• چهارشنبه / ۲۲ آبان ۱۳۹۸ / ۱۲:۴۸
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 98082214361
  • خبرنگار : 50044

بیش از ۵۸ هزار گیلانی مبتلا به دیابت هستند

بیش از ۵۸ هزار گیلانی مبتلا به دیابت هستند

ایسنا/گیلان مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی گیلان تعداد مبتلایان به دیابت در گیلان را تا پایان شش ماه نخست سال جاری ۵۸ هزار و ۲۹۰ نفر عنوان کرد.

رخ شاد در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه در دنیا نیمی از بیماران دیابتی از بیماری خود اطلاعی ندارند و نیمی از کسانی که از بیماری خود خبر دارند تحت مراقبت پزشک قرار نگرفته اند، اظهار کرد: همچنین نیمی از کسانی که تحت نظر پزشک هستند بیماریشان کنترل نشده است.

وی ۱۸ الی ۲۴ آبان را هفته ملی دیابت عنوان و گفت: «از خانواده خود محافظت کنید» شعار روز جهانی دیابت است.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی گیلان، تعداد مبتلایان به دیابت در گیلان را تا پایان شش ماه نخست سال جاری ۵۸ هزار و ۲۹۰ نفر عنوان و گفت: از این تعداد ۱۴ هزار و ۹۷۸ بیمار در مناطق شهری و ۴۳ هزار و ۳۱۲ بیمار در مناطق روستایی به دیابت مبتلا هستند.

رخ شاد چاقی را از یکی دلایل بروز دیابت دانست و گفت: یکی از اهداف مهم سازمان بهداشت جهانی (WHO) ثابت نگه داشتن میزان چاقی و میزان ابتلا به دیابت تا سال ۲۰۲۵ میلادی است.

خودمراقبتی از محورهای مهم کنترل و پیشگیری از دیابت است

وی کم تحرکی، بعضی ویروس ها و اختلال در سیستم ایمنی بدن و برخی داروها را از دیگر دلایل بروز دیابت عنوان و افزود: خود مراقبتی یکی از محورهای مهم کنترل و پیشگیری از عوارض بیماری دیابت است.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی گیلان با تاکید بر اینکه درمان بیماری دیابت بر اصلاح روش زندگی، درمان های دارویی و خودمراقبتی استوار است، ادامه داد: عوامل مختلفی موجب افزایش احتمال ابتلا به دیابت می شوند که می توان با پیشگیری از آنها ابتلا به بیماری دیابت را کاهش داد.

رخ شاد خاطرنشان کرد: اگر وزن تان بالاست یا اندازه دور کمرتان زیاد است (دور کمر بیشتر از ۹۰ سانتی متر) احتمال ابتلا به دیابت در شما افزایش می یابد، زیرا چربی سبب اشکال در استفاده بدن از انسولین می شود و انسولین نمی تواند کارش را به خوبی انجام دهد.

وی با بیان اینکه برخی نژادها در ابتلا به دیابت مستعدتر از بقیه هستند، یادآور شد: تحرک به دو دلیل مانع ابتلا به دیابت می شود، یکی آنکه سلول های عضلانی بیشتر از سلول های چربی قادر به پاسخگویی به انسولین هستند و از طرفی فعالیت موجب سوخته شدن قند می شود. بنابراین باز هم قندخون کاهش می یابد.

۹۰ درصد افراد مبتلا به دیابت نوع دو وزن بیش از اندازه دارند

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی گیلان با تاکید بر اینکه هر چه سن بالاتر می رود خطر ابتلا به دیابت بیشتر می شود، گفت: دلیلش این است که هم لوزالمعده یا همان پانکراس پیر می شود و انسولین را بخوبی دوران جوانی تولید نمی  کند و هم سلول های بدن به خوبی گذشته به انسولین پاسخ نمی دهند.

رخ شاد، تغذیه نامناسب را از دیگر دلایل ابتلا به دیابت برشمرد و افزود: ۹۰ درصد افراد مبتلا به دیابت نوع دو وزن بیش از اندازه دارند و خوردن چربی زیاد، استفاده نکردن کافی از غذاهای دارای فیبر و خوردن زیاد غذاهای حاوی کربوهیدرات ساده، همه موجب افزایش احتمال ابتلا به دیابت می شود. بنابراین داشتن رژیم غذایی مناسب هم در زمینه پیشگیری و هم جلوگیری از پیشرفت دیابت به ویژه نوع دو موثر است.

وی فشارخون و کلسترول بالا را از دیگر عوامل ابتلا به دیابت بیان کرد و افزود: این دو عامل معمولا از عوامل خطر اصلی بیشتر بیماری ها هستند. این عوامل نه تنها به عروق قلبی صدمه می زنند بلکه مواردی مانند چاقی، رژیم پرچربی و ورزش نکردن موجب افزایش احتمال بیماری قلبی، سکته و دیابت می شوند.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه سابقه دیابت حاملگی میتواند موجب ابتلا به بیماری دیابت شود، گفت: خانمی که در حاملگی های قبلی خود مبتلا به دیابت حاملگی شده، خطر ابتلا به دیابت در او افزایش می یابد.

کمبود دارو در حوزه بیماران دیابتی در گیلان نداریم

وی با اشاره به برنامه های هفته دیابت در استان اظهار کرد: تشکیل کمیته اجرایی بزرگداشت روز جهانی دیابت، انتشار مطالب آموزشی در جراید در صورت امکان، برگزاری همایش های پیاده روی خانوادگی بصورت نمادین، برگزاری مسابقات ورزشی، نقاشی، عکاسی، تولید رسانه های آموزشی اعم از تیزر، پمفلت، تراکت، بنر، لوح فشرده، کتابچه های آموزشی و ... از برنامه های این هفته در گیلان است.

رخ شاد در پایان در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه کمبود دارو در حوزه بیماران دیابتی در استان داریم یا خیر؟ گفت: بطور کلی خیر، در مراکز خدمات سلامت روستایی داروهایی اساسی دیابت موجود بوده و نگرانی در این زمینه وجود ندارد. همچنین در حوزه شهری هم کلیه داروخانه های استان طیف وسیعی از داروهای دیابت را دارند.

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha