• سه‌شنبه / ۱۲ مرداد ۱۴۰۰ / ۰۹:۳۷
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1400051208090
  • منبع : نمایندگی همدان

سد نعمت‌آباد در دو راهی

سد نعمت‌آباد در دو راهی

ایسنا/همدان پروژه ملی سد خاکی نعمت‌آباد واقع در ۱۲ کیلومتری شمال غربی شهر اسدآباد در اراضی دشت اسدآباد که از جمله دشت‌های همراه با افت آب‌های زیرزمینی بوده و عمده‌ترین مصرف‌کننده بخش کشاورزی محسوب می‌شود با هدف بهبود بخشی وضعیت آبیاری ۵۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی منطقه دشت اسدآباد با گنجایش ۵ میلیون مترمکعب در سی شهریور سال گذشته با حضور وزیر نیرو پس از ۱۶ سال انتظار افتتاح و به بهره‌برداری رسید.

به‌گزارش ایسنا، در حال حاضر این سد با خروجی ۲۰ لیتر در ثانیه با کاربری کشاورزی  برای آبیاری اراضی کشاورزی  روستاهای اطراف سد  مورد مصرف قرار می گیرد و و وجود آن موجب شده تا روستاهای اطراف در فصل تابستان با مشکل کمتری برای آبیاری اراضی کشاورزی خود در تنش آبی کنونی شهرستان برخوردار باشند .

با توجه به شرایط کاهش نزولات آسمانی و خشکسالی‌ها  شهرستان اسدآباد به تبع بسیاری از دیگر شهرستان‌ها و استان‌های سراسر کشور در سال‌جاری با تنش آبی مواجه شده و  با توجه به این شرایط استفاده از آب سد نعمت‌آباد برای مصارف آب شرب شهروندان اسدآبادی یکی از جمله راهکارهای پیشنهادی مسئولین با دغدغه‌مندی برای نجات از تنش آبی به‌عنوان یکی از برنامه‌های بلند مدت مورد بحث و در حال پیگیری است.

در احداث سد نعمت‌آباد به زیرساخت‌ها توجه نشده است

نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی در همین رابطه اظهار کرد: اعتبار زیادی از محل منابع ملی و بیت‌المال برای ساخت سد نعمت‌آباد هزینه شد اما در احداث این طرح ملی و شاخص شهرستان به زیرساخت‌های آن توجه نشده است.
کیومرث سرمدیدر گفت و گو با ایسنا، با اشاره به بهره‌برداری طرح سد نعمت‌آباد شهرستان در سال گذشته، گفت: زیرساخت‌های سد نعمت‌آباد عملاً تاکنون منجر به حل بخشی از مشکلات اراضی کشاورزی روستاهای اطراف نبوده و روستاهایی چون خاکریز ، بوجین،گذرکجین در رابطه با آبیاری اراضی کشاورزی همچنان با مشکل مواجه هستند.

وی با بیان اینکه متأسفانه در زیرساخت‌های سد نعمت‌آباد کانال‌های آبرسانی دیده نشده است، تصریح کرد: با توجه به تنش‌آبی موجود شهرستان در صورت داشتن کانال‌های آبرسانی در زیرساخت طرح سد نعمت‌آباد، مشکل آب شرب شهرستان با استفاده از آب جمع شده در سد به راحتی  قابل مرتفع شدن بود.

سرمدی با بیان اینکه در رابطه با زیر ساخت‌های سد نعمت‌آباد به برخی از قسمت‌ها توجه لازم نشده و این موضوع چندین بار در مجلس توسط بنده به وزیر تذکر داده شده است، خاطرنشان کرد: بنده به‌جد پیگیر این موضوع هستم و علاوه بر تذکرات این موضوع در مجلس به وزیر نیرو طی جلساتی نیز با وی این امر را مطرح کرده‌ایم .

وی در ادامه با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر اُفت سطح سفره‌های آب‌های زیرزمینی به تبع دیگر نقاط کشور به دلایل مختلف دشت اسدآباد را نیز «ممنوعه بحرانی» کرده و تنش آبی و چالش ناشی از آب گریبان این دشت را نیز گرفته و تهدید می‌کند، یادآور شد: اسدآباد به شدت تحت تأثیر برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی و پدیده فرونشست بوده و این پدیده زنگ خطری برای این منطقه و دشت اسدآباد محسوب می‌شود.

شهرستان اسدآباد وارد تنش آبی شده است

مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان اسدآباد هم با بیان  اینکه هم اکنون شهرستان اسدآباد وارد تنش آبی شده و نسبت به این موضوع از سال گذشته به مردم شهرستان  هشدار داده شد بود، اظهار کرد: متوسط میانگین جهانی مصرف آب به ازاء هر نفر در شبانه‌روز ۱۵۰ لیتر بوده که این میزان مصرف به ازاء هر نفر در شبانه‌روز در شهرستان اسدآباد ۲۳۰ لیتر ثبت شده است.

علی‌اکبر رحمانی با اشاره به برخی از برنامه‌های امور آب‌و فاضلاب شهرستان برای مدیریت موضوع کم‌آبی، بیان کرد: مدیریت فشار شبکه یکی از جمله اقدامات انجام شده برای مدیریت وضعیت  کم‌آبی در شهرستان بوده که در این رابطه سعی شده در اواخر شب فشار شبکه را کم کنیم که البته با این اقدام مشترکین به‌ویژه مشترکین طبقات بالا با مشکل قطعی آب مواجه می‌شوند.

وی با بیان اینکه حفر دو حلقه چاه آب شرب یکی دیگر از برنامه‌ها برای مدیریت وضعیت بوده که حفر یک مورد از این حلقه‌های چاه به‌زودی انجام خواهد شد، یادآور شد: در راستای مدیریت شرایط فعلی کم‌آبی  این امور از سال گذشته نسبت به تهیه و نصب فشارشکن در مکان‌های مورد نیاز و انجام عملیات نشت‌یابی شبکه توزیع و جداسازی استفاده از آب شرب در فضای سبز شهری و شناسایی انشعابات پرمصرف، تعویض کنتورهای معیوب اقدام کرده و در همین راستا اقدامات فرهنگی خود را در راستای درست مصرف کردن را در دست اجرا دارد.

رحمانی درباره تخصیص آب از سد نعمت‌آباد به‌عنوان یکی از جمله موارد پیش‌بینی شده برای برنامه‌های بلندمدت امور آب و فاضلاب شهرستان اسدآباد برای مشکل تنش آبی،اظهار کرد: در زمان بهره‌برداری و افتتاح سد نعمت‌آباد با حضور وزیر نیرو ، موضوع تخصیص آب از سد نعمت‌آباد به‌صورت کتبی از وی درخواست شد .

تخصیص ۱۰۰ تا ۲۰۰ لیتر  در ثانیه آب از سد نعمت‌آباد، تنش‌آبی اسدآباد را مرتفع  می‌کند

رحمانی بیان کرد: در صورتیکه حداقل ۱۰۰ تا ۲۰۰ لیتر  در ثانیه آب از سد نعمت آباد برای آب شهر اسدآباد تخصیص داده شود، به‌طور قطع مشکل تنش تا حدود بسیاری با مدیریت و کنترل مصرف مرتفع و حل خواهد شد.

وی ادامه داد: با رایزنی‌های انجام شده در حال حاضر تخصیصی از آب سد نعمت‌آباد به آب شرب شهرستان داده نشد چرا که سد نعمت‌آباد دارای آب چندانی نبوده و جوابگوی بخش کشاورزی با کمبود بارش‌ها نیست و روستاهای همجوار سد هم به دلیل کمبود آب سد نمی‌توانند از آن آب بگیرند ضمن اینکه این سد برای استفاده در مصارف شرب شهر اسدآباد به دلیل ناقص بودن زیرساخت‌ها نیازمند تغییرات خواهد بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با بیان اینکه سد «نعمت آباد» با هدف بهبود منابع آب کشاورزی منطقه احداث شده و آب کشاورزی ۴۵۰ هکتار از اراضی را تأمین خواهد کرد ،گفت: مطالعات اولیه شناخت برای احداث سد نعمت آباد از سال ۱۳۷۶ آغاز ،در پایان سال ۸۲ کلنگ‌زنی و در سال ۸۳ عملیات اجرایی این طرح ملی مهم و شاخص اسدآباد  شروع و در شهریور سال گذشته با حضور وزیر نیرو به بهره برداری رسید.

منصور ستوده با اشاره به اینکه کمبود اعتبار مصوب و تخصیص یافته از دلایل به تأخیر افتادن و طول کشیدن هر ساله افتتاح و بهره‌برداری این پروژه ملی  بود ادامه داد:این سد بر روی رودخانه شهاب کار شده و عرض تاج هفت متر؛ طول تاج ۶۰۰متر و حجم مخزن سد هم ۴.۶ میلیون مترمکعب است.
وی درباره اینکه آیا امکان استفاده از آب سد نعمت‌آباد برای کاربری آب شرب وجود خواهد داشت و زیر ساخت‌های موجود سد پاسخگوی این نیاز خواهد بود؟، یادآور شد: برای ساخت هر سد یکسری مطالعات کارشناسی شده انجام گرفته و میزان آورده رودخانه مورد کارشناسی قرار می‌گیرد و بر اساس آورده رودخانه هدف از ساخت سد مشخص می‌شود.

ستوده افزود: در این مطالعات کارشناسی با مشخص شدن میزان آورده آب رودخانه نوع کاربری و حق‌آبه کشاورزی و یا آب شرب تعیین و نسبت به ساخت سد اقدام می‌شود که در این رابطه سد نعمت‌آباد نیز مستثنی نبوده است.

استفاده از آب سد نعمت آباد برای کاربری شرب نیازمند تغییرات اساسی است

وی ره‌آورد سالیانه رودخانه مورد استفاده سد نعمت‌آباد را چهار میلیون مترمکعب برشمرد و  تصریح کرد:این سد دارای کاربری کشاورزی بوده و آب مازاد برای استفاده در کاربری و مصارف آب شرب شهرستان را ندارد و زیرساخت‌های استفاده در مصارف آب شرب به‌دلیل کاربری کشاورزی بودن سد دیده نشده است.مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان بیان کرد: در صورت استفاده این سد برای مصرف شرب شهرستان باید تغییراتی در زیرساخت های سد دیده  شده و نسبت به احداث خطوط انتقال آب  ،تصفیه خانه ،ایستگاه پمپاژ و خطوط پمپاژ ایستگاه آب اقدام شود.

آب سد نعمت آباد پاسخگوی کشت پاییزه کشاورزان نخواهد بود

ستوده با بیان اینکه در حال حاضر آب موجود سد نعمت‌آباد در حد متوسط بوده و دارای ۱.۵ میلیون مترمکعب آب ذخیره شده در سد برای مصارف و حق آب کشاورزی اراضی و روستاهای اطراف سد است ادامه داد: این میزان آب تنها کشت های تابستانه را کفایت می کند و برای کشت‌های پاییزه اراضی کشاورزی روستاهای منطقه سد پاسخگو نخواهد بود.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر در بی‌سابقه‌ترین خشکسالی قرن قرار داریم  و آب ورودی به سد نعمت‌آباد نیز به تبع سدهای سراسر کشور کاهش یافته است، گفت: سد نعمت‌آباد در سال گذشته با حضور وزیر نیرو  با صرف اعتباری افزون‌بر ۶۵ میلیارد تومان افتتاح و به بهره‌برداری رسیده و ردیف اعتبار سد نعمت‌آباد با همین میزان اعتبار بسته شده است.

ستوده  با بیان اینکه این سد به صورت فصلی بوده و دو تا سه ماه از فصل کشت مورد مصارف کشاورزی اراضی قرار می‌گیرد، یادآور شد: اراضی کشاورزی روستای نعمت‌آباد، امین‌آباد،آقاجانبلاغی از جمله اراضی کشاورزی بوده که از طریق سد نعمت‌آباد مورد آبیاری قرار می‌گیرد.

وی خروجی آب سد نعمت‌آباد را  در حال حاضر ۲۰ لیتر در ثانیه برشمرد و گفت: زیرساخت سد نعمت‌آباد صرفا برای مصارف کشاورزی بوده و مصارف آب شرب در زیرساخت‌های طرح دیده نشده است.

به گزارش ایسنا ،در پایان اینکه  استفاده از آب سد نعمت‌آباد از ابتدا برای کاربری کشاورزی تعریف شده و در حال حاضر آورده رودخانه با توجه به کاهش نزولات آسمانی و خشکسالی‌ها پاسخگوی نیاز کاربری  آب شرب شهرستان نبوده و در صورت امکان نیز باید تغییرات اساسی در زیرساخت‌های این سد برای کاربری آب شرب در کنار کاربری کشاورزی داده شود که این امر نیز بدون شک متحمل اعتبارات و هزینه‌های گزاف و صرف وقت و زمان طولانی خواهد بود و باید برای گذر از تنش آبی موجود شهرستان چاره‌ای دیگر اندیشیده شود  و با این روند خشکسالی‌ها  این راهکار برای برنامه‌های  بلندمدت نیز پاسخگو نخواهد بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha