• پنجشنبه / ۱۸ آبان ۱۴۰۲ / ۱۵:۰۶
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1402081813338
  • خبرنگار : 50636

تاکید دانشیار تاریخ دانشگاه گیلان:

گردشگری فرهنگی مبتنی بر باز تعریف درست شهرها صورت گیرد

گردشگری فرهنگی مبتنی بر باز تعریف درست شهرها صورت گیرد

ایسنا/گیلان دانشیار تاریخ دانشگاه گیلان گفت: گردشگری فرهنگی باید مبتنی بر باز تعریف درست شهرها صورت گیرد.

دکتر عباس پناهی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: رشت با تاریخ چند صد ساله خود به عنوان مرکز ایالت گیلان، همواره جذابیت های زیادی برای گردشگران داخلی و خارجی داشته است. این نکته را می توان از مطالعه سفرنامه‌هایی که از دوره صفویه تا عصر حاضر باقی مانده، احصا کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، جاذبه های رشت را بر شمرده و اضافه می کند: بازار رشت، صنعت نوغانداری و تولید ابریشم، خوراک مردم، انواع ماهی، صنایع دستی و جغرافیای این شهر به ویژه موقعیت آن در کریدور شمال به جنوب، موجب غنای فرهنگی این شهر و نشاط اجتماعی مردم رشت شده است.
 
وی گردشگری فرهنگی را یکی از شاخه‌های مهم گردشگری تعریف کرده و می‌گوید: گردشگری فرهنگی (Cultural tourism) با ایجاد پلی میان گردشگران و مقاصد فرهنگی، آن‌ها را با هنر و تاریخ اصیل یک منطقه آشنا می‌کند.

پناهی گفت: گردشگری فرهنگی، عضوی جدانشدنی از صنعت گردشگری است. تقریباً غیرممکن است به مقصدی سفر کنید اما دست‌کم بخشی از آثار تاریخی و موزه‌های آن را نبینید یا در برخی نمایشگاه‌ها و رویدادهای محلی آن شرکت نکنید. وقتی درباره گردشگری میراث‌ فرهنگی سخن می‌گوییم و یا از گردشگری تاریخی صحبت می‌کنیم به بخش‌هایی از گردشگری فرهنگی اشاره داریم.

وی افزود: در واقع همه کارهایی که برای آشنایی بیش‌تر با فرهنگ و هنر یک مقصد انجام می‌شود، بخشی از گردشگری فرهنگی به حساب می‌آید و گردشگری فرهنگی بخش مهمی از سفر را تشکیل می‌دهد.
عضو هیئت علمی پژوهشکده گیلان شناسی در تعریف این سبک گردشگری تاکید کرد: تعاریف زیادی از گردشگری فرهنگی وجود دارد و تقریباً همه آن‌ها به یک چیز مشترک اشاره می‌کنند؛ «تجربه و آشنایی با جنبه‌های فرهنگی، تاریخی و هنری مقصد».
 
پناهی گفت: بر اساس تعریف سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در بیست‌ و دومین اجلاس خود در سال ۲۰۱۷، گردشگری فرهنگی، فعالیتی گردشگری است که در آن انگیزه اصلی بازدیدکننده کشف، یادگیری، تجربه و مصرف جاذبه‌ها یا محصولات فرهنگی ملموس و ناملموس در مقاصد گردشگری است.
 
وی افزود: محصولات و جاذبه‌های فرهنگی مجموعه‌ای از ویژگی‌های مادی، معنوی و عاطفی یک جامعه است و هنر و معماری، میراث تاریخی و فرهنگی، ادبیات، موسیقی، صنایع خلاق، فرهنگ‌ زنده و سبک زندگی و ارزش‌ها و باورهای آن را شامل می‌شود.
 
پناهی تصریح کرد: گردشگری فرهنگی طیف بزرگی از منابع فرهنگی، هنری و تاریخی را در بر می‌گیرد. گردشگری تاریخی (Historical Tourism) یا گردشگری میراث فرهنگی (Heritage Tourism) نوعی از گردشگری است که هدف بازدیدکننده در آن کاوش در تاریخ و میراث مقاصد است. سازمان جهانی گردشگری نیز گردشگری میراث را به‌معنای غرق‌شدن در تاریخ طبیعی، میراث انسانی، هنر، فلسفه و نهادهای یک منطقه یا کشور دیگر توصیف می‌کند.
 
وی افزود: گردشگری تاریخی می‌تواند گشت‌وگذاری ساده در بنای تاریخی مشهور شهر یا بازدید از موزه‌های آثار باستانی، هنری و ادبی باشد. این نوع از گردشگری، مسافران را به لمس تاریخ، دقت بیش‌تر و اقامت طولانی‌تر ترغیب می‌کند.
 
پناهی تاکید کرد: پژوهشگران دریافته‌اند گردشگرانی که با هدف کشف اسرار تاریخی سفر می‌کنند اقامت طولانی‌تری نسبت به سایرین دارند. مطالعات انجام‌شده نیز نشان می‌دهد بازدیدهای متوسط گردشگری تاریخی ۲۲ درصد بیش‌تر از یک گردشگری تفریحی معمولی است. طبق تعریف (UNWTO) گردشگری شهری (Urban Tourism) یا (City Tourism) نوعی از فعالیت‌های گردشگری است که در فضاهای شهری با ویژگی‌های طبیعی غیر وابسته به اقتصاد کشاورزی انجام می‌شود. مسافران در مقاصد شهری با طیف وسیعی از تجربیات و محصولات فرهنگی، معماری، اجتماعی و طبیعی روبه‌رو می‌شوند.

وی افزود: کارشناسان سازمان جهانی گردشگری باور دارند که گردشگری ذاتاً به چگونگی توسعه یک شهر و فراهم‌کردن شرایط زندگی بهتر برای ساکنین و بازدیدکنندگان آن مرتبط است در نتیجه گردشگری شهری یک نیروی محرکه اصلی برای توسعه شهرها و کشورها است.

گردشگری فرهنگی مبتنی بر باز تعریف درست شهرها صورت گیرد
دانشیار تاریخ دانشگاه گیلان با اشاره به برگزاری دوره رشت شناسی در خصوص سرفصل‌های این دوره گفت: جغرافیای رشت و چگونگی شکل‌گیری آن، هویت سیاسی رشت از کهن‌ترین دوران تا سقوط حکومت محلی، دوره دوم تسلط اسحاق‌وندان از (۸۹۸) تا (۱۰۰۰)، دوره سوم از صفویه تا رضاشاه همچنین از دوره پهلوی تا امروز از این سرفصل ها هستند.
 
 پناهی تصریح کرد: از مواردی که در این دوره مورد تاکید هستند اهمیت وقایع تاریخی در معرفی زیست‌بوم: تاریخ، جغرافیا (پیوندهای جغرافیا با فرهنگ)، زبان، اقتصاد (بازارها)، وقایع تاریخی، منابع تاریخی (انواع آسیب‌شناسی منابع تاریخی)، پیوند تاریخ و زندگی اجتماعی را می‌توان نام برد.

به گزارش ایسنا پژوهشکده گیلان شناسی دوره‌ای تحت عنوان «رشت شناسی» با همکاری «موسسه تسهیلگران گردشگری کاسپین» برگزار می کند. دوره‌ای با رویکرد تاریخی که هدفش را بازتعریف درست رشت برای اقداماتی نظیر گردشگری فرهنگی عنوان می‌کند.
 
بخش نظری این دوره عصر روز دوشنبه ۱۵ آبان ماه در پژوهشکده گیلان شناسی برگزار شد و دکتر عباس پناهی، دانشیار تاریخ دانشگاه گیلان و مشاور هسته پژوهشی گردشگری دانشگاه گیلان، تاریخ رشت قدیم را برای علاقمندان به حوزه گردشگری تشریح کرد و قرار است کارگاه عملی این دوره دوشنبه آتی ۲۲ آبان ماه با پیاده‌روی و توضیحات دکتر پناهی در قدیمی ترین هسته رشت(زرجوب، کارخانه ابریشم کشی امین الضرب، محله خواهرامام و ساغریسازان) صورت گیرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha