• جمعه / ۵ اسفند ۱۴۰۱ / ۱۹:۰۴
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 1401120503478
  • خبرنگار : 71668

گزارش ایسنا از اختتامیه پانزدهمین جشنواره تجسمی فجر

پایان جشنواره های فجر ۱۴۰۱ با یاد بابک برزویه و حبیب‌الله صادقی / تجلیل از ۷ هنرمند باسابقه

پایان جشنواره های فجر ۱۴۰۱ با یاد بابک برزویه و حبیب‌الله صادقی / تجلیل از ۷ هنرمند باسابقه

آخرین جشنواره فجر ۱۴۰۱، عصر جمعه به نام هنرمندان تجسمی در تالار وحدت برگزار شد؛ در این مراسم از هفت هنرمند پیشکسوت عرصه تجسمی تجلیل شد و یاد و خاطره پنج هنرمند تازه درگذشته را گرامی داشتند.

به گزارش خبرنگار ایسنا، پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، عصر امروز (جمعه) پنجم اسفندماه با معرفی برگزیدگان بخش‌های مختلف به کار خود پایان داد.

آیین اختتامیه پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر که به دبیری سیدعباس میرهاشمی از ۷ تا ۲۸ بهمن ماه در فرهنگستان هنر برپا بود، با حضور محمدمهدی اسماعیلی ـ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ـ همچنین جمعی از مدیران فرهنگ و هنر، هنرمندان عرصه تجسمی، دبیران بخش‌های مختلف و همچنین داوران جشنواره در تالار وحدت برگزار شد.

پایان جشنواره های فجر ۱۴۰۱ با یاد بابک برزویه و حبیب‌الله صادقی / تقدیر از ۷ هنرمند

مسعود نجابتی، سیدمسعود شجاعی طباطبائی، محمدحسین نیرومند، حسین عصمتی، محمدکاظم حسنوند، مینا صدری، کمال‌الدین شاهرخ، کاظم طلایی، طاهر شیخ‌الحکمایی، علی بحرینی، ناصر محمدی، سیدعبدالله حاجی سیدحسن، حمیدرضا آویشی، امیرعلی جوادیان، عباس مشهدی‌زاده، محمدعلی رجبی دوانی و احمد خلیلی‌فرد از جمله هنرمندان حاضر در مراسم بودند.

مراسم اختتامیه جشنواره تجسمی فجر که از حدود ساعت ۱۹ آغاز به کار کرد، با تقدیر از تعدادی از هنرمندان باسابقه هنرهای تجسمی همراه شد.

پایان جشنواره های فجر ۱۴۰۱ با یاد بابک برزویه و حبیب‌الله صادقی / تقدیر از ۷ هنرمند

رضا بدرالسماء(نگارگر)، محمدکاظم حسنوند (نقاش)، محمدعلی کشاورز (پژوهشگر)، محمد موحدیان عطار (طراح گرافیک)، فرهاد جمشیدی (تصویرساز) و محمدعلی جدیدالاسلام (عکاس) و محمدطاها بهبهانی (مجسمه‌ساز) هنرمندان پیشکسوتی بودند که با حضور وزیر ارشاد، معاون هنری، مدیرکل هنرهای تجسمی و دبیر جشنواره روی سن تجلیل شدند.

محمدطاها بهبهانی (مجسمه‌ساز) به دلیل کسالت در مراسم حاضر نشده بود که شیخ‌الحکمایی به نمایندگی، این جایزه را تحویل گرفت.

به تمامی این هنرمندان از سوی دفتر تجسمی ارشاد، نشان عالی هنرهای تجسمی، تندیس طوبای زرین و لوح مفاخر اهداء شد.

سخنران ابتدایی این مراسم میرهاشمی، دبیر جشنواره بود که توضیحاتی را درباره‌ی بخش‌های مختلف جشنواره ارائه کرد.

پایان جشنواره های فجر ۱۴۰۱ با یاد بابک برزویه و حبیب‌الله صادقی / تقدیر از ۷ هنرمند

او ضمن خیرمقدم به حضار و تبریک اعیاد شعبانیه گفت: خدا را شاکرم جشنواره تجسمی فجر آخرین بخش‌های فصل پانزدهم را طی می‌کند. بزرگان عرصه هنر از جمله حبیب‌الله صادقی و عبدالرحیم سیاهکارزاده، ۱۵ سال زحمت کشیدند و این جشنواره را به امانت گذاشتند و ما وظیفه داریم ادای دین کنیم به کسانی که توقع رشد این جشنواره دارند.
او ادامه داد: سعی داشتیم رویه این دوره جشنواره در محتوا و فرم، خودش را به آنچه وظیفه دارد نزدیک کند و به همین دلیل قالب‌های جدیدی را طراحی کردیم. همچنین قالب‌های متفاوتی را در نظر گرفتیم تا در گستره جغرافیایی ادای دین به هنرهای تجسمی کنیم.
وی افزود: در بخش طوبای زرین هشت رشته از ۴۰۰۰ هنرمند داشتیم. آثار فوق‌العاده ارزشمندی که برای نقطه نقطه آن احترام قائل هستیم.
میرهاشمی درباره بخش استانی جشنواره گفت: مهمترین بخش ما که شاید بدهی جشنواره به استان‌ها بود، تجسم هنر نام دارد و تلاش شد همه استان‌ها در جریان کار قرار بگیرند. بر این اساس ما در همه استان‌ها نمایشگاه داشتیم و این اتفاقی بود که ما را خوش‌بین به آینده تجسمی می‌کند. همچنین در حوزه بین‌الملل نیز آثار جشنواره را با بخش لبخندآفرینان جهان میزبانی کردیم. در بخش به افق امید، بحث جهاد تبیین را داشتیم که آثاری در این حیطه ارائه شد و فصل دوم این بخش با محوریت عکس در قالب نمایشگاه «آینه در آینه ۲» در موزه هنرهای معاصر تهران ارائه شد و امیدوارم فصل سه و چهار این برنامه نیز به همین شکل ادامه پیدا کند.
دبیرکل جشنواره در پایان از همراهی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون هنری وزارتخانه تشکر کرد و افزود: از تیم کوچک دبیرخانه که با روح بزرگ و توانمندشان سبب شدند این جشنواره را به خوبی برگزار کنیم، قدردانی می‌کنم.

پس از او عبدالرضا سهرابی، مدیرکل هنرهای تجسمی با قرائت یادداشت خود، مطالبی را درباره روند برگزاری این رویداد هنری ارائه و از همکارانش و همچنین اصحاب رسانه برای برپایی جشنواره تقدیر و تشکر کرد. 

پایان جشنواره های فجر ۱۴۰۱ با یاد بابک برزویه و حبیب‌الله صادقی / تقدیر از ۷ هنرمند

بخشی از سخنرانی مدیرکل هنرهای تجسمی به شرح زیر است:

«ساحت هنر از دیرباز تاکنون، تجلی‌گاه ناب معارف، مبانی و آرمان‌های بلند و معناساز انسانی و بستر مستعدی برای پالایش و تعالی فرهنگ، افکار و اندیشه‌های جاری در جوامع بوده است. اکنون، نقش بی‌بدیل و آینده‌ساز هنر در نمایش قله‌های پیشرفت، افتخار، رشد و شکوفایی ملّت‌ها و ترسیم حرکت در امتداد افق این قُلل رفیع، بر کمتر کسی پوشیده است.
زبانِ هنر به عنوان بلیغ‌ترین و رساترین سیاق ممکن برای بیان حقایق و معانی ناب دینی و معرفتی، هماره در متن توجه اهالیِ خوش‌قریحه و هنردوست سرزمین هنرپرورمان ایران، قرار داشته و دستمایه‌ی هنرنمایی‌های سِحرانگیز و چشم‌نواز هنرمندان توانمند و متعهد ایران اسلامی واقع شده است.
فجر به مَثابه آرمان بلند، یگانه و شکوهمند انقلاب اسلامی، تبلور اندیشه‌های متعالیِ پیر و مرادِ روشن‌ضمیرمان بوده و در امتداد آن با هدایتِ های داهیانه و رهبری حکیمانه فرزند خلفش، پیوندی استوار و ناگسستنی دارد.
جشنواره هنرهای تجسمی فجر در قامت بزرگترین آوردگاه هنرمندان این ساحت، در گستره ملّی، همواره کوشیده است تا بستر مناسبی برای ارائه‌ی بهترین و برجسته‌ترین آثار هنری در رشته‌های: نگارگری، خوشنویسی، نقاشی، عکاسی، گرافیک، مجسمه‌سازی، سفال و سرامیک، تصویرسازی، کارتون و کاریکاتور و هنرهای جدید باشد تا عرصه‌ای مهیّا برای ترغیب و تشویق رقابت سالمِ هنری و امکانی درخورِ شأن به منظور هرچه بهتر دیده شدن تلاش‌ها و تکاپوهای آحاد هنرمندان در نگارخانه‌ای به وسعت ایران اسلامی، میسّر شود.
اینجانب، رجاء واثق دارم که جشنواره هنرهای تجسمی فجر در کنار دیگر جشنواره‌های هنری متعلق به همه مردم ایران بوده و از ظرفیت‌های لازم برای عرض اندام حداکثری عموم هنرمندان با علایق و سلایق گوناگون برخوردار است.
پانزدهمین جشنواره‌ی هنرهای تجسمی فجر؛ ضمن اهتمام به رسالت، مأموریت و اهداف عالی‌ خود، کوشید تا بیش از همیشه، شرایط و زیرساخت‌های لازم برای تحقق عدالتِ فرهنگی و بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های ارزنده عموم هنرمندان سراسر کشور را به منظور جلوه‌نماییِ ایشان، فراهم آورد و برای نخستین بار در طول همه‌ی ادوار گذشته، زمینه ی حضور و مشارکتِ ۳۱ استان کشور در بِستر این رویدادِ ملّی را میسّر کند تا از این رهگذر، بر اهمیتِ گردشِ چرخه‌ی اقتصاد هنر و بهبود وضعیتِ اقتصادی هنرمندان این عرصه تأکید ورزد.
آثار نمایش‌یافته در فجر پانزدهم از یک سو نمایانگر افق‌های روشن رشد، پیشرفت و آبادانی ایران اسلامی و از سوی دیگر تبلور روحیه‌ی ایثار، مقاومت و حماسه‌آفرینی ملّت بزرگ ایران بودند.
بی‌تردید، موفقیت و سربلندی جشنواره هنرهای تجسمی فجر در گام پانزدهم، مرهون بصیرت، آگاهی و هوشمندی هنرمندان شریف و غیرتمند سرزمین عزیز مادری‌مان ایران است که با حضور و همراهی پرشور خود در این رخداد هنری، برگ زرین دیگری را در دفتر خوش‌نقش و نگارِ هنرهای تجسمی انقلاب اسلامی ایران ورق زدند.
خداوند مهربان را شاکریم که توفیق و تفضّل مداوم خود را شامل حالمان ساخت تا برای نخستین بار در تاریخ برگزاری جشنواره‌های هنری فجر، مفتخر به اعطای «جایزه ویژه جهاد تبیین» به هنرمندان برگزیده، از سوی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی باشیم. امید است که این توفیقِ مبارک، زمینه‌ساز ورود و عملگریِ مضاعف و موثرِ هنرمندان عزیزمان در میدان خطیر جهاد تبیین باشد.
اکنون، می‌توان امیدوار بود که جشنواره هنرهای تجسمی فجر با کوله‌باری ارزنده از تجارب و اندوخته‌های هنریِ برآمده از دوره پانزدهم، با رویکردی خلاقانه و ایده های نو به سوی رخداد شانزدهم گام بردارد.  
در پایان، لازم می‌دانم مراتب تشکر و قدردانی خویش را از همراهی‌های صمیمانه و دلگرم‌کننده جناب آقای دکتر اسماعیلی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، جناب آقای سالاری معاون گرانمایه‌ی امور هنری و کلیه همکاران ارجمندم در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز نمایم. بی‌تردید، طیّ طریق در این وادی پر پیچ و خم، بدون حمایت‌ و همراهی‌ این عزیزان میسر نبود.
همچنین از مساعی دبیرکل محترم، اعضای شورای سیاستگذاری، دبیران، داوران، هنرمندان و سایر ارکان برگزاری جشنواره پانزدهم به‌منظور برپایی هرچه شایسته‌تر این رخداد هنری؛ قدردانی نموده و به همه‌ی عزیزان خدا قوت و دست مریزاد می‌گویم.
در نهایت، از حمایت و همراهی پرشور و همه‌جانبه اصحاب محترم رسانه،  که از آغاز تا به امروز، سفیران خبری لایق و سزاوار جشنواره پانزدهم بودند، صمیمانه تشکر می‌نمایم...»

بر اساس این گزارش ایسنا، پخش کلیپ‌هایی از برپایی نمایشگاه در فرهنگستان هنر و روند برگزاری پانزدهمین جشنواره تجسمی فجر، جلسات داوری آثار و همچنین برگزاری نمایشگاه‌های مرتبط با جشنواره مانند «آینه در آینه ۲» و «ایران عزیز ما» بخشی از برنامه اختتامیه امشب بود.

آیین پایانی جشنواره تجسمی فجر همچنین با برگزاری بخشی با عنوان «یاد یاران» همراه بود که در آن یاد و خاطره هنرمندان فقیدی که در سال ۱۴۰۱ درگذشتند، گرامی داشته شد. هنرمندانی که در این  حوزه از آنها یاد شد، بهزاد غریب‌پور گرافیست)، مریم کاظم‌زاده (عکاس)، مسعود سپهر (گرافیست)، بابک برزویه (عکاس) و حبیب‌الله صادقی(نقاش) بودند.

در این مراسم از خانواده‌های حبیب‌الله صادقی و عبدالرحیم‌ سیاهکارزاده تجلیل به عمل آمد که همسر و دختر هر کدام از این افراد روی سن حاضر شدند.   

پایان جشنواره های فجر ۱۴۰۱ با یاد بابک برزویه و حبیب‌الله صادقی / تقدیر از ۷ هنرمند

سخنرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بخش دیگر آیین پایانی جشنواره تجسمی فجر را شامل می شد.

محمدمهدی اسماعیلی با بیان اینکه جشنواره های فجر مردمی ترین جشنواره های هنری در تمام دنیا به حساب می آیند، گفت: هیچ جای جهان نمی توان چنین جشنواره های متنوع فرهنگی هنری یافت که در بازه ای مشخص با حضور گسترده هنرمندان و مردم برگزار شوند.

او با اشاره به برگزاری باشکوه جشنواره های فرهنگی هنری فجر سال جاری گفت: خوشبختانه جشنواره های فجر امسال با حضور گرم هنرمندان و استقبال پرشور علاقه مندان به هنر به سرانجام رسید.

وزیر فرهنگ با اشاره به ویژگی های جشنواره های فرهنگی هنری فجر گفت: «مردمی بودن» مهم ترین ویژگی جشنواره های امسال بود به این معنا که این جشنواره ها در وهله نخست متعلق به مردم بودند.

وی تاکید کرد: جشنواره های فجر امسال به وضوح مردمی بودند؛ چرا که این رویدادهای فرهنگی هنری با حضور مردم عینیت یافت و این حضور همگان را به تحسین واداشت. به همین خاطر است که باید قدردان مردم هنردوست ایران بود که پشت هنرمندان و آثار هنری ایستادند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به حضور گسترده هنرمندان در جشنواره های فجر اشاره کرد و گفت: قدردانی دوم باید نثار هنرمندان حوزه های مختلف باشد که به خواست مردم برای حضور در در این جشنواره های مهم لبیک گفتند و چنان شد که چراغ جشنواره های امسال نسبت به همه ادوار پرفروغ تر باشد.

