• شنبه / ۹ اسفند ۱۳۹۹ / ۱۵:۰۱
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 99120906292
  • خبرنگار : 50046

خراسان شمالیِ تشنه؛ نیازمند منابع آبی جایگزین برای صنعت

خراسان شمالیِ تشنه؛ نیازمند منابع آبی جایگزین برای صنعت

ایسنا/خراسان شمالی چند روزی است که موضوع پروژه انتقال آب از دریای عمان به خراسان شمالی در میان اهالی رسانه در این استان تبدیل به موضوع داغی شده است.

تعدادی از افراد نسبت به این پروژه که انتقال آب از دریا تا خراسان شمالی طرحی هزینه بر بوده و به جای آن می توان از سایر منابع همچون پساب و یا آب های مرزی استانی استفاده کرد، انتقاد می کنند.

اما تعدادی دیگر نسبت به اینکه خراسان شمالی برای جلوگیری از آب های باکیفیت زیرزمینی در صنایع و یا اینکه پساب کفاف آب موردنیاز صنایع را نخواهد داد، معتقد هستند که خراسان شمالی نیز باید مشمول اجرای پروژه انتقال آب از دریای عمان شود.

برای روشن شدن موضوع مسئولان ذی ربط توضیحاتی را ارائه داده اند که آیا خراسان شمالی در صورت توسعه صنایع نیازمند اجرای پروژه هایی برای تامین منابع آبی دیگر همچون انتقال آب از دریای عمان است و یا خیر.

ب

خراسان شمالی هرساله با ۷۰ میلیون مترمکعب کسری آب زیرزمینی مواجه است

واسطه معاون شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، گفت: این استان هر ساله با ۷۰ میلیون مترمکعب کسری آب زیرزمینی مواجه است.

وی اظهارکرد: از ابتدای تشکیل استان تاکنون یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون مترمکعب میزان کسری مخازن آب های زیرزمینی است.

وی با اشاره به اینکه خراسان شمالی در اقلیم خشک و نیمه خشک واقع شده است، افزود: ۱۱ دشت در استان وجود دارد که از این تعداد هشت دشت، ممنوعه و ممنوعه بحرانی است.

واسطه ادامه داد: حدود ۱۹۰۰ چاه غیرمجاز از ابتدای تشکیل استان پر شده است و از محل پر کردن این چاه ها ۲۶ میلیون متر مکعب آب صرفه جویی شده است.

وی به نصب کنتور برق بر روی چاه های مجاز نیز اشاره کرد و گفت: ۸۰ میلیون مترمکعب آب با نصب کنتورهای هوشمند صرفه جویی شده است.

ب

کمبود ۴۰ درصدی آب کشاورزی در خراسان شمالی

سیدی مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا گفت: این استان با کمبود ۴۰ درصدی آب کشاورزی مواجه است.

وی با اشاره به اینکه بخش کشاورزی این استان دارای هشت بندخاکی است، افزود: معمولا آب در فصل زمستان از رودخانه ها و یا منابع آبی دیگر به داخل این بندها پمپاژ می شوند و سپس در فصل تابستان مورد استفاده قرار می گیرد.

سیدی با تصریح بر اینکه بخش کشاورزی این استان نیاز به ساخت بند خاکی دارد، ادامه داد: هفت تا هشت پروژه بند خاکی نیز در این ارتباط تعریف شده است اما به علت اینکه ساخت این پروژه ها فقط با اعتبارات استانی باید انجام شود، با کمبود اعتبار مواجه هستیم.

وی اظهارکرد: در حال حاضر میزان آبی که در بخش کشاورزی استفاده می شود یک میلیارد متر مکعب است که نیاز بخش کشاورزی استان یک و نیم میلیارد متر مکعب است.

این مقام مسئول با بیان اینکه با اجرای عملیاتی همچون کانال کشی، اصلاح قنوات، لوله گذاری، اصلاح و مرمت نیز می توان بهره وری در مصرف آب را افزایش داد، تصریح کرد: اما هر سال میزان افزایش راندمان آب بیشتر از یک درصد نبوده است و این به آن معنا است که ۴۰ سال طول می کشد تا کمبود آب کشاورزی در این استان جبران شود.

وی خاطرنشان کرد: از آنجاییکه ساخت بندهای خاکی کشاورزی امری هزینه بر بوده و اعتبار کافی نیز برای اجرای آن وجود ندارد می توان اجرای طرح های آبیاری همچون آبیاری تحت فشار و قطره ای را جایگزین آن کرد.

به گفته سیدی در سال های گذشته با مبلغ حدود دو میلیارد تومان می توانستیم عملیات ساخت بندهای خاکی را انجام دهیم اما در حال حاضر برای اجرای آن حدود ۲۰ میلیارد اعتبار نیاز است.

ب

ضرورت تامین منابع آبی جایگزین در صورت توسعه در ایجاد واحدهای صنعتی در آینده

واسطه معاون بهره برداری و حفاظت شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، گفت: بر اساس آخرین آمار، ۲۷ میلیون متر مکعب آب مورد نیاز بخش صنعت استان است که ۱۹ میلیون متر مکعب آن از آب زیرزمینی و هشت میلیون متر مکعب نیز از آب های سطحی استفاده می شود.

وی با اشاره به اینکه بیشتر دشت های استان ممنوعه و یا ممنوعه بحرانی هستند، افزود: چهار دشت در نوار جنوبی استان قرار دارد که هر چهار دشت ممنوعه و ممنوعه بحرانی هستند و قطره ای از آب موجود در این دشت ها به بخش صنعت اختصاص نمی یابد.

واسطه ادامه داد: نوار جنوبی استان آب سطحی نیز ندارد بنابراین اگر قرار است جهشی در ایجاد صنایع در این بخش از استان صورت گیرد، با مشکل تامین آب مواجه خواهد شد.

وی تاکیدکرد: برای تامین آب مورد نیاز صنایع در آینده یا باید به دنبال آن باشیم تا آب اختصاصی به یک بخش دیگر را کاهش دهیم  که بخش مربوطه با این موضوع به طور حتم مخالفت خواهد کرد و یا اینکه از سایر منابع همچون پساب و یا اجرای پروژه هایی همچون انتقال آب از دریای عمان و ... باشیم.

ب

پساب تولیدی دو شهرستان گرمه و جاجرم کفاف آب مورد نیاز آلومینیای جاجرم را نخواهد داد

ساقی مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، گفت: هدف اصلی ایجاد تصفیه خانه و تولید پساب، جلوگیری از آلوده شدن سفره های آب زیرزمینی، کمک به ارتقای بهداشت عمومی است و بعد از آن موضوع استفاده از پساب در بخش صنعت و یا بخش کشاورزی در دستور کار قرار می گیرد.

وی افزود: ظرفیت تولید پساب در خراسان شمالی تا سال ۱۴۰۵، سی میلیون متر مکعب در سال است و در حال حاضر در استان هشت تا ۹ میلیون متر مکعب پساب در تولید می شود.

ساقی ادامه داد: به عنوان مثال اگر از فاضلاب شهرهای جاجرم، گرمه، ایور و درق پساب تولید شود، پساب تولیدی این شهرها کفاف شرکت آلومینیای ایران در جاجرم را نخواهد داد و از سوی دیگر اگر صنایع در استان رشد کنند و همه صنایع آب بر بخواهند از پساب استفاده کنند، پساب تولیدی کفاف آب مورد نیاز آن ها را نخواهد داد.

به گفته وی در حال حاضر طرح فاضلاب در شهرهای مذکور اجرا نشده و شرکت آلومینیای جاجرم از آب باکیفیت زیرزمینی استفاده می کند.

مجتمع پتروشیمی خراسان بر سر خانه اول برگشت

این مقام مسئول با بیان اینکه میزان تولید پساب در بجنورد هفت میلیون مترمکعب است که ظرفیت رسیدن به ۱۵ میلیون متر مکعب را نیز دارد، تصریح کرد: طبق سند سازگاری با کم آبی واحدهای تولیدی که تا ۲۰ هزار متر مکعب نیاز آبی دارند باید طی پنج سال نیاز آبی خود را از سایر منابع به غیر از آب های زیرزمینی تامین کنند که طبق آن مجتمع پتروشیمی خراسان به تکاپو افتاد تا طرح های لازم برای استفاده از پساب را اجرایی کند.

وی ادامه داد: اما با آمدن مدیریت جدید پتروشیمی دوباره مکاتبه ای با این شرکت انجام شده که طبق آن باید پساب آماده جلوی درب شرکت برده شود که این به معنای آن است که دوباره سرخانه اول برگشته ایم.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی خاطرنشان کرد: شرکت آب و فاضلاب برای تولید پساب هزینه های را انجام داده، بنابراین برای اینکه پساب در اختیار مجتمع پتروشیمی خراسان قرار گیرد آن ها نیز باید یک هزینه هایی را انجام دهند که پروژه ارسال پساب به پتروشیمی انجام و در اختیار آن ها قرار گیرد.

وی تاکیدکرد: طرح تولید پساب در شهرستان اسفراین نیز انجام می شود اما صنایع این شهرستان نیز از این منبع استفاده نمی کنند و پساب تولیدی در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.

ساقی تصریح کرد: اما اگر قرار بر این است که در سال های آینده جهش در ایجاد واحدهای صنعی صورت گیرد باید به دنیال منابع مختلف آبی همچون پساب، آب های مرزی و ... باشیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha