حالا که تولیدکنندگان با سرمایه‌های خرد و کلان نشان ‌دادند که  از عهده این کار  بر می‌آیند، بهتر است مسؤولان نیز کلیشه‌هایی که درباره تولید و اشتغال در ذهن دارند و تاکنون به نتیجه مطلوب نیز نرسیده را کنار بگذارند و به این نوع ظرفیت‌ها توجه بیشتری کنند.

واحدهای پرورش شتر مرغ در خراسان شمالی تشنه توجه و حمایت های مسئولان هستند تا در سال جهش تولید محصولات بیشتر و متنوعی را به بازار عرضه کند و سهم خود را در تحقق شعار سال به انجام برساند.

ش

شترمرغ در ایران در رده مرغ های خانگی است

ملاجردی یکی از تولیدکنندگان شتر مرغ در بجنورد در گفت و گو با ایسنا، با تصریح بر اینکه تولیدکنندگان شتر مرغ در حال حاضر نه تنها در این استان بلکه در کشور با مشکلات زیادی مواجه هستند، گفت: حدود ۲۱ سالی است که شترمرغ وارد کشور شده و تعدادی از سرمایه گذاران برای پرورش این گونه حیوانی وارد عرصه شده اند.

وی افزود: اما متاسفانه بعد از گذشت این همه از سال شترمرغ به خوبی شناخته نشده است و جایگاهی برای آن تعریف نشده است.

وی با تاکید بر اینکه این گونه حیوانی از میزان تولید خیلی بالا، بازدهی زیاد، اشتغال زایی مناسب و مصرف خوراک و آب پایین برخوردار است، ادامه داد: در حال حاضر مرغ گوشتی، مرغ تخم گذار، مرغ اجداد و ... در کشور یک صنعت محسوب می شود و به همین لحاظ نیز توجهات ویژه ای به آن می شود از جمله اختصاص نهاده های دامی مناسب به آن اما شترمرغ هیچ جایگاهی ندارد و در رده ماکیان، کبک، بلدرچین، قرقاول و اردک است.

این تولیدکننده شترمرغ تصریح کرد: ایران دومین کشور تولیدکننده شترمرغ در دنیا است اما جایگاه آن به اندازه مرغ های خانگی در کشور است.

وی توضیح داد: به عنوان مثال اگر یک گاو مولد را در نظر بگیریم دوره بارداری آن تا زمانیکه گوساله به سن پروار برسد حدود دو سالی طول می کشد که طی این مدت حدود ۱۴ تن خوراک می خورد و حدود ۲۰۰ کیلوگرم گوشت تولید می کند.

وی بیان کرد: اما در یک قطعه شترمرغ که به مرحله تولید می رسد از اسفندماه تخم گذاری آن شروع و حدود شش تا هفت ماهی طول می کشد که یک قطعه شترمرغ ۱۰۰ تا ۸۰ تخم می گذارد که معمولا ۵۰ درصد آن بدون نطفه است و ۵۰ درصد آن باقی می ماند که اگر آن ها را در داخل دستگاه بگذاریم ممکن است ۱۰ درصد سقط و عفونی شوند و از بین بروند در نتیجه از این تعداد ۳۰ تخم باقی می ماند که به مرحله جوجه می رسد که شش تا هفت ماه طول می کشد تا جوجه ها پروار شوند.

ملاجردی ادامه داد: طی شش ماه مذکور هر جوجه فقط ۳۱۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم خوراک می خورد و حداقل هرکدام  ۱۰۰ کیلوگرم وزن می گیرد و گوشت تولیدی هر کدام ۴۵ تا ۴۰ کیلوگرم گوشتی خالص و بدون استخوان و چربی است.

همه چیزخوار بودن شترمرغ بهانه ای برای عدم اختصاص نهاده

وی با تصریح بر اینکه یکی از مشکلات اساسی تولید کنندگان و پرورش دهندگان شترمرغ در این استان موضوع نهاده است، گفت: برای اینکه نهاده دولتی به این پرورش دهندگان اختصاص نیابد اعلام می کنند شترمرغ همه چیز خوار است اما باید به این نکته توجه داشت که ۹۹ درصد از بیماری های این گونه حیوانی به بیماری های گوارشی مرتبط می شود که یکی از علل آن خوراک و تغذیه نامناسب است.

وی تاکیدکرد: در حال حاضر واحدهای پرورش شترمرغ در این استان به علت کمبود، نبود و یا قیمت خیلی بالای نهاده های دامی در حال دادن تلفات است.

به گفته وی واحدهای پرورش شترمرغ به چهار نهاده دولتی سبوس، جو، ذرت و کنجاله سویا وابسته است و مقداری نیز از گندم و یونجه تغذیه می کنند.

ملاجردی تصریح کرد: قیمت نهاده های دامی آنقدر بالا است که دیگر در توان تولیدکننده نیست که آن را از بازار آزاد خریداری کنند و مسئولان باید این گونه حیوانی که نقش مهمی را در تولید دارند، دریابند.

وی بیان کرد: متاسفانه این مشکل سبب شده تا در واحدهای پرورش شترمرغ تلفات دهیم.

ت

بهره ای که کشورهای خارجی از پوست های شترمرغ تولید ایران می برند

وی در ادامه در ارتباط با سایر مزایای این گونه حیوانی نیز توضیح داد: یک راس گاو بعد از یک دوره بارداری می تواند یک جلد پوست تولید کند این درحالی است که در شترمرغ تولید ۳۰ جلد پوست وجود دارد و از سوی دیگر پوست این گونه حیوانی از لحاظ کیفیت بعد از پوست کریکودیل است.

وی گفت: تا چند ماه گذشته هر جلد از پوست با قیمت ۱۰۰ هزار تومان خریداری می شد که با پیگیری های انجام شده این رقم به ۵۰۰ هزار تومان رسیده است و در حال حاضر این پوست به سایر کشورها صادر می شود و آن ها بهترین بهره را از آن می برند.

این تولید کننده شترمرغ افزود: در هر دوره تخم گذاری تعدادی از تخم ها بدون نطفه هستند که بعد از تخلیه این تخم ها، از آن برای تولید صنایع تزئینی استفاده می شود.

وی ادامه داد: هم اکنون پشم گوسفند را با نازل ترین قیمت خریداری می کنند اما قیمت هرکیلوگرم پر شترمرغ ۲۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان است.

تولیدکنندگان شترمرغ ۹۹ درصد از نهاده های مورد نیاز را از بازار آزاد تهیه می کنند

احسانی پور یکی دیگر از پرورش دهندگان شترمرغ در نقطه صفر مرزی شهرستان راز و جرگلان نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، اظهارکرد: مشغول پرورش ۳۰۰ قطعه شترمرغ در واحد تولیدی خود هستم اما هم اکنون ناتوان در تامین نهاده ها شده ام.

وی خاطرنشان کرد: نهاده ای که از سوی دولت به پرورش دهندگان شترمرغ اختصاص می یابد به اندازه نیاز یک هفته است که می توان گفت این اندازه هیچ است.

وی با بیان اینکه ۹۹ درصد از نهاده های مورد نیاز را از بازار آزاد تهیه می کنم، گفت: پرورش دهندگان شترمرغ سویای دولتی ۴۲۰۰ تومان را در حال حاضر با قیمت حداقل ۱۶۰۰۰ تومان خریداری می کنند.

ش

نهاده دامی من را به خاک سیاه نشانده اند

یوسف نژاد از دیگر پرورش دهندگان شترمرغ در بجنورد نیز در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه در واحد پرورشی خود چهار خانواده مولد شترمرغ و ۵۰ قطعه پرواری را دارد، گفت: به علت عدم اختصاص نهاده های دامی به خاک سیاه نشسته ام و فقط به دنبال آن هستم تا این حیوانات را به گونه ای رد کنم.

وی بیان کرد: از آنجاییکه متراژ واحد تولیدی من ۲۰۰۰ متر مربع است مجوز تولید را برای من صادر نمی کنند و جهاد کشاورزی اعلام کرده که باید متراژ زمین شش هزار متر مربع باشد.

یوسف نژاد افزود: از آنجاییکه مجوز تولید ندارم هیچ نهاده دولتی نیز به من اختصاص نمی یابد و هم اکنون سویا را با قیمت ۱۷۰۰۰، سبوس پنج هزار و جو را رقم شش هزار تومان از بازار آزاد خریداری می کنم و مگر نقدینگی من چقدر است که باید توان خرید نهاده ها را با این قیمت داشته باشم.

ستاد تنظیم بازار برای گوشت مرغ نرخ مصوب مشخص کند

علیرضا صادق مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، گفت: این سازمان تا اندازه امکان با برای اختصاص نهاده های دامی به پرورش دهندگان شترمرغ استان کمک می کند.

وی افزود: در صنعت تولید گوشت مرغ، نهاده دولتی به مرغدار اختصاص می یابد و برای فروش گوشت آن نیز قیمت مصوب مشخص و اعلام می شود اما مشکلی که در این میان وجود دارد این است که مقداری نهاده دولتی به پرورش دهندگان شترمرغ اختصاص می یابد اما گوشت آن به صورت آزاد به فروش می رسد.

وی تاکیدکرد: باید ستاد تنظیم بازار کشوری قیمت مصوب برای گوشت شترمرغ نیز مشخص کند تا بتوان نهاده دولتی نیز به این پرورش دهندگان اختصاص داد.

به گفته صادق از ابتدای سال جاری تاکنون مقدار ۱۰۰۰ نهاده دامی دولتی به پرورش دهندگان سایر ماکیان از جمله بوقلمون و شترمرغ در استان اختصاص یافته است.

وی در پاسخ به این سوال که چرا در روستا برای یک دامدار روستایی که در حال پرورش چهار تا پنج راس گوسفند است مجوز تولید داده می شود اما برای پرورش دهندگان شترمرغ به این شکل نیست؟ بیان کرد: مجوز برای پرورش دام به سه شکل سنتی، نیمه صنعتی و صنعتی است این در حالی است که مجوز فعالیت برای پرورش شترمرغ در کشور فقط به شکل صنعتی است.

وی تاکیدکرد: این سازمان حتی تا جاییکه امکان داشته به پرورش دهندگان شترمرغی که بدون مجوز در حال فعالیت هستند نیز نهاده دولتی اختصاص داده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۹-۱۱-۰۶ ۱۹:۰۱

سلام من هادی اصیل هستم در شهر صفی اباد اسفراین در زمینه شترمرغ فعالیت میکنم.امسال با پیگیریهای رئیس کشاورزی شهرستان تونستم مقدار کمی نهاده دولتی دریافت کنم ولی مابقی نهاده ها را بصورت ازاد خرید کردم و الان با مشکل بسیار بزرگی مواجه هستم(عدم نقدینگی). ممنون میشم که با تخصیص نهاده ها مقداری از این مشکل حل شود