اسماعیلی ظهور عدالت فرهنگی را از دیگر ویژگی های جشنواره های فجر دانست و گفت: امسال عدالت فرهنگی را در جشنواره ها به عینه مشاهده کردیم. مثلا در سینما، فیلم های جشنواره را با سینماسیار در دورترین نقاط کشور به نمایش درآوردیم و با برگزاری جشنواره های منطقه ای تئاتر، شور و احساس و اشتیاق را در نواحی مختلف کشور به نظاره نشستیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: عدالت فرهنگی یعنی هنرمندان همه نقاط کشور بتوانند به اندازه استعدادهایشان نقش آفرینی کنند.

پایان جشنواره های فجر ۱۴۰۱ با یاد بابک برزویه و حبیب‌الله صادقی / تقدیر از ۷ هنرمند

وی حضور پررنگ جوانان را از دیگر ویژگی های مهم جشنواره های فجر عنوان کرد و گفت: امیدآفرینی امتیاز ویژه جشنواره های فجر امسال بود که جوان ها با حضور و درخشش خود رقم زدند.

اسماعیلی یادآور شد: ایران همواره مهد هنرمندان بوده و جشنواره های فجر امسال زمینه حضور هنرمندان نسل جدید از سی و یک استان کشور را فراهم کرد.

وی توجه به اقتصاد هنر و صنایع خلاق فرهنگی را از کلان برنامه های وزارت فرهنگ دانست و گفت: با مشاهده استقبال مردم و مسئولان سایر کشورها از آثار هنرمندان ایرانی، علاوه بر آن که نشان از عمق نفوذ فرهنگی ایران سرافراز در منطقه و جهان دارد، بیش از گذشته ما را به آینده روشن اقتصاد هنر امیدوارتر می کند.

وزیر فرهنگ در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ابتکار «جایزه ویژه جهاد تبیین» در جشنواره تجسمی گفت: وظیفه هنرمندان است که با لسان بلیغ هنر دستاوردهای بزرگ کشور را به تصویر بکشند و جاودان کنند.

اسماعیلی در پایان با گرامیداشت یاد هنرمندان درگذشته امسال گفت: استاد حبیب الله صادقی پیش از درگذشت، با همکاری همسر خود تابلوی یکصد و ده متری داستان اسطوره های ایران از آغاز تا مراسم تشییع باشکوه حاج قاسم سلیمانی را به پایان رساند که امیدوارم در زمانی مناسب با حضور خانواده ایشان این اثر رونمایی شود.

در این مراسم برگزیدگان پانزدهمین جشنواره فجر با حضور وزیر فرهنگ مورد تقدیر قرار گرفتند و از سه کتاب طوبای زرین (آثار جشنواره)، کتاب سال کاریکاتور ایران و مقالات فجر چهارده سال گذشته رونمایی شد.

اسامی برگزیدگان جشنواره را در ادامه مشاهده می کنید:

پایان جشنواره های فجر ۱۴۰۱ با یاد بابک برزویه و حبیب‌الله صادقی

پایان جشنواره های فجر ۱۴۰۱ با یاد بابک برزویه و حبیب‌الله صادقی

پایان جشنواره های فجر ۱۴۰۱ با یاد بابک برزویه و حبیب‌الله صادقی

بر اساس این گزارش، با برگزاری مراسم اختتامیه جشنواره تجسمی فجر، عملا پرونده جشنواره‌های فجر در سال ۱۴۰۱ بسته شد و تنها یک جشنواره مد و لباس می ماند که بر اساس اعلام قبلی زمان برگزاری آن به بهار سال آینده موکول شده است.

 انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